Go Tanska go! Turpahihnauutisia.

Ei-hevosihmisille tiedoksi: kun hevosilla ratsastatetaan tai ajetaan, niiden turvan ympärille kiinnitetään rutiininomaisesti nahkahihna, joka estää niitä avaamasta suutaan. Tämän hihnan nimi on turpahihna.

Tanskan ratsastajainliitto (www.rideforbund.dk) teki vuosina 2014-2015 yli kolmen tuhannen kilpailuihin osallistuvien hevosten suututkimuksen kilpailusuorituksen jälkeen. Tutkimuksessa todettiin, että kireä turpahihna ja vauriot hevosen suussa kulkevat käsi kädessä ja päätettiin, että turpahihnan kireyteen aletaan kiinnittämään huomiota, ettei hevoset saisivat vammoja liian kireistä hihnoista.

Tulosten kokoamisessa on mennyt aikaa mutta tämän vuoden alussa pidettiin jo kilpailujen toimihenkilöille koulutus, jossa heitä ohjeistettiin turpahihnan kireysmittarin käytössä. Linkin kuvassa näkyy vieläpä, että kireys mitataan sieltä mistä pitääkin eli nenäpiin päältä (tämä on vinoilua FEI:lle, joka on jossain välissä ohjeistanut mittaamaan posken kohdalta, joka on kerrassaan typerää, sillä pehmytkudos antaa periksi ja käytännössä suitsituksen tarkastajan on mahdoton olla saamatta sormea väliin siitä kohtaa mitattuna. Mikä oli epäilemättä tarkoituskin.)

Myös maamme valtalehti Helsingin Sanomat julkaisi hiljattain artikkelin, jossa haastateltiin useampia henkilöitä aiheena hevosen suun terveys ratsastuksessa ja raviurheilussa. Aihe on pinnalla ja hyvä niin!

Suomen Ratsastajainliiton jäsenseura Operantit ratsastajat ry. teki jo helmikuussa 2016 ehdotuksen, jossa esitettiin turpahihnojen suurimman sallitun kireyden määrittelemistä ja tarkistamista. (linkki pdf-tiedostoon)

 

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: