Mihin asetun?

On tosi mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan Suomen hevosmaailma liikkuu. Kehitystä on tapahtunut todella paljon 10-15 vuodessa: tuntuu siltä, että tietämys hevosten käyttäytymisestä ja kouluttamisesta on lisääntynyt todella paljon. Nykyään on melko helppoa löytää tietoa netistä ja livenä, ja jokainen pystyy valitsemaan itselleen ja hevoselleen sopivan tavan toimia. Vai voiko?

Itse muutan toimintatapojani hieman melkein koko ajan, kun opin lisää. Mietin tässä, että viisi tai kymmenen vuotta sitten olin varmasti aivan ääripään hevostenkouluttajia kun puhutaan palkintojen käytöstä tai asteittaisesta etenemisestä. Nykyään huomaan, että on tullut minua paljon jyrkemmin paineen käyttöön suhtautuvia kouluttajia, joten vaikken ole kovinkaan radikaalisti muuttanut omaa tekemistä, olen silti palannut takaisin enemmän keskivaiheelle.

Käytän edelleen hevosten kanssa palkintoja, mutta myös painetta ja sen poistoa, enkä näe kumpiakaan vaihtoehtoja toisiaan poissulkevina tai edes toinen toista parempana. Välillä on ollut kurssipäiviä, jolloin ei nähdä ensimmäistäkään ruokapalkintoa, välillä niitä on käytössä runsaastikin.

Paineen kanssa pelatessa aivan tärkein on, ettei se aiheuta hevoselle kipua eikä pelkoa. Palkintojen kanssa taas se, ettei koulutus aiheuta hevosessa turhautumista tai hankalaa käytöstä.

Jos siis mietit, sattuisiko minun koulutustapani olemaan sinulle sopiva, tässä muutamia tarkennuksia siihen, mitä itse tällä hetkellä ajattelen. Jatkoa seuraa!

  • Uusia asioita opetan aina asteittain, eli edes vähän siedättämällä
  • Pidän hevosen tunnetiloja ja pitkäkestoisen mielialan muokkaamista mielessä
  • En jää palkitsemaan ruoalla jo opittuja, hevoselle helppoja asioita (kuten taluttaminen, paikallaan seisominen, liikkeelle lähtöä ratsastuksessa, yhden puomin tai pienen esteen ylittämistä)
  • Pidän itse ruokapalkintoja mukana itsessään hieman epämiellyttävissä asioissa (kuten rokotus, satulavyön kiristys, lastaus)
  • Käytän muokkaamista esimerkiksi lastauskoulutuksessa, yleisemmin kuitenkin yhdistän paineen + poiston koulutusvaiheessa, jolloin hevonen oppii nopeasti vihjeen tai avun merkityksen
  • Uusien asioiden opettamisessa tai vanhojen ongelmakäytösten korjaamisessa annan hevosen päättää, milloin tehdään seuraava toisto. Se tuntuu nopeuttavan oppimista ja tottumista

lastaus_r
Poni opetettiin itse haluamaan traileriin.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: