Muutama sana motivaatiosta

Toistan usein itseäni, mutta mielestäni hevosmaailmassa puhutaan liian vähän motivaatiosta. Useimmat hevoset toimivat luontaisesti kuten haluamme: ne väistävät ainakin suurempaa painetta, ne säikähtävät varsin helposti ja ne oppivat jännittyneenäkin nopeasti (vaikka muistin kanssa voi silloin olla ongelmia eli tuntuu, ettei hevonen enää viikon päästä muistakaan).

Mitä on motivaatio?

Motivaatio on syy käytökselle. Se voi olla epämukavuuden tai pelon välttäminen tai palkinnon saavuttaminen, johonkin lajityypilliseen käyttäytymistarpeeseen liittyvä eli itsessään palkitsevalta tuntuva asia – tai jotain muuta.

Kun tapaat hevosen, jolle paine ja sen oikea-aikainen poistaminen ei toimikaan, voit toimia muutamallakin eri tavalla. Voit joko lisätä painetta ja toivoa parasta, tai voit keksiä toisen tavan motivoida hevosta. Syy tälle paineen toimimattomuudella voi olla monia, useimmin ehkä on ollut kyse sopimattomista varusteista tai kivusta, jonka aiheuttama epämukavuus on ollut suurempi kuin käytetty paine – tai sitten hevonen ei vain ole kovin herkkä rankaisuille.

Eri kouluttajilla on eri mieltymyksensä, mutta minun mielestä sopiva motivaatio tehtävään on tärkeää. Siihen vaikutetaan yleensä sekä motivoivan tekijän määrällä että sen laadulla – jos esimerkiksi haluamme hevosen ylittävän estettä, ja haluamme palkita sen ruokapalkinnolla, kannattaa sekä opettaa hevonen ketjuttamaan sopivasti niin, ettei sen tarvitse pysähtyä esteen päälle ja sitten pelata aika korkean motivaation kanssa. Silloin ruokapalkinto voi olla parasta, mitä hevonen tietää (vaikka kuiva ruisleipä, jos hevonen siitä tykkää) ja määrältään alussa melko suuri (vaikka viisi palaa peräkkäin syötettynä). Silloin motivaatiota tulee riittävästi suoritukseen nähden eikä suuresta motivaatiosta ole tässä mitään haittaa.

Jos taas haluat, että hevonen liikkuu rentona ratsastuksessa, todennäköisesti on parempi, että se reagoi pohjeapuun hillitysti. Silloin – jos motivaationa käytetään paineen poistoa eli pohjeavun loppumista – sen kannattaa olla juuri sen verran ärsyttävä, että hevonen kokee sen poistumisen palkintona, muttei enempää.

Kun koulutat hevosta (eli koko ajan), mieti siis:

  • Millainen motivaatio sopii tähän tehtävään?
  • Miten saan hevoselle sopivan motivaation?
  • Olisiko hillitympi motivaatio turvallisempi ja parempi?

 

IMG_0286 copy
Itsessään epämiellyttäviin asioihin, kuten traileriin, kannattaa liittää korkea motivaatio.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: