Jännittääkö hevonen?

Yksi yleinen ongelma harraste- ja kilpahevosten kanssa on jännittyminen. Se voi liittyä tilanteeseen – kotona rento hevonen jännittyy kisoissa, klinikalla tai valmennuksia – tai yleisemmin esimerkiksi ratsastajan selässä oloa, kengitystä tai eläinlääkärin potilaana olemista. Kun hevosta jännittää, se hyvin harvoin itsekseen tottuu tilanteeseen ja rentoutuu. Useimmiten ihmisen täytyy hieman auttaa sitä eli opettaa hevoselle, että kaikki on ok ja turvallista.

Vinkki: Pakita ja siedätä

Pakita tarkoittaa, että palaat takaisin kunnes löydät tilanteen, jossa hevonen on ihan rento. Sen ei tarvitse olla nukuksissa, mutta sillä pitää olla rennon hevosen olemus: pehmeät lihakset ja huulet, rennot kasvojen lihakset, ympäristön ääniin normaalisti reagoivat korvat jne.

Siedätä tarkoittaa, että lähdet tästä tilanteesta etenemään asteittain, pienin askelin, kohti sitä vaikeampaa tilannetta. Tarkoitus on, että hevonen tottuu eli lakkaa reagoimasta sellaiseen asiaan, johon se oli oppinut reagoimaan. Esimerkiksi hevonen, joka on maasta käsin aivan ok ja jännittää ratsastajaa, kannattaa siedättää uudelleen satulointiin, suitsiin ja ratsastajaan yksi kerrallaan. Jos hevosta ei sitten enää jännitä, sinun tarvitsee tehdä se vain kerran.

Tuire Kaimion kirjassa/kirjasarjassa Hevosen kanssa on monia yksityiskohtaisia ohjeita siedättämiseen, suosittelen tutustumaan!

ratsu
Kuvassa puolitoistavuotiasta orivarsaa (pre-lusitanoristeytys) siedätetään ratsastajaan. Nykyään aloitan itse aina kaikkien uusien asioiden opettamisen edes vähän siedättämällä, eli en koskaan esimerkiksi laittaisi ratsastajaa suoraan selkään – 1½-vuotiaan selkään nyt en laittaisi ratsastajaa edes asteittin – vaan totuttaisin hevosen asteittain (=siedättäisin) siihen, että joku heiluu, hyppii ja kiipeilee sitä pitkin.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: