Yleistä oikein!

Törmäsin kesän kynnyksellä FB:ssä kiertävään kuvaan, jossa on lämpökameralla otettu kuva koirasta. Sen pitkäturkkinen osa oli kuvassa viileämpi kuin lyhytturkkinen osa. Kuvaan liittyvässä tekstissä sanotaan suunnilleen, että ”tästä syystä en klippaa koirani turkkia kesällä lyhyemmäksi.”

Päätelmä on selkeästi virheellinen, koska kuva todistaa vain sen, että turkki estää lämpöä haihtumasta koirasta, mikä on sen tarkoituskin. Se on kylmällä hyvä ja kuumalla huono juttu.

Silti kuva on saanut tuhansia jakoja ja väärä tieto leviää kuin rutto. Tietenkin joillain pitkäkarvaisilla koirilla on liian kuumaa kesällä. Ne voisivat paremmin jos niillä olisi lyhyempi turkki.

Keskustelu muistuttaa hämmästyttävällä tavalla jokatalvista hevosten loimituskeskustelua. Pitää loimittaa! Ei pidä! (Mielestäni oikea vastaus on katsoa hevosia ja päättää sen mukaan, loimittaako vai ei. Itse olen loimittanut eniten hevosia kerralla juhannuksen maissa 2014, silloin oli kaatosade, +3 astetta ja tuuli vaakasuoraan, ja kaikki hevoset kesäturkissa. Osa paleli. Osa silloinkaan ei.)

Aloita eläinten kanssa yleistämällä oikein.
Seuraavaksi katso yksilöä.

Yleistääksemme oikein tarvitsemme tietoa eläimestä lajina. Hevosten kohdalla meidän pitää siis tietää, mikä on tälle lajille normaalia. Esimerkki: Hevoset ovat sosiaalisia laumaeläimiä. Yleistä siis, että hevonen tarvitsee hevosseuraa voidakseen hyvin.

Seuraavaksi katso yksilöä. Viihtyykö tämä hevosyksilö hevosseurassaan? Ellei näin ole, voisiko asialle tehdä jotain? Vaihtaa tarhakavereita, välttää hevosten jakaminen yksin joka yöksi, ettei laumaa tarvitsisi ikään kuin muodostaa joka aamu uudelleen, lisätä vaihtelevuutta tarhaan, varmistaa resurssien (ruoka, varjo, vesi) riittäminen kaikille. Pystyttää väliaita tarhaan, että toinen pääsee väistämään.

Koiria on erilaisia: niille on jalostettu tosi lyhyitä turkkeja ja valtavan tiheitä ja pitkiä. Jos koiralla on kesällä liian kuuma (se läähättää, on haluton liikkumaan, hakeutuu viileisiin paikkoihin) sille on eduksi klipata sen turkki. Myös iho-ongelmiin taipuvaiselle yksilölle turkin lyhentäminen voi radikaalisti parantaa sen elämänlaatua.

Jollain toisella yksilöllä taas vastaavia ongelmia ei ole. Aivan kuten hevosilla. Siinä, missä yksi hevonen tärisee viimassa ja tarvitsee loimen (tai vapaan heinän säänsuojassa, mikä on usein hieman vaikeampi toteuttaa, jos hevonen on laumassa missä kaikki eivät voi vapaalla heinällä olla) toinen voi olla täysin tyytyväinen eikä palella lainkaan.

Katso siis eläintä yksilönä ja hoida sitä sen mukaan. Jollet pysty päättelemään eläimen käytöksestä, miten sinun tulisi toimia, yleistä oikein eli lajinmukaisen tiedon mukaan.

IMG_7054.jpg

Onko hevosesi laitumella? Katso sitä n-y-t NYT!

Ensin huonot uutiset: Hevosta on tosi vaikea hoitaa niin, että se voi henkisesti ja fyysisesti hyvin. Sitten hyvät uutiset: Jos hevosesi on laitumella ympäri vuorokauden, josta se pääsee halutessaan varjoon kuumuutta ja ötököitä pakoon ja sillä on hyvät hevoskaverit, se voi todennäköisesti tällä hetkellä hyvin. Katso hevosta nyt! Tältä sen kuuluu näyttää. Rennolta, hyvinvoivalta ja loistavalta.

IMG_6989.jpg

Ilahduin suunnattomasti siitä, että Hevostietokeskuskin julkaisi yksiselitteisen artikkelin laitumella olemisen eduista [linkki]. Siitä lainaus: ” Hevosten tulisi päästä kesällä laitumelle, sillä laidunnurmi on ravinteikasta ja laiduntaminen mahdollistaa luontaisen syömiskäyttäytymisen ja runsaan liikunnan, mitkä edistävät hevosten terveyttä ja hyvinvointia.”

Tarkkaile hevostasi nyt. Sen käyttäytymistä ja ulkoista olemusta. Yritä pitää hevonen sellaisena ympäri vuoden.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: