Ilmajoen luennon lisätiedot ja linkit

Hei vaan! Siivosin laukkuani, jota en nähtävästi tee kovinkaan usein. Löysin sieltä muistilapun, jossa luki:

narkolepsia

imprint training

ihmisen ilme

polkupyörät

ne (tai mahdollisesti he, käsialani perusteella voisin ryhtyä vaikka lääkäriksi)

Hetken kuluttua heräsi muistissani jopa joku yhteys, eli kyseessä oli Ilmajoen tammikuisen hevosen käyttäytymisluennon aikana ja tauolla lupaamani lisätiedot ja linkit eri aiheisiin liittyen. Muistikapasiteettini loppui siihen, olenko jo laittanut nämä lisätiedot johonkin vai en. Joten tässä tulevat.

Narkolepsia hevosissa: Jos englanti sujuu, tämä oli aiheesta ihan kiva kirjoitus: http://instrideedition.com/2016/05/equine-narcolepsy/
Tosin voi olla, että hevosten ”narkolepsia” johtuu lähinnä REM-unen puutteesta.

Imprint training: Puhuin tutkimuksesta, jossa osa varsoista käsitteltiin heti syntymän jälkeen imprint trainingin tapaan ja verrokkiryhmää ei. Käsiteltyjen varsojen sosiaalisessa käyttäytymisessä oli häikkää vielä vuoden ikäisenäkin: ne suhtautuivat lajitovereihinsa aggressiivisemmin ja viettivät aikansa kauempana niistä kuin verrokkivarsat. Lyhyesti siis: Anna varsan olla emänsä kanssa heti syntymän jälkeen, ellei akuuttia tarvetta hoidolle ole. Linkki tutkimukseen: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0005216

Ihmisen ilme: hevoset osaavat joko opitusti tai synnynnäisesti erottaa hymyilevän ja ”vihaisen” ihmisen ilmeen toisistaan. Linkki tutkimukseen: http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/12/2/20150907

Polkupyörät: Puhuin hevosen luontaisesta käyttäytymisestä ja siitä, että hevoset peilaavat helposti myös ihmisen liikkeitä ja joskus toimivat samoin kuin tekisivät toisten hevosten kanssa. Sitten muistin tämän videon, jossa yksin laitumellaan oleva hevonen ”imeytyy” pyöräilijöiden mukaan. Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=NQSkmsFCjSA

Entä listan viimeisenä ollut ne tai he? Ei mitään tietoa.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: