Varsankoulutusluento verkkokaupassa!

Suomessa syntyy tuhansia varsoja vuodessa. Vastasyntynyt varsa oppii asioita ensimmäisistä hetkistään alkaen. Miten sinä pääset aloittamaan varsan kesyttämisen ja kouluttamisen niin, että varsasta tulee luottavainen ja toimiva? Siihen varsankoulutusluennot antavat vinkkejä.
Ensimmäinen luento on nyt ostettavissa verkkokaupasta [linkki] 5,90 e (sis. ALV) hintaan.

Mitä käsitellään luennolla?

Ensimmäinen luento käsittelee varsan kanssa aloittamista:

  • Mitä pitää ottaa huomioon jo ennen varsan syntymää
  • Milloin, mistä ja miten aloitan varsan kesyttämisen ja kouluttamisen
  • Mikä antaa parhaat edellytykset onnistuneeseen varsankoulutukseen
  • Millä saan varsan oppimaan ja haluamaan samoja asioita kuin minä
  • Miten opetan varsan kesyksi, käyttäytymään hyvin, peruuttamaan, lähtemään eteenpäin, väistämään ja kulkemaan talutettuna
  • Miten koulutan varsaa pysymään paikallaan, kun sitä on pakko saada nopeasti hoidettua

Dia60

Tiede ja kokemus yhdessä

Koulutusohjeissa käytetään yhdistelmää paineen poistoa ja palkintoja vahvistamaan oikeaa käytöstä. Koska tämä on pikkuvarsan koulutukseen keskittyvä luento (vaikkakin ohjeet toimivat kaikenikäisten varsojen kanssa) ohjeissa ei käytetä ruokapalkintoja. Pakitsemalla kouluttaminen on kuitenkin myös tutkimusten mukaan sekä tehokasta, koska se motivoi hevosta, että ennen kaikkea hyvä tapa luoda hyvä suhde hevosen ja ihmisen välille.

Hevoset oppivat nopeasti ja muistavat hyvin. Olen viime vuosina ollut kouluttamassa useamman hevosammattilaisen kanssa, jonka suusta on tullut päivän lopuksi sama lause:
”Voiko tämä olla näin helppoa?”

Eihän koulutus helppoa ole, mutta hevosten kanssa se on kyllä järjestelmällisesti tehtynä todella nopeaa. Yksinkertaisesti: Päätä, mitä haluat varsalle kouluttaa (esimerkiksi talutettuna kulkeminen). Mieti, mitä kaikkea varsan silloin kuuluu osata. Pilko nämä asiat mahdollisimman moneen pieneen askeleeseen, opeta ne yksi kerrallaan varsalle ja yhdistä sitten lopuksi. Tai osta varsankoulutusluento ja katso, miten olen ajatellut asiaa.

Dia135

Ei kompromisseja

Meillä käy eri oppilaitosten opiskelijoita harjoittelemassa hevosten koulutusta käytännössä ja yksi heistä kysyi kahvitauolla todella oleellisen kysymyksen: Kuinka paljon teen kompromisseja kun koulutan toisten ihmisten hevosia? Vastaus yllätti hieman, sillä mietin ja totesin, että en juurikaan. Koska sitä, mitä minä käsitän hevosystävälliseksi koulutukseksi, on kuitenkin oikein toteutettuna myös hämmästyttävän tehokasta, kompromisseihin on aika harvoin tarvetta.

Dia31

Mietin myös samaa varsaluentoa tehdessäni. Minulla on monikymmenvuotinen tausta hevosmaailmassa ja tiedän kyllä, että asiat on tapana tehdä monella eri tavalla, varsojen opetuskin. Mutta mitä enemmän olen saanut oppia hevosten koulutuksesta, sitä enemmän olen ymmärtänyt, että oleellisinta kaikesta on se, millaisen luottamuksen rakentaa ihmisen ja varsan tai aikuisenkin hevosen välille.

Siksi tein luennon ihan ilman kompromisseja ja ohjeissa kuvaan juuri sitä, miten itse koulutan omia ja toistenkin ihmisten varsoja. Asioita voi tehdä monella eri tavalla. Luennolla esittelen yhden tavan tehdä. Tavoite on luottavainen, ihmisiin myönteisesti suhtautuva, koko ajan helpommin ja helpommin käsiteltävä ja koulutettava varsa.

 

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: