Toimiva lastaus -kirja

Tervetuloa seuraamaan lastauskirjan valmistumista!

Minä olen Minna Tallberg, hevosihminen 1970-luvulta alkaen ja hevostenkouluttaja parinkymmenen vuoden ajan. Olen suorittanut eläintenkouluttajan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon, kouluttanut hevosia ja hevosharrastajia sekä -ammattilaisia, luennoinut hevosten käyttäytymisestä ja kouluttamisesta sekä kirjoittanut kirjan ”Toimiva hevonen – näin onnistut” joka ilmestyi vuonna 2020.

Lastauskoulutuskirjan tarve on ilmeinen: hevostenkouluttajaurani aikana erilaiset lastausongelmat ovat yhteydenottojen kärjessä. Olen siirtänyt tämän kirjan kirjoittamista jo vuosia, koska aihe on niin laaja ja myös välillä ikävä. Olen tavannut paljon pelkääviä hevosia, mutta eniten niitä on kuitenkin ollut lastausongelmahevosten joukossa.

Olisi ihanaa, jos olisi olemassa hevosystävällinen kikkakolmonen, jolla hevosen kuin hevosen saisi nopeasti ja pysyvästi helposti lastautuvaksi. Ei ole. Onneksi on lähes yhtä hyvä keino: Kouluttaminen. Siihen sisältyy järjestelmällinen siedättäminen, totuttaminen, hevosen käyttäytymisen muuttamista ja uuden lastaustaidon viemistä tavaksi asti.

Kirjaan tulee kolme käytännön harjoitteluohjetta:
– vapaa muokkaaminen, jossa pelkästään palkitaan oikeasta
– seuraa pyyntöjä, jossa sekä palkitaan oikeasta että poistetaan paine, sekä
– lähes pelkästään paineeseen ja sen poistoon kuuluva ohje.

Syy tähän on se, että sekä ihmisellä että jonkin verran hevosillakin on eri mieltymykset ja tapoja toimia ja haluaisin, että kirjasta löytyisi kaikille hevosharrastajille mieluisia harjoitteluohjeita. Eikä ole olemassa vain yhtä tapaa tehdä asioita.

Tällä hetkellä kirjan tekstin raakaversio on noin 3/4 kirjoitettu. Kuvaamme kirjaan tulevat kuvat heinä-elokuussa. Suunnitteilla on, että kirja ilmestyy marraskuussa ja tulee ennakkotilattavaksi elokuussa.

Alustava sisällysluettelo näyttää tältä:

Toimiva lastaus ja kuljetus
Ihmisen taidot
Hevosen taidot
Yhteiset taidot

Miksi meillä on ongelmia?
Turvallinen harjoittelutilanne
Erilaiset kuljetusvälineet
Hevostrailerin kiinnittäminen autoon
Aja näin, kun hevonen matkustaa

Lastauskoulutus ja lastausongelman ratkaisu
Pelon ja jännityksen pois kouluttaminen
Lataa traileriin myönteisiä tunteita
Aloita helposta, vaikeuta asteittain
Vahvista niillä asioilla, joita hevonen kaipaa

Palkitsemisen ABC
Paineen poiston ABC

Harjoittelu ilman traileria

Harjoittelutapa 1: Vapaa muokkaus
Harjoittelutapa 2: Pyydä ja palkitse
Harjoittelutapa 3: Paineen poisto

Milloin on pakko mennä ja pysyä sisällä?
Opitun yleistäminen eri paikkoihin ja kuljetusvälineisiin
Tavaksi asti: Lastautuminen ja kuljetus
Opitun ylläpitäminen

Ensin vahvistetaan sisälle menoa, sitten sisällä seisomista. Seuraavaksi lisätään häiriöitä, viedään uusi taito tavaksi asti ja yleistetään eri paikkoihin ja kuljetusvälineisiin.%d bloggaajaa tykkää tästä: