Miltä itsestäsi tuntuisi?

Inhmillistäminen on niin noloa. Antropomorfismi on joissain piireissä sekä kirosana että tarvittaessa lyömäase niitä vastaan, jotka esimerkiksi peräävät eläinten parempaa kohtelua. ”Ei saa inhimillistää” on päässyt hokemana lähestulkoon yhtä suosituksi kuin ”Ei saa syyllistää/tuomita!” (joku hollantilainen kirjoitti FB:ssä, ettei saa tuomita ratsastajaa tämän videon perusteella) ja suosikkini ”Päästetään sitten kaikki hevoset irti preerialle!” (ikään kuin mitään vaihtoehtoja ei olisi esimerkiksi rollkur-ratsastuksen ja villihevosen elämän välillä, sellainenkin argumentointi taisi esiintyä saman kouluratsastusryhmän keskustelussa tuohon videoon liittyen).

Saako eläin edes tuntea?

Inhimillistämistä sopiikin mielestäni kritisoida silloin, kun se johtaa vaikkapa hevosten kohdalla siihen, että niitä hyvää tarkoittaen pidetään eristyksissä lämpimissä sisätiloissa peittojen alla, koska omistajalla on kylmä talvisin. Mutta jos välttelemme inhimillistämisleiman pelossa kaikenlaisen eläinten tunteista – niin fyysisten kuin psyykkisten – puhumisen, se ei välttämättä ole eläinten eduksi.

Samalla nimittäin riskinä näyttää olevan, että vain tutkittu tieto kelpaa – ja koska eläinten tunteita on niin kovin vaikea tutkitusti todistaa, on joskus näyttänyt siltä, että joillekin ihmiselle helpoin ja mukavin lähtökohta on olettaa, että mikä ei ole tieteellisesti todistettua, ei ole olemassakaan. Absurdein esimerkki oli ihan äsken lukemani juttu vuodelta 2012, jossa kävi ilmi, että osa ihmisistä ja ilmeisesti myös tutkijoista ei uskonut, että kala tuntee kipua. Nuorisokielellä ilmaistuna: WTF??? Aikuiskielellä sama: Olen tyrmistynyt siitä, että joku on sitä mieltä, ettei kala tuntisi kipua vain siksi, ettei ihminen ole ennen osannut tätä todistaa.

Mitä ei ole todistettu, ei ole olemassa – vai onko?

”I’ve argued that many of what philosophers call moral sentiments can be seen in other species. In chimpanzees and other animals, you see examples of sympathy, empathy, reciprocity, a willingness to follow social rules.” Tämän sanoi Frans de Waal, etologi ja tutkija. Ja kollegani kertoi jutelleensa tutkijan kanssa, joka oli miettinyt, onko eläimillä lainkaan samoja tunteita kuin ihmisillä – vai voisikohan niillä olla myös aivan erilaisia tunteita, joista ihmisellä ei ole mitään käsitystä? Millä tutkit asiaa, josta sinulla ei ole mitään tietoa?

Australialainen hevostutkija Paul McGreevy päätti kokeilla itseensä, sattuuko raipalla lyöminen. (Kyllä sattui.) ja Johanna K. Viitanen kirjoittikin jo ansiokkaasti aiheesta. McGreevy saa pisteet siitä, että hän päätti ite kokeilla: olen itse ajatellut, että jonkun pitäisi kokeilla samaa tällä välineellä (ei mielelläni minun, vaikka voin minä siihen ryhtyä jos jollain lojuu ylimääräinen Dually-riimu nurkissa). Mutta mitä jos olettamus ei olisi, että mitä ei ole erikseen todistettu kivuliaaksi, ei ole sitä, vaan tässä kohtaa sallittaisiin inhimillistää sen verran, että jos jokin asia aiheuttaisi ihmiselle kipua, se lähtökohtaisesti oletettaisiin tekevän samaa eläimelle ellei nimenomaisesti ja aukottomasti todisteta toisin? Mitä silloin tapahtuisi?

En tiedä, mutta olisin iloinen, jos tällainen ajattelutapa laajenisi.

Miten tämä kaikki liittyy hevosiin?

Hevoset ovat erityisasemassa eläinten joukossa. En tiedä toista eläintä, joka olisi niin yleisesti ihmisen urheilu- ja harrastuskäytössä kuin hevonen ilman, että se kuitenkaan jakaisi asumuksen ihmisen kanssa eli ihmisen ei tarvitse miettiä, miten jokapäiväinen ja kokoaikainen yhteiselo sujuisi mahdollisimman mukavasti molemmille osapuolille. En myöskään tiedä toista eläintä, jota rutiininomaisesti esimerkiksi potkittaisiin kantapäillä kylkiin (tosin silloin puhutaan pohkeiden käytöstä) tai jonka suuta sidottaisiin kiinni niin, ettei se pysty sitä aukomaan (tämä on tosin nimeltään turparemmi ja sen tehtävä on tietenkin vakauttaa suussa olevaa kuolainta, ei suinkaan pitää hevosen suuta kiinni). Hevosta on helppo esineellistää. Hevonen ei – toisin kuin koira – ääntele kivusta, jolloin sen tuntema kipu on helpompi sivuuttaa.

Löydä viisi virhettä? Kuva ei ole Suomesta.
Löydä viisi virhettä? Kuva ei ole Suomesta.

2013_09_11__5135Yhden lauseen periaate

Minulla on kesällä ja syksyllä ollut kuvausryhmä ja toimittaja seuraamassa hevostenkoulutusta yhteensä noin viikon ajan – ohjelma tulee joskus keväällä – ja minulle siitä on ollut paljon iloa ja hyötyä siinä, että olen joutunut miettimään hevostenpitoon ja -koulutukseen liittyviä asioita kerrankin läpi oikein perusteellisimman kautta jotta voisin selittää oleellisimmat asiat noin kymmenessä lauseessa. Kesän ajan kuvausryhmä on seurannut myös – harvinaisen hitaasti etenevän – korjauskoulutettavan hevosen tarinaa ja siinäkin kävi ilmi sama asia: kivun tai pelon aiheuttamista kannattaa välttää viimeiseen asti eläinten kanssa työskennellessä, sillä seuraukset voivat olla hämmästyttävän kauaskantoiset. Tämän hevosen tapauksessa kukaan ei ole ollut sille tahallaan ikävä. Tuloksena on silti varsinainen vyhti ongelmia. Päädyin siis painottamaan yhtä asiaa joka välissä: eläimiä ei kannata pelotella. Ei vahingossa eikä totisesti ainakaan tahallaan. Koulutuksen ei saisi perustua kivun tai pelon tuottamiseen, vaikka sillä pääsisi hetkellisesti näennäisesti nopeasti päämäärään. Vaakakupissa on aina hevosen koko loppuelämä.

Lopputuloksella ainoa, jolla on väliä?

Haluaisin jälleen kerran puhua syistä ja seurauksista: nyt koulutukseen liittyen. Hevoselle ei ole sama, mitä koulutuksessa tapahtuu ja millä keinoin haluttu lopputulos saavutetaan. Koulutus itsessään voi olla hevosen kannalta miellyttävää, yhdentekevää tai epämiellyttävää. Otetaan esimerkkinä vaikka talutettuna kulkeminen, tai sen opettaminen.

Kun tämä taito opetetaan varsalle, voidaan tehdä lukemattomalla eri tavalla: voidaan esimerkiksi erikseen totuttaa varsa riimuun ja naruun, opettaa sille paineelle myötäämistä ja palkita sitä paineen poistolla ja rapsutuksin kun se tekee oikein. Sitten sitä voidaan opettaa kulkemaan ihmisen mukana, sitten tekemään samoin riimu päässä ja naru ihmisen kädessä, yhä edeten pienin askelin (kunnes joskus myöhemmin tulee vastaan tilanne, jossa varsa joutuu oppimaan, että sen on paitsi kannattavaa seurata riimun painetta, itse asiassa myös pakko tehdä niin).

Tai sitten varsalle voidaan laittaa riimu päähän ja lähteä sitä taluttamaan, kun varsa on vielä niin pieni ja tasapainoltaan heiveröinen, ettei se pysty pakenemaan tai pääsemään irti, vaikka yrittäisikin. Jos itse olisit hevonen, kumpi tapa tuntuisi turvallisemmalta? Vaikka lopputulos näyttäisi samalta – varsa kulkee talutettuna ihmisen perässä tai vierellä – niin onko se kuitenkaan sama hevosen näkökulmasta? Väittäisin, että ei. Väittäisin myös, että opetustapa vaikuttaa varsan käsitykseen ihmisistä koko sen loppuelämän ajan.

Inhimillistämisessä on ongelmansa, sitä en kiellä. Mitä jos kuitenkin laajentaisimme inhimillistämisen sijaan inhimillisyyden koskemaan myös eläimiä, joiden kanssa työskentelemme ja harrastamme?

Oman ranteen tai leuan ympärille?
Oman ranteen tai leuan ympärille?

Kuva ei ole Suomesta.

Oman henkitorven ympärille?
Oman henkitorven ympärille?

Kuva ei ole Suomesta.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

3 vastausta artikkeliin “Miltä itsestäsi tuntuisi?

 1. Kiitos Minna puhuttelevasta ja erittäin ajankohtaisesta kirjoituksesta! Ei ihmisoikeuksia, ei preerialle irti= Siinä välissä on totuus, tai näin ainakin itse nään asian.

 2. Eli myönnät kuitenkin sen tuossa sinun kuvassa että sulla on kova käsi. Ei hevonenkaan turhaan suuta aukoile 🙂 en nyt tarkoita että itsekään olisin huippu. Mutta tarkoititko että myös omassa kuvassasi oli vikaa tai oli muka parempi kuin muut? Mielestäni ei ainakaan parempi.

  1. Kuva näyttää, miten hevonen voi avata suutaan kun turparemmi ei sitä estä. Kyseessä on uudelleenkoulutettava hevonen joka oli tullessaan oppinut mm. painamaan päätä voimakkaasti alas vapautuakseen epämiellyttävästä ohjastuntumasta ja se joskus myös availee suutaan muutenkin. Sitä se tuossa kuvassa tekee. Koulutin hevosta ensin kapsonilla ja nyt vuorossa on kuolaintuntuman uudelleen opetus niin, että se alkaa toimia kuolaimillakin.

   Vaikka uudelleenkoulutan tuntuman ihan yhtä huolellisesti kuin nuorella hevosella eli aloitan pienistä pätkistä, palkitsen kun hevosen suu on levollinen ja niska rento, teen useita toistoja ja yritän parhaani mukaan järjestää koulutus niin, että hevonen pystyy onnistumaan, niin joskus tuo vanha opittu käytös tulee silti vastaan. Silloin yritän myös olla palkitsematta siitä edes sillä, että myötäisin ohjilla, ja sitä kuvassa tapahtuu.

   En siis väitä, että käteni olisi aina mitenkään täydelliset, päinvastoin. Yritän kuitenkin aina opettaa hevoselle, mitä sen kuuluisi tehdä, ja silloin ei yleensä tarvita kovinkaan paljon apuohjia, lisäremmejä ja kovempia kuolaimia.

   Mutta vaihdan kuvan rajaamattomaan versioon, jossa näkyy käsikin – pidän toki ohjasta kiinni mutta tuolla hetkellä vain peukalolla ja etusormella, joten voimaa ei kovinkaan paljon pysty käyttämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: