Media

Roligt att du hittat hit! Här kan du ladda ner högupplösta bilder och mer information om mig och boken.

Jag heter: Minna Tallberg

Bor: Sibbo, Finland med familj, tre kor, fyra hundar, fem katter, sex får, ett tiotal hästar och ett tjugotal hönor och tuppar

Yrken: Djurtränare (95% hästar, resten olika djurarter för film och teve), skribent, fotograf

Aktuell bok: Motiverad häst – inlärning, beteende och kommunikation (2021).

Intressen: Hästars beteende, välfärd och dressyrridning. Har fött upp ett tiotal föl av varierande raser, från shetlandsponny till trakehner-andalusierkorsning. Just nu är de yngsta tre år gamla. På gården har vi också en blandning ponnyer och hästar, bl.a. welsh, nordsvensk brukshäst, arab, quarter, trakehner och PRE.

Varför jag skrev boken: Efter att ha jobbat som hästtränare i ett tjugotal år tyckte jag att det var dags att samla ihop den information alla som har med hästar att göra borde ha. Jag jobbar med en del problemlösning och då stötte jag ofta på samma grundläggande orsaker. Bara en del av dem har med träning att göra.
Därför blev boken en blandning av hästens beteende, kroppsspråk och minspel, hur du kan bli bättre på att känna igen om hästen är spänd eller har ont, och naturligtvis hur hästen lär sig och hur du kan träna den att gilla saker som många hästar tycker är svåra.

Jag är en ”gammal hästmänniska” som började rida på ridskola vid sex års ålder och tillbringade all min lediga tid i stallet som tonåring. Som vuxen studerade jag fotografi och journalistik och jobbade som frilansfotograf och -journalist med hästar och ridsport som specialitet. Vid millennieskiftet gick jag allt mer över till att träna hästar och avlagde yrkesexamen för djurtränare genast den introducerades 2010.

Jag använder mycket positiv förstärkning i träningen, men inte endast det. Också tryck och eftergift tycker jag har sin givna plats i livet med hästar. Det viktiga är att hästen alltid har en möjlighet att undvika trycket och lika viktigt är att trycket aldrig förstärks innan hästen har lärt sig hur den ska göra för att bli av med det.

Jag föreläser mycket, både för hästmänniskor och t.ex. veterinärer och djurtränarstuderanden. Jag har fått hålla kurser för de mest varierande typer av hästintresserade som finns och var med som en av föreläsarna på Finska Ryttarförbundets föreläsningsserie om hur man kan förbättra hästens välbefinnande.

Vill du se en intervju med mig på svenska på finländska Yle, klicka här: https://areena.yle.fi/1-50642487?seek=1552

Ladda ner:

PDF med några uppslag från boken Motiverad häst

Bild på bokens omslag (300 dpi)

Bild på författaren (300 dpi) Fotograf: Anna Westerlund

%d bloggaajaa tykkää tästä: