”Mitä mieltä olet paineesta?”

Sain tämän kysymyksen (tai vähän sentapaisen) ollessani pitämässä lastausluentoa. Lastausluennolla puhun melko vähän paineen käytöstä monestakin eri syystä: Yleensä jos hevosella on jonkinlainen lastausongelma, painetta on jo yritetty käyttää vaihtelevalla menestyksellä. Siksi suosittelen skippaamaan paineen käytön joksikin aikaa ja keskittymään pelkästään oikeasta palkitsemiseen. 

Mutta paine on kiinnostava ja hevosten kanssa aina ajankohtainen aihe. Ajattelin hieman avata ajatuksiani paineen käytöstä hevosen kanssa. Olennaisia asioita on tasan kaksi: Millainen paine on, ja milloin se vähenee tai loppuu. 

Paineen poisto = vahviste

Kun käytät painetta, olennaista on, ettei se aiheuta kipua tai pelkoa. Pyri olemaan ärsyttävä, ei pelottava. Tähän on muutamia eri syitä: Hevonen tietenkin kärsii sekä kivusta että pelosta. Hevosen ei kuulu kärsiä siksi, että me haluamme tehdä sen kanssa erilaisia asioita. Mutta ärsyttävän paineen poistuminen on sen verran hyvä vahviste, että oikein ajoittamalla (= lakkaa kutittamasta hevosta, kun se tekee, mitä haluat) saat todennäköisesti oikein nopeasti tuloksia aikaan.

Toinen syy on, että hevonen on pelätessään arvaamattomampi. On siis itsellesi parasta, jos hevosta ei pelota. Älä säikytä hevosta. Kouluta sitä.

Onko paineen käyttö eettinen ongelma? 

Mielestäni tämä on aiheellinen kysymys ja itse olen päätynyt siihen, että ei ole, mikäli edellä mainitut asiat pidetään mielessä. Yritän itse pitäytyä siinä, että aiheutan hevoselle korkeintaan ohimenevää epämukavuutta, en pelottele sitä enkä tahallani aiheuta sille kipua (eli opetan hevoselle aina ensin, miten se pääsee paineesta eroon ja sitten vasta käytän tarvittaessa suurempaa painetta). Mutta kivun tai pelon aiheuttaminen eläimelle (pois lukien, että välillä eläintä esimerkiksi on pakko hoitaa eläinlääkärin toimesta ja hoitotoimenpiteet aiheuttavat kipua tai pelkoa) on mielestäni hyvin hankala perustella jotenkin oman harrastuksen tai edes työn tärkeydellä.

Mutta paineen tarkka käyttö ei mielestäni ole mitenkään eettisesti kyseenalainen juttu. Tärkeintä on, että hevonen a) tietää, miten se pääsee paineesta eroon tai saa sen kevenemään ja b) kun hevonen tietää, paine aloitetaan aina kevyesti ärsyttävästä ja voimistetaan vasta sitten.

Mitä toivot, että olisit saanut oppia paineen käytöstä?

Olen ollut hevosten kanssa tekemisissä 1970-luvulta asti. Jos voisin mennä takaisin lapsuuteen, olisin halunnut oppia kaksi asiaa: Että on väliä, milloin tarkalleen paine vähenee ja että kun hevonen tekee oikein, myötää sille.

Otetaan esimerkkinä hevosen taluttaminen. Olen lapsena oppinut taluttamaan hevosta niin, että naru tai ohjat on lyhyenä ja käytännössä hevosen päässä tai suussa painetta koko ajan. Tämähän on aivan päätöntä. Se tarkoittaa, että teki hevonen mitä tahansa, paine on ja pysyy. Silloin hevosella ei juuri ole syytä tehdä, kuten taluttaja haluaa vaan alkaa todennäköisesti toimimaan oman mielensä mukaan. Jos taas myötäys on selkeä ja painetta tuntuu vain silloin, kun hevonen on menossa väärään suuntaan, sillä on syy kulkea taluttajan vieressä.

Summa summarum: Ole ärsyttävä, älä pelottava. Äläkä poista painetta väärään aikaan monta kertaa peräkkäin.

19400409_10155413607364350_2932850617485888487_oKuva on 1980-luvun alusta ja rikos lienee vanhentunut (kypärättömyys siis, ja huono ratsastuskin). Hevonen oli hieno ja hyvin koulutettu venäläinen ruuna, jolle olisi ollut tosi paljon kivempaa ellen olisi vetänyt sitä suusta ja puristanut pohkeilla samaan aikaan. Huomaa hevosen irvistävä suu.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: