Teko vai ihminen?

Olen kirjoittanut tästä joskus aiemmin, kun oli yksi tai toinen somekohu hevosiin tai koiriin liittyen. Nyt tämä liittyy etäisesti siihen edelliseen valkosipulikirjoitukseeni. 

Tosi pitkälle jokainen voi itse valita, miten suhtautuu moneen asiaan. Kritiikki on yksi sellainen asia. Olin varma jo kirjoittaessani valkosipulijutun, että tulee myrskyisää. Ai miksi? Koska osa meistä lukee automaattisesti kirjoituksen kritiikkinä, vaikka se olisi mahdollisimman neutraalisti muotoiltua, ja tosi moni syöttää hevoselleen valkosipulia ruuan seassa (englantilaisista hevosenomistajista yhden tutkimuksen mukaan jopa 39% [linkki]).

Ja osa lukee tiedon vieläpä henkilökohtaisena hyökkäyksenä itseään vastaan. Se on tosi harmillista. Eli kun kirjoitin ”valkosipuli voi aiheuttaa hevoselle anemiaa” osa lukijoista kokee minun kirjoittaneen ”olet ääliö kun olet syöttänyt hevoselle valkosipulia” ja suuttuu siksi. En tietenkään ajattele niin, enkä kirjoittanut sitä sillä asenteella.

Hyvä puoli on se, että mitä enemmän asiaa tiedostaa, sitä nopeammin tunnistaa tapansa ajatella. Ja siihen voi vaikuttaa.

Joten jos sinua harmittaa valkosipulikirjoitus, lue se uudelleen ja kuvittele valkosipuli-sanan paikalle jotain neutraalia, kuten vaikka (tähän tuli pitkä tauko kun mietin, mikä olisi sellainen asia joka mahdollisimman harva on syöttänyt hevoselleen) vaniljatanko. Vieläkö harmittaa?

Yskä on oire. Lima on oire. Pöly on ongelma (tai bakteeri, tai virus). 

Tähän vs-caseen liittyen sain itse tosi oivalluksen, kun juttelin eläinlääkärin kanssa. En ole ikinä aiemmin ajatellut asiaa niin, että yskällä ja limallakin on funktionsa. Lima kuljettaa hiukkasia ja muuta vierasta mönjää pois keuhkoista, kuten yskäkin. On siis huono idea vain poistaa esimerkiksi yskä hillitsemällä yskänrefleksiä yrteillä tai lääkkeillä. Siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ilmeisesti tästä samaisesta syystä ei enää juuri määrätä ihmisillekään yskänlääkettä, vaikka yskä olisi kova. Sen kuuluu olla, että töhnä pääsee pois.

Joo, ehkä kaikki muut jo tiesivät tämän. Minulle se oli ihan uusi ajatus, koska en ole eläinlääkäri enkä (onneksi) vielä ole joutunut perehtymään yskään hevosenomistajan ominaisuudessa.

IMG_5851Piis än lööv, tyypit!

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: