”Miksi pitää olla omia hevosia”, kysyi kaverini vanhempi ehkäpä 7-8 vuotta sitten. Hyvä kysymys. Miksi? Taisin vastatakin, että ”Niistä on iloa” ja siihen vastaukseen olen sitten jäänyt. Siihen sisältyy kaikki oleellinen.
Kyllä, osa hevosenomistajista haluaa kilpailla. Osa haluaa maastoilla, osa ajaa, osa hypätä. Syy on kuitenkin siinä sama: Hevosista on iloa.
Mitä kun ilo puuttuu?
Jos hevostelusta puuttuu ilo, pysähdy ja selvitä miksi. Onko syy hevosen terveydentilassa ja huoli on väliaikainen? Vai onko harrastuksesta kadonnut ilo jo aikaa sitten? Miksi? Mitä tapahtui?
Hevonen on lajina sävyisä, ystävällinen ja nopeasti oppiva. Jos hevonen käyttäytyy hankalasti ja se on syy harrastuksen ilon puuttumiselle, käy vähintäänkin alla oleva lista läpi ja pyri löytämään syy ongelmiin.
- missä ongelmia tulee ilmi?
- mitä hevonen tarkalleen tekee?
- mitä tapahtuu ennen ongelmakäytöstä?
- mihin hevonen pyrkii käyttäytymällä hankalalla tavalla?
- onko käytös uutta vai onko se ”aina” ollut?
Seuraavaksi siirry ratkaisemaan ongelmia.
- onko hevonen kivuton? (Kipu voi aiheuttaa esimerkiksi vetäytymistä tai aggressiivista käytöstä.)
- saako hevonen mahdollisuuden liikkua vapaana kaikissa askellajeissa itsenäisesti? (Patoutunut liikkumisen tarve voi aiheuttaa hankalaa käytöstä.)
- onko hevosella mahdollisuus olla toisten hevosten kanssa, joiden kanssa se tulee toimeen? (Sosiaalinen käyttäytyminen on hevoselle olennainen käyttäytymistarve ja sen puuttuminen voi aiheuttaa käytösongelmia.)
- saako hevonen syödä edes hieman heinää tai ruohoa vähintään 3-4 tunnin välein? (Liian harvat ruokintakerrat altistavat mahahaavalle, joka voi oireilla käytösmuutoksena.)
- käsittelevätkö kaikki hevosta ystävällisesti ja rauhallisesti? (Jos hevoselle ollaan ikäviä se voi oppia puolustautumaan.)
- onko hevosen käyttö (ratsu, ravihevonen, terapiahevonen, ratsastuskouluhevonen, lemmikki, siitoshevonen) sille sopiva? (Esimerkiksi matkaratsastus on harvemmin työhevoselle sopiva tehtävä eivätkä kaikki entiset laukkahevoset sovellu ratsastuskoulutyöhön.)
- pelkääkö hevonen? (Pelko aiheuttaa stressiä ja se voi näkyä sekä käytöksessä että fyysisessä terveydessä.)
- osaako hevonen varmasti tehtävänsä? (Esimerkiksi hevonen, joka ei mene yksin maastoon, ei ehkä ole opetettu siihen. Sekin taito pitää hevoselle kouluttaa.)
Älä hanki vihaista hevosta.
Vanhemmat: Älkää hankkiko vihaista hevosta lapsellenne.
Hevonen ei lajina ole aggressiivinen. Aggressiivinen hevonen on aina poikkeavasti käyttäytyvä ja se on oire jostain, jota pitää korjata. Hyvin usein hevonen on jostain kipeä ja kipu pitää löytää ja poistaa. Usein hevonen on myös oppinut, että ihminen on ikävä tyyppi, satulointi tuntuu epämukavalta tai tarhasta kiinni antaminen johtaa hankalaan oloon. Sitä voi olla helppo tai hankala korjata – etkä pysty tietämään tätä ennen kuin aloitat.
Älä siis hanki kiukkuisen oloista hevosta. Jos olet hankkimassa lapsellesi ponia tai hevosta, älä silloinkaan hanki aggressiivista yksilöä. Vaikka se olisi hieno, liikkuisi mahtavasti, hyppäisi talojen yli tai herättäisi sinussa sääliä. Hevosen kuuluu olla ystävällinen. Ellei se sitä ole, siinä voi olla jokin vika.
Ystävällinen perusilme. Ostin.