Valitse yksi asia. Opeta se kunnolla.

Eläimestä ja ihmisestä riippuen on eri määrä asioita, joita eläimen kuuluu osata. Riippuen asiasta, sen opettamiseen menee enemmän tai vähemmän aikaa, vaivaa ja toistoja.

Tykkäsin erityisesti siitä, kun luin kaverin päivityksen FB:ssä, jossa hän kertoi käyneensä ratsastuskilpailuissa hevosensa kanssa ja harjoitelleensa lastaamista paljon enemmän kuin ratsastusta. Niin pitääkin tehdä! Lastaaminen on ihan vaikeimpia asioita, mitä oletamme hevostemme oppivan ja suorittavan. Matkustamiseen verrattuna melkein kaikki muu on hevosen kannalta miellyttävämpää eli helpompi kouluttaa.

Itse asiaan. Yhteen asiaan. 

Koska eläinkin tarvitsee tosi ison määrän toistoja, ennen kuin opitusta tulee joka tilanteessa toimivaa, kannattaa alussa keskittyä olennaisiin asioihin. Yhteen, ja sitten seuraavaan.

Puhun aina siitä, että hevonen oppii nopeasti ja muistaa hyvin. Niin se tekeekin, mutta hevonen tarvitsee myös suuria määriä toistoja eri tilanteissa ja ympäristöissä, että uudesta taidosta tulisi joka tilanteessa sujuva. Jossain vaiheessa niin sujuva, että vaikka ollaan kisoissa ja ympäristö vie hevosen huomiosta ison osan, avattu traileri toimii yhtä hyvin vihjeenä sisäänmenolle kuin kotonakin.

Esimerkkinä toimii koiramme Hilla, jolle on opetettu hyvin sujuvaksi vain pari asiaa. Yksi niistä on luoksetulo. Sitä on vahvistettu eri tavoilla koko sen elämän ajan (se on nyt 3-vuotias). Sitä on kehuttu, silitetty, ruokittu ja/tai leikitetty kun se on tullut kutsusta luokse. Aivan varmasti kymmenen kertaa päivässä x 1000 päivää. Siinä ollaan jo kymmenessä tuhannessa toistossa ja Hilla tulee jo aika hyvin luo eri tilanteissa.

En tarkoita, että hevosen lastauksen tarvitsee olla se juttu, mitä harjoitellaan tuhat kertaa. Tarkoitan, että hevosenkin kanssa on hyvä tehdä lyhyt lista siitä, mitä sen on hyvä osata todella sujuvasti. Minulla tämä lista menee suunnilleen näin:

  1. Luoksetulo (kyllä, hevosenkin, koska joskus jokainen hevonen pääsee irti ja minusta olisi ajanhukkaa joutua hakemaan hevonen laitumelta kun sillä on jalat jolla juosta luokse)
  2. Paineelle myötääminen
  3. Pysähtyminen
  4. Liikkeelle lähteminen

Sitten on toki monimutkaisempia tehtäviä, jossa yhdistellään näitä taitoja ja lisätään uusia, mutta tästä lähdetään ja kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerralla. Millainen on sinun listasi?

IMG_2159.jpg

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: