Valkosipuli ei kuulu hevosen ruokintaan

Käväisin eilen kaupassa, jossa myytiin hevosten lisärehuja. Vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita. MSM:ää, sinkkiä, seleeniä. Ja kolmen eri valmistajan valkosipulivalmistetta. Lueskelin tekstiä purkkien kyljessä: ylisanoja toisensa perään. Yhdessäkään purkissa ei varoitettu syöttämästä valkosipulia vaikka jatkuvasti, eikä yhdessäkään purkissa varoitettu valkosipulin voivan aiheuttaa hevoselle anemiaa.

Mutta valkosipulihan on terveellistä!

Joillekin ihmisille, kyllä. Hevosille, koirille ja kissoille ei, kuten eivät sipulikasvit muutenkaan. Vaikka yhdessä suomalaistutkimuksessa valkosipuli auttoikin osalla hevosista hieman hengitysteiden limaa vastaan, lue silti tämä teksti loppuun asti.

Sipulit aiheuttavat nimittäin monelle eläimelle niin sanottua Heinzin anemiaa. Suomalaistutkimuksessakin, missä syötettiin valmistajan ohjeiden mukaan kuivattua valkosipulia, hevosten hemoglobiini lähti laskuun. Muissa aiheeseen liittyvissä tutkimuksissa, jossa yhdessä syötettiin hevosille tuoretta valkosipulia niin paljon kuin suostuivat syömään, kävi samoin.

Mikä Heinzin anemia?

Heinzin anemiassa punaisten verisolujen pintaan muodostuu pieni rakkula, kun solun hemoglobiini sipulissa olevan aineen takia hapettuu. Eläimen elimistö tunnistaa solun vaurioituneeksi ja tuhoaa sen. Anemian oireita voivat olla esimerkiksi väsymystä, kalpeat limakalvot ja vakavissa tapauksissa tumma virtsa. Lievissä tapauksissa oireita ei välttämättä ole lainkaan.

Muistan kun törmäsin valkosipulia vs. hevoset -tietoon 6-7 vuotta sitten: olin järkyttynyt. En nyt itse ollut syöttänyt hevosilleni valkosipulia mutta tiesin, että moni tekee niin. Ja nimenomaan siksi, että haluavat auttaa hevostaan ja hoitaa sitä mahdollisimman hyvin. Olisin itsekin ihan hyvin voinut syöttää valkosipulia hevosilleni. On tosi kurja ajatella, että hyvää tarkoittava hevosenomistaja onkin vahingossa myrkyttänyt hevosensa.

Olen itsekin kuullut monen hevosenomistajan miettivän, että mihin sitä valkosipulia sekoittaisi, kun ei hevonen suostu sitä syömään… Siihen liittyen: Hevoset voivat kyllä syödä itselleen myrkyllisiä asioita, vaikka sitkeästi väitetään toisin. Koko sipuli vs. hevoset -aihe tuli aikanaan tietoon sillä, että muutama hevonen laitumellaan söivät villiä sipulikasvia ja sairastuivat.

Mikrokysely FB-ryhmässä

Kun olin tullut kaupasta kotiin, tein Facebookin Talliniksit-ryhmään pienen kyselyn. Kysymys oli ”Tiesitkö, että valkosipulin syöttäminen voi aiheuttaa hevoselle anemiaa?” ja vastausvaihtoehtoja oli kaksi: ”Kyllä tiesin” ja ”En tiennyt”. Tätä kirjoittaessani kyllä-vastaus on saanut 287 rastia ja ei-vastaus 213. En ole hyvä prosenttilaskussa mutta mutuni sanoo, että suhde on noin 60/40. Liian vähän tietoa vielä, sanoisin.

Miksi sitten myydään valkosipulia hevosille?

Koska hevosenomistajat ostavat sitä. Syy lienee se, että erilaiset köhät ja limaisuudet ovat hevosilla varsin yleisiä. Kuitenkin, kuten monessa muussakin asiassa, olisi tässä parempi poistaa syy eikä vain hoitaa oireita. Raitis ilma on paras lääke. Olen kyllä yllättynyt siitä, ettei valkosipulipurkeissa keskimäärin sanota sanaakaan sen syöttämisen riskeistä. Ilmeisesti tietoa ei ole valmistajillakaan.

”Apua, olen syöttänyt hevoselleni valkosipulia, mitä teen?”

Lakkaa syöttämästä sitä. Anna hevosen elimistölle mahdollisuus korjata mahdolliset vauriot. Mieti, voitko parantaa hevosen elinolosuhteita niin, ettei köhää esiinny.
Älä ainakaan syötä valkosipulia rutiininomaisesti ilman mitään syytä.

”Olen syöttänyt hevoselleni valkosipulia aina, ja se voi ihan hyvin!”

On ihan ok myöntää olleensa väärässä. Kun tietoa tulee lisää, ihminen voi muuttaa toimintatapansa. Olisi ehkä paikallaan suhtautua valkosipuliin lääkeaineena, jolla on haitallisia sivuvaikutuksia, ja syöttää sitä vain eläinlääkärin ohjeesta.

Mutta hevoseni köhii!

Yskän tarkoitus on poistaa hiukkasia keuhkosta, etteivät ne kulkeutuisi syvään keuhkorakkuloihin ja aiheuttaisivat siellä pysyviä vaurioita (= hevosesta tulisi puhkuria). Kaikki yskiminen ei siis ole pahasta. Tarkista hevosen heinä: onko se kuivaa? Pölyääkö se? Onko talli-ilma oikeasti hyvä? Pölyääkö kenttä? Kaikki nämä asiat ovat korjattavissa.

Lähteet:

Influence of garlic supplementation on respiratory health and incidence of anaemia in horses, Saastamoinen ym. 2010

Association of maximum voluntary dietary intake of freeze-dried garlic with Heinz body anemia in horses, Pearson ym 2005

Acute hemolytic anemia caused by wild onion poisoning in horses, Pierce ym 1972

Lisää aiheesta:

Selkeä englanninkielinen teksti aiheesta vuodelta 2001: https://horseandrider.com/health/garlic-for-horses-17758

Anemiasta hevosilla yleensä (niinikään englanniksi):
http://forageplustalk.co.uk/causes-of-equine-anaemia-in-horses/#/

 

20180825_093957

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: