Hyvinvointia etsimässä

Joskus aika on kypsä. Tänä vuonna aika on ollut oikea puhua hevosen hyvinvoinnista harrastuksessa ja kilpailussa. Aiheesta on toki puhuttu ja sen eteen on tehty paljonkin edeltävinäkin vuosina ja vuosikymmeninä mutta jotenkin tuntuu siltä, että tänä vuonna siitä on tullut valtavirtaa. Se on hienoa! Tunnemme jokainen monta yksittäistä ihmistä, jotka toimivat koko ajan hevosten paremman hyvinvoinnin puolesta, mutta on ihan tavattoman kivaa kun aiheesta puhutaan jo avoimesti.

Hevosihmisiä on hemmoteltu vaikka millä: Maaliskuussa oli Eläinten hyvinvointiseminaari, joka on vielä katsottavissa ilmaiseksi netissä. Syksyllä käynnistyi Suomen Ratsastajainliiton Hevosen hyvinvointikiertue, jossa luennoimme aiheesta ympäri Suomen.

Helsinkin Horse Showssa järjestetty 4YourHorse -tapahtuma keräsi tiistaipäivänä täyden salin kuuntelijoita seuraamaan ensin luentoja ja paneelikeskustelua, sitten käytännön esityksiä areenalla. Luennoitsijoista ensimmäinen ja tapahtuman päätähti Andrew McLean puhui tiedemiehenä ja ratsastajana hevosesta eläimenä, sen aivojen toiminnasta, muistista ja käytännön koulutuksen tärkeimmistä kulmakivistä. Hän painotti sitä, että hevonen pelkää helposti: sillä on kesyeläimistä suurin mantelitumake (amygdala), joka on suuressa vastuuss pelossa ja pakenemisessa. Siksikin hevoselle kannattaa opettaa selkeästi erotettavat vihjeet ja avut sujuviksi ja totuttaa sitä huolellisesti kaikenlaisiin asioihin.

McLean kävi läpi eri tapoja totuttaa hevosia uusiin tai huolestuttaviin asioihin ja kertoi mm. siitä, että hevosen mielipide mm. moottoripyöristä ja raitiovaunuista voidaan nopeasti saada muuttumaan jos hevonen pakenemisen sijasta saakin tottumisen tahdissa tehdä toisin eli lähteä ”pakenevan” moottoripyörän perään. McLean kertoi opettaneensa mm. belgialaisia poliisihevosia tällä menetelmällä suhtautumaan jännittäviin raitiovaunuihin rauhallisesti. McLeanin omilta kotisivuilta löytyy englanninkielinen artikkeli, missä hän käy läpi samoja asioita: http://www.aebc.com.au/files/media/AndrewMcLean-Habituation-Final.pdf

Tuire Kaimio puhui seuraavana positiivisen vahvistamisen turvallisesta käytöstä hevosten kanssa ja kävi ensimmäisenä läpi, miten jokaista hevosta voi opettaa käyttäytymään hyvin ruokintatilanteissa. Sitten hän puhui positiivisesta vahvistamisesta, siedättämisestä ja vastaehdollistamisesta hevosen koulutuksessa ja näytti käytännön esimerkkejä, missä sitä käytettiin hyödyksi. Yhdistämällä johonkin lähtökohtaisesti hieman huolestuttavaan tai epämukavaan asiaan jotain, mitä hevonen haluaa, voidaan saada hevonen itse haluamaan tätä hankalaa asiaa (videoilla mm. eläinlääkärin rauhoituspiikin antamista ja nuorella hevosella saamaan ratsastajan selkäänsä.)

Luentoja seuranneesta paneelikeskustelusta tuli varmasti melko tylsä, kun taisimme olla ihan samaa mieltä kaikesta. Mutta miten voisi edes olla eri mieltä siitä, että hevonen on ennen kaikkea hevonen ja kun sillä on mahdollisuus elää niin, että se saa olla hevonen, sitä voidaan myös käyttää kilpailuissa, kunhan sitä koulutetaan ja totutetaan siihen huolellisesti ja eettisesti? Kouluratsastaja Terhi Stegars oli kovin piristävä kun hän kertoi, ettei hän usko, että hänenkään hevosensa haluaisivat kilpailla mutta jos niillä on asiat kunnossa niin heille se on todennäköisesti kuitenkin ok, että hänen hevosensa pääsevät kaikki tarhaan ja laitumelle ja että hänen mielestään kilpailujen verryttelyä pitäisi valvoa huomattavasti paremmin. Kun häneltä kysyttiin, voisiko hän ratsastaa ja kilpailla kuolaimettomilla suitsilla, jos ei saisi käyttää kuolaimia, hän kertoi että Axis-ori käy viikottain maastossa kuolaimettomilla ja tottakai hän voisi kilpaillakin kuolaimettomilla.

Mikä sinun mielestäsi on tärkeää hevosen hyvinvoinnille?

Kuva

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: