Pieniä askeleita hyvinvointiin

Otsikko kuulostaa vuodenvaihteen itseparannusmantralta. Ei ole. Tarkoitus on miettiä, millä tavalla voimme parantaa hevosten hyvinvointia – tänä ja tulevina vuosina.

Askel 1: Seura

Miksi laitoin seuran ennen muita perusasioita, kuten liikkuminen ja ruokinta ja hoito? Koska niin hevonen valitsee. On jopa tutkittu, että hevonen valitsee kohtuullisen ikävät sääolosuhteet ja jopa hieman nälkääkin, kunhan se näkee muita hevosia. Varmista siis, että hevosella on mahdollisuus nähdä ja kosketella lajitovereitaan, vaikkakin aidan yli. Jos karsinoiden välissä on umpiseinät, sahaa niihin pienet aukot. Eräs ystäväni teki niin ja karsinanaapurit seisoivat poikkeuksetta aina niin, että niiden turvat oli tasan aukkojen kohdalla. Hevonen ei pidä yksinolosta.

Askel 2: Seuran valitseminen

Kaikki eivät tule toimeen keskenään. Ei ihmiset, eivätkä hevoset. Jos kaksi hevosta eivät pidä toisistaan, älä pakota niitä asumaan vierekkäisissä karsinoisssa tai tarhailemaan yhdessä. Laitumella useimmat hevoset sietävät paremmin toisiaan, ja se johtuu todennäköisesti sekä siitä, ettei ravinnosta ole puutetta että siitä, ettei tilasta ole puutetta. Kun toinen sanoo, että mee kauemmas, toinen pystyy menemään. Se vähentää turhautumista.

Käsittämätön tuuri: Hevosten bestikset

Aina ei käy näin, mutta joskus kyllä: Hevonen löytää sattuman kaupalla yhteen laitetuista lajitovereistaan sydänystävän. Minulla on ollut hevosia kotona noin 17 vuotta ja siinä ajassa on syntynyt kaksi parasta ystäväparia. Yhdet oli tammat: toisen tullessa meille 8, toinen 11-vuotias. Molemmat ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen mutta oli ihana seurata niitä. Ne oli harvoin toisistaan kauempana kuin metrin ja usein vähemmän.

Toinen bestispari syntyi, kun ostimme kolmivuotiaan kylmäveriruunan. 7-vuotias tammakasvattimme tykästyi siihen ja sama juttu: missä toinen, siellä toinenkin. Minua tietenkin asia vähän harmittaa, sillä tamma on vähän pullea ja voisi olla laihdutettavien ryhmässä kun taas nuori kasvava kylmäveriruuna menestyisi tällä hetkellä jopa vapaalla heinällä. Mutta eihän noita kahta voi erottaa, joten minä lisäruokin ruunaa.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: