Hevosen hyvä elämä, osa 2

Uusinta tammikuulta 2013.

Minna Tallberg

IMG_4915

”Äidillä on kylmä, pue villapaita!”

Tämä klassinen tokaisu ei aina ole lastenkaan kohdalla viisas, mutta me olemme sentään keskenämme samaa lajia. Kun miettii vanhanaikaista hevostenpitoa tulee aika usein mieleen, että ihmiset ajattelemattomuuttaan inhimillistävät hevosia uskoen, että hevoset mieluiten viettäisi aikaansa vertauskuvallisesti torkkupeiton alla sohvalla takkatulen ääressä. Olemme kuitenkin eri lajeja ja hevonen on ominaisuuksiltaan hyvin erilainen kuin ihminen. Millainen eläin hevonen sitten on?

Hevonen on laumaeläin, joka luonnossa elää pienissä perheryhmissä tai poikamieslaumoissa mutta erittäin harvoin yksin. Se on hyvin sosiaalinen eläin, joka on mestari välttelemään konflikteja ja viettää elämänsä vaeltaen useita kymmeniä kilometrejä päivässä. Se laiduntaa jopa 16 tuntia vuorokaudessa syöden sekä ruohoa että esimerkiksi pensaiden oksia, lehtiä ja kaarnaa. Se lähtee synnyinlaumastaan vasta parin vuoden ikäisenä jos silloinkaan. Kun se säikähtää, leikkii tai muuten liikkuu rivakammin, se yleensä pyrähtelee ja pysähtyy, pyrähtelee ja kävelee. Se on hyvä sietämään sekä kylmää että kuumaa.

Miten sitten vanhanaikainen hevostenpito sopii…

View original post 848 more words

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

One thought on “Hevosen hyvä elämä, osa 2

  1. Nykyajan hevostenpidossa yksi suurimpia ongelmia on että niitä liikutetaan liian vähän. Hevonen on luotu liikkumaan ja luonnossa ne liikkuvat jopa 30km/vrk. Pihatto ei yksinään ole ratkaisu ongelmaan koska pihatossa missä on syytä liikkua esim. ruuan ja veden perässä ne liikkuvat tutkimusten mukaan noin 10km/vrk eli vain 1/3 siitä mitä hevoset liikkuvat luonnossa. Reippaan ratsastustunnin aikana hevonen liikkuu myös noin 10km eli tunnin ratsastuksella päivässä ei voida myöskään korvata sellaisia elinolosuhteita jossa hevosella on syytä ja mahdollisuus liikkua. Ennen tätä ongelmaa ei ollut koska päivä metsätöissä tai ratsuväen siirtyessä paikasta toiseen kilometrejä tuli riittävästi. Se että hevoset ovat vapaalla heinällä, joka muuten on hyvä asia, pahentaa tätä ongelmaa. Nekin kalorit pitäisi saada kulutettua. Itse haluaisin että vuokraaminen, osaomistaminen ja muut sellaiset tavat lisääntyisivät missä useampi ihminen liikuttaa yhtä hevosta. Vaikka hevonen liikutettaisiin kaksi kertaa päivässä harvoin kilometrejä saadaan liikaa, Ongelma on usein että töissä käyvä, mahdollisesti perheellinen ihminen ei ehdi liikuttaa hevosta tarpeeksi. Varsinkin jos on useampi oma hevonen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: