Alsikeapila ei kuulu hevoslaitumelle

Alsikeapilan aiheuttamista ongelmista kuulee tämän tästä hevosmaailmassa. Hevosille juuri tämä apila (tai sen sisällä elävä sieni, tai sienen muodostama toksiini tms.) voi aiheuttaa valoherkkyyttä ja ihottumaoireita erityisesti valkoisille alueille, maksavaurioita tai pahimmassa tapauksessa hevosen kuoleman.

Vaikkei alsikeapilan myrkyllisyyttä hevosille olisi aukottoman tietellisesti todistettukaan (ks. kommentit) on sen yhteys em. ongelmiin tässä vaiheessa varma. Hieman lisäinfoa asiasta tuntuu olevan paikallaan, sillä kaikki hevosten kanssa tekemisissä olevat eivät ole tästä kuulleet.

Kaikki hevoset eivät syö alsikeapilaa, mutta moni hevonen syö. Hevonen ei osaa valikoida pois itselleen myrkylliset tai vahingolliset kasvit – silloin hevoset eivät söisi valkosipuliakaan.

Koska alsikeapila ei kaikille hevosille maistu, voi se laitumella lähteä yllättäen leviämään, kunnes loppukesästä hevoset syövät sitä ellei muuta juuri ole saatavilla. Varmista siis, ettei hevosesi laitumella kasva alsikeapilaa ja kun laidun uusitaan varmista, ettei nurmiseoksessa ole alsikeapilan siemeniä. Tarkista myös heinäntuottajalta, ettei heinässä ole sitä.

Tätä saa oikein mielellään jakaa. En haluaisi, että yksikään hevonen joutuisi aivan turhaan kärsimään melko helposti ennalta ehkäisevästä myrkytyksestä.

Hieman lisätietoa alla (englanniksi ja ruotsiksi, suomeksi on aiheesta niukasti tietoa saatavilla). Yritin katsoa pintapuolisesti, että lähteet ovat luotettavia eli viranomaisia tai eläinlääkäreitä, ei keskustelupalstoja. Ekassa linkissä on myös kuvia eri apiloista.

http://www.al.gov.bc.ca/forage/alsike/alsike.htm

http://www.omafra.gov.on.ca/english/livestock/horses/facts/info_alsike_clover.htm

http://www.library.illinois.edu/vex/toxic/alsike/alsike.htm

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/vall/vallarter/rodklover/klovertillhast.4.53b6e8e714255ed1fcc1c82.html

http://www.sva.se/djurhalsa/fodersakerhet/giftiga-vaxter-a-o/alsikeklover

http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/vill-varna-andra-hastagare-for-alsikeklover.htm

http://stud.epsilon.slu.se/2785/1/kangas_n_110609.pdf

alsike

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

8 vastausta artikkeliin “Alsikeapila ei kuulu hevoslaitumelle

  1. Endofyyttisieni esiintyy suomessa yleisimmin muilla laidunkasveilla, kuten raiheinällä ja ruokonadalla, eikä alsikeapilalla. Yhtään kotimaista todistettua alsikeapilasta johtuvaa tapausta ei ole ollut.

    1. Voi hyvin olla, olen vain törmännyt eläinlääkäreidenkin suusta väitteeseen, että ongelmia tulisi jostain alsikeapilassa kasvavassa sienessä tms. eikä apilasta itsestään. Hevosenomistajan kannaltahan on ihan se ja sama: jos kasvi on hevoselle sopimaton, syystä ei ole niin väliä.

      Ongelmana jonkun asian todistamisessa edes jotenkuten on tietenkin siinä, että pitäisi syöttää X määrälle hevosia alsikeapilaa ja X määrälle ei, sitten mitata niiden maksa-arvot jne. Sitä tutkimusta tuskin kukaan taho ole heti ensimmäisenä rahoittamassa ja toisekseen voisi jopa olla hieman hankala saada lupa sellaisen kokeen tekemiseen. Paljon helpompi on välttää alsikeapilan käyttöä hevoslaitumessa kokonaan, kun se ei ole mitenkään välttämätön.

      1. Meillä epäiltiin ponilla tätä. Käsittääkseni asiasta on alkamassa tutkimus Suomessa. Itseäni kiinnostaisi tieto: säilyykö myrkky/sieni tms kuivatussa heinässä. Yleensähän mikrobit tarvitsevat tietyn lämpötilan, pH:n ja kosteuden elääkseen. 😊

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: