Kysy kouluttajalta!

Tein kyselyn, johon jokainen voi vastata anonyymisti: https://fi.surveymonkey.com/r/3NPWWDH – aihe on mitä haluaisit kysyä hevostenkouluttajalta?

Aivan ensimmäinen kysymys, joka tätä kautta tuli oli todella oiva:

Mistä aloitteleva/epävarma hevosenomistaja tietää, kenen koulutusneuvoja (ja muitakin neuvoja) uskoa?

Ymmärrän kysymyksen todella hyvin! Suomessakin on varmasti satoja kouluttajia, ohjaajia ja opettajia, jotka päätoimisesti tai osa-aikaisesti opettavat ihmisiä ja hevosia. Mistä tietää, minkä valita?

Aukotonta vastausta minulla ei ole. Toivottavasti nämä asiat auttavat edes vähän päätöksenteossa:

  • Hyvä kouluttaja on sitkeä, selkeä mutta lempeä.
  • Käy ensin katsomassa. Kynnys olla menemättä kurssille/tunnille on paljon matalampi kuin se, että pitäisi osata keskeyttää epäonnistunutta käytännön kokeilua.
  • Katso, älä kuuntele. Mihin kouluttaminen tai opettaminen perustuu? Palkitsemiseen, paineen poistoon, ei kumpaankaan? Opettajalla pitää mielestäni olla jokin selkeä systeemi, jonka hevonenkin voi oppia nopeasti.
  • Usko silmiäsi. Hevonen on iso eläin, mutta ei silti ole mitään syytä kohdella sitä voimakeinoin (vaarallisen käytöksen keskeyttäminen on mielestäni toki ok). Näyttääkö hevonen rennolta ja mielellään työtä tekevältä? Myödätäänkö apu/paine/pyyntö heti, kun hevonen reagoi? Jos paine ei toimi, onko opettajalla muita tapoja motivoida hevosta?
  • Rangaistaanko hevosta väärästä? Tämä voi kuulostaa hämmentävältä asialta tarkkailla, mutta se on hevoselle todella olennainen. Rankaisu – eli jos hevosta vaikka vedetään suusta, ellei se heti pysähdy, tai hevosta laitetaan juoksemaan, ellei se anna tarhassa kiinni – on perusteltavissa jos hevosta pitää akuutisti hoitaa tai henkiä pelastaa, mutta muuten oikean asian vahvistaminen (palkitsemalla tai painetta poistamalla) on aina parempi vaihtoehto.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: