Hyvä luoksetulo voi pelastaa hengen

Toivon, ettet joudu siihen tilanteeseen koskaan. Päästät epähuomiossa koiran tai hevosen narusta irti ja hetki myöhemmin on jo lähdössä kohti autotietä. Tai vieras päästää sisäkissasi ovesta ulos, se livahtaa pusikkoon eikä näy enää.

Toivon, että kukaan ei siihen tilanteeseen joudu, mutta silloin yksi taito voi pelastaa eläimen – tai hevosen kokoisen eläimen kohdalla ihmisenkin – hengen. Se taito on luoksetulo. Hyvin opetettu, sadoilla ja tuhansilla toistoilla vahvistettu ja huolella yleistetty taito, joka itsessään riittää pitkälle.

Luoksetulon opettaminen lyhyesti, eläinlaji vapaa (kyllä, hevonenkin on eläin, siitä enemmän joskus myöhemmin):

1. Päätä kutsu, joka voi olla kaikille samakin (meidän hevoset tulevat luokse kutsulla ”Hepporna”, naudat ”Vassuna” ja kanat ”Kotkottarna” eli nolommaksi tuskin pääset vaikka yrittäisit)

2. Käytä klassista ehdollistumista (Pavlovin kello ja koiranruoka, kaksi samanaikaista asiaa yhdistyy aivoissa tarkoittamaan samaa eli tässä tapauksessa lukse tulless kuultu kutsu alkaa toimimaan ennakoivastikin luoksetulokutsuna) opettamiseen eli joka kerran, kun eläin X on tulossa sinua kohti (ruokintatilanne on hyvä kohta harjoitella, neljä kertaa päivässä ruokittavilla hevosillakin toistoja tulee tuhansia vuodessa) hoet kutsun. Pidä pieni tauko välissä kuitenkin, että kutsu erottuu selkeästi.

3. Kun eläin X tulee luotettavasti luo pihalla/keittiössä/kanalassa/pihatossa/tarhassa, yleistä opittu eli harjoittele sitä eri paikoisssa ja myös lujaa karjaisten, kuten jokainen meistä helposti tekee silloin kun verkkokalvolla on kissa ja rekka.

Siinä se oli. Kiitos.

IMG_9157.jpg

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: