Panda 2000-2013

Image

Panda eli virallisemmin Macbraedly African Queen jouduttiin lopettamaan tänään pitkään jatkuneen kasvainsairauden takia. Panda oli vielä aamulla oma itsensä, söi ison aamiaisen ja päivysti lapsen syöttötuolin alla tippuvia murusia. Pieni koira jätti aukon monen ihmisen elämään: vuotiaan lapsen kolmas sanakin oli ”Danda”

 

Panda syntyi Australiassa ja matkasi Suomeen 11 viikon iässä vuonna 2000. Siitä lähtien kuin se kuljetuskopasta päästyään laukkasi hassunhauskasti ympyröitä yhdessä veljensä kanssa Helsinki-Vantaan rahtiterminaalin nurmikolla se ilahdutti kaikkia ihmisiä, joita se tapasi. Se oli aivan omanlaisensa koira: pehmeä luonteeltaan mutta hyvin pärjäävä silti, nopea oppimaan, maaninen mitä erilaisimpien asioiden suhteen eri kohdissa elämäänsä ja ihmisen sylissä viihtyvä. Sillä oli myös kaikkien aikojen rumin ääni.

Pandan maanisuutta kuvaa hyvin tapaus, jossa olin itse Ruotsissa hakemassa hevosta. Ystäväni Jonna, joka oli talovahtina, soitti sitten ja sanoi, ettei Pandaa ole näkynyt 12 tuntiin, mutta heinien alta kuuluu joskus pientä rapinaa. Voiko se olla siellä hiirijahdissa?

Kyllä voi. Pari tuntia myöhemmin noin 300 kuivaheinäpaalia oli lähistöllä asuvien ystävien avustuksella siirtyneet niin, että perimmäisestä nurkasta hiirenkolon edestä löytyi Panda. Itselleen ominaisella tavalla se vilkaisi nopeasti pelastajiaan, heilutti hieman häntää ja jatkoi kolon tuijottamista.

Panda esiintyi lasten elokuvassa sekä monessa mainoksessa ja TV-ohjelmassa ja kävi töissä Helsingin kaupunginteatterilla Katto-Kassinen-esityksessä yli vuoden ajan. Kun muutamia vuosia myöhemmin päätin testata, miten hyvin se muisti, silloin 11-vuotias Panda hyppäsi autosta teatterin parkkipaikalla ja ravasi empimättä suoraan takaovelle, mistä ennen menimme sisälle.

Panda eli hyvän russelin elämän ja oli aina erityisen hyvä kaikkien pentujen kanssa. Se oli loputtoman ahne ja siksi varsin helppo kouluttaa erilaisiin rooleihin. Loppuelämänsä se vietti maalla ja seurasi aina mukana, vaikka sitten neljän hehtaarin suuruisen laitumen aitaustöissä.

Kun hankkii koiran, sopimukseen kuuluu, että siitä pidetään huolta loppuun asti. Pandan loppu ajoittui liki täydellisesti: se ei kärsinyt pitkään. Panda nukahti tänään syliini eikä enää herännyt, mutta se elää muistoissamme ikuisesti.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

2 vastausta artikkeliin “Panda 2000-2013

  1. En ole kuin n. puolitoista vuotta myöhässä, mutta muistan hyvin tuon heinäpaalien siirtoprojektin ja Jonnan ahdistuksen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: