Pakkashepuli ja valinnan tärkeys

Hevosemme asuvat ”puuhatossa” – tämä on pihatto, jossa kannustetaan hevosia omatoimiseen liikkumiseen ja virikkeitä tarjotaan niin paljon kuin jaksetaan ja keksitään. Kuten lehmiä…

Tämän hevosryhmän talvitarha on ehkä sellainen puoli hehtaaria tai jopa vähän vähemmän, mutta se on pitkä ja kapea ja arviolta 400 metriä pitkä. Se mutkittelee pienen koivikon läpi pihatolle ja siitä eteenpäin tarhan päässä olevaan Thermobariin, johon tarjotaan lämmintä vettä. Heinää tarjotaan tarhan molempiin päihin vaihtelevasti ja väkirehut tällä hetkellä pitkin hankea. Ja pihaton ja baarin välissä on LAUKKASUORA!

Hevosia tuntuu houkuttelevan reippaaseen liikuntaan paitsi hyvä pohja ja pakkassää myös hieman kapeampi ”sola” ja riittävän pitkä suora. Tämä on vain noin 100 metriä, mutta se riittää.

Uskon vakaasti siihen, että mahdollisimman lajityypillinen elinympäristö saa hevosen voimaan paremmin. Henkisesti ja todennäköisesti myös fyysisesti. Puuhatto antaa hevoselle paitsi mahdollisuuden tyydyttää niin liikunnan, ravinnon etsintään ja sosiaaliseen käyttäytymiseen liittyviä, olennaisia käyttäytymistarpeitaan myös tärkeän ja monen hevosen elämästä puuttuvan osuuden: Valinnan mahdollisuuden.

Valinnan mahdollisuus lisää hyvinvointia

Jos englanti sujuu, aihetta on käsitelty monessa eri tutkimuksessa. Aiheeseen voi tutustua esimerkiksi tämän artikkelin avulla: Born to Choose [linkki]
Siitä lainaus (perässä oma summittainen käännökseni):

”Choice allows organisms to exert control over the environment by selecting behaviors that are conducive to achieving desirable outcomes and avoiding undesirable outcomes. As a result, one would expect that opportunities to exercise choice would be desirable, in and of themselves (see Figure 1). In fact, animals and humans alike demonstrate a preference for choice over non-choice, even when that choice affords no improvement in outcome reward. For example, it has been found that when deciding between two options, animals 1213 and humans 1415 prefer the option that leads to a second choice over one that does not, even though the expected value of both options is the same, and making a second choice requires greater expenditure of energy. In economic terms, the preference for choice and control in such conditions may be considered irrational. Yet, if we consider that exercising control could be rewarding in and of itself, then such behavior could be considered rational for maximizing utility.”

”Valinta antaa eliöille mahdollisuuden kontrolloida ympäristöä valitsemalla käyttäytymismuotoja, jotka johtavat mieluisiin lopputuloksiin ja välttävät epämieluisia lopputuloksia. Tästä voimme olettaa, että mahdollisuudet valita olisivat tavoiteltavia itsessään. Itse asiassa sekä ihmiset että eläimet näyttävät pitävän enemmän valinnasta kuin ei-valinnasta, vaikka kummassakin olisi sama lopputulos. On esimerkiksi todettu, että sekä eläimet että ihmiset valitsevat mielummin sellaisen vaihtoehdon, joka johtaa toiseen vaihtoehtoon, vaikka lopputulos olisi sama ja toisen valinnan tekeminen johtaa suurempaan energiamenetykseen. Taloudellisesti ajatellen on silloin järjetöntä, että päätös on valinta ja kontrolli. Jos taas harkitsemme sellaista, että kontrolli olisi itsessään palkitsevaa, tällainen käyttäytyminen olisi järkevää.”

Millaisia valintoja voit tarjota hevosellesi?

Ei, hevosista ei tule vaarallisia, jos ne saavat joskus päättää jostakin itse. Niistä tulee todennäköisesti turvallisempia, sillä hyvinvoiva eläin on rennompi eläin. Ja rento hevonen on aina turvallisempi kuin jännittynyt hevonen.

Eli käy läpi oman hevosesi elinolosuhteita. Onko tilanteita, jossa se voisi saada valita? Yhden heinäkasan sijaan monta pientä? Heinänlaatuja enemmän kuin yksi? Valkuaisrehu, kivennäinen ja vitamiinit eri kippoihin tai sinne hankeen? Mihin suuntaan lähdetään tallin pihasta? Kumpaa ristikkoa hypätään ensin? Kummalta puolelta ratsastaja otetaan selkään? Harjataanko vai eikö harjata? Ollako ulkona vai sisällä (tarhakatos voi antaa hevoselle kymmeniä valintoja päivässä)? Syödä havuja vai haapaoksia tarhassa? Seurustella muiden hevosten kanssa vai olla rauhassa? Liikkua käynnissä, ravissa vai laukassa?

Elämä on valintoja, ja se on hyvä asia!

IMG_2175 CopySyödä vai painia?

P.S. Siellä lukee pakkashepuli, ei paskahepuli. Sanoi hän itselleen kymmenettä kertaa.

 

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: