Hyvä renki mutta huono isäntä.

Puhun tutkimuksista. Hevosiin liittyvistä tutkimuksista, koska olen eräänlainen fakki-idiootti enkä juurikaan lue muunlaisia tutkimuksia. Mutta hevostutkimuksia luen ja perustinpahan Facebookiin Hevostutkimuksia-nimisen ryhmänkin, jossa on tällä hetkellä yli 5500 jäsentä. Hevosharrastajia ja -ammattilaisia aihe siis kiinnostaa. Minuakin.

Käyttäytymistutkimus

Hevosten käyttäytymistä tutkitaan vieläkin melko vähän. Jos kerran jaksaa perehtyä tämänhetkiseen tutkimustietoon voi helposti pysyä kärryillä tarkistamalla vaikkapa kerran kuussa, mitä aiheesta on julkaistu.

Kannattaa kuitenkin ottaa tutkittukin tieto hyppysellisellä maalaisjärkeä. Varsinkin käyttäytymisen ja kouluttamisen saralla tutkimusta on niin vähän, ettei yhdestä tutkimuksesta pysty vetämään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Kouluttamistutkimus

Hevosia on selvästi ollut hieman hankala tutkia oppimisen ja eri koulutusmenetelmien osalta. Osittain ongelma on hevonen itsessään: kun tutkittaessa usein tulosten luotettavuuden takia olisi tärkeä, että hevonen olisi yksin esim. maneesissa tutkimuksen ajan, yksinolo on hevoseläimelle jo niin stressaavaa, että se on vääristänyt tuloksia mielestäni paljonkin. Myös sellaisten hevosten tutkiminen, jotka jo kärsivät pitkäkestoisesta stressistä esimerkiksi täysin lajille epäsopivan pidon takia ei saa kovin luotettavia tuloksia aikaan.

Yksi esimerkki oli pitkään vallinnut käsitys siitä, ettei hevonen kykene mallioppimiseen. Hevosten oppimisen tutkimuksessa yleensäkin taitaa olla niin, että mitä enemmän tutkijoilla on taitoa ensin siedättää hevosta yksinoloon ja sitten kouluttaa hevosta palkitsemalla ja mitä enemmän sitä käytetään, sitä tyyneempi ja motivoituneempi hevonen on. Silloin tuloksetkin voivat olla kovin erilaiset kuin parikymmentä vuotta sitten.

Lue siis tutkimuksia, mutta…

…muista, että hevosesta tutkittua tietoa on suhteessa vielä aika vähän. Jos alla olevan kuvan turkoosi väri kuvaa hevosen käyttäytymistä, tunteita ja oppimiskykyä niin vihreä väri kuvaa sitä, miten paljon siitä on tutkittua tietoa.

tutk1.jpg

Eikö heti erotu? Tein toisen havainnekuvan auttamaan:

tutk2

Vaikka tutkimusta tehdään koko ajan ja tuloksia julkaistaan tämän tästä, se ei tarkoita että vain tutkittu tieto on olemassa eikä mitään muuta. Huomenna voi tulla toinen tutkimus, joka kumoaa edelliset. Tutkimukset ovat siis hyvä renki mutta huono isäntä.

Katso siis hevosta. Kuuntele ja katso niitä ihmisiä, joiden hevoset toimivat. Ei heitä, jotka hakevat hevosten kanssa ristiriitaa ja dramatiikkaa. Vaan sellaisia ihmisiä, joiden hevoset toimivat rennosti, mielellään, kiihtymättä. Heiltä voit oppia valtavasti. Kaikki tämä tieto ei milloinkaan tule siirtymään tieteellisiin julkaisuihin.

 

 

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: