Kysymys: Miten opetat laukannoston?

Lyhyt vastaus: Miten vaan haluat, tällä periaatteella:

  1. Tee tilanne, jossa hevonen nostaa laukan
  2. Palkitse laukannostosta (muutamia kertoja)
  3. Kun hevonen nostaa laukan heti kun voi, liitä siihen vihje/apu

Sitten vähän riippuu hevosesta, ratstajasta, koulutustasosta, tilanteesta, ympäristöstä jne. jne. millaisissa tilanteissa hevonen laukkaa. Voi olla, että se nostaa laukan liinassa, irti kentällä tai tarhassa, maastossa, pienen ristikon jälkeen, maasta kun pyydetään liikkumaan enemmän, vetohevosen avulla jne. jne. – jos tavoitteena on vain laukannosto, on alussa oikeastaan aika sama, millä tavalla laukka tulee. Aina voit palkita – ennakkoon opetetulla äänimerkillä ja ruokapalkinnolla, vaikka.

Vältä kuitenkin näitä:

  • älä aja hevosta laukkaan niin, että hevonen ensin ravaa lujempaa ja lujempaa ja jossain vaiheessa ”kaatuu” laukkaan. Se on hevoselle ikävää, ratsastajalle myös, ja tuloksena tullut laukka on laadultaan niin tasapainoton, ettei sellaista kannata yhtään harrastaa
  • älä palkitse äänimerkillä ja ruokapalkinnolla pelkästä nostosta kovinkaan monta kertaa, jos hevosesi on laatua ”Liinat kiinni ja missä ruoka?” Se on hevoselle aika fyysisesti epäedullinen tapa pysähtyä, varsinkin jos ratsastaja on selässä. Muutamia (arviolta 3-5) kertaa voit näin tehdä, mutta siirry sitten heti siihen, että pyydät hevosta noston jälkeen vaikka liikkumaan pari askelta reippaammin ja palkitset vasta siitä. Seuraavaksi tee tehtävärata eli pyydä ensin nosto, pyydä hevosta kääntymään ympyrälle, pyydä raviin ja käyntiin, palkitse siitä. Vaihtele seuraamuksia, muuten hevonen oppii liian hyvin ketjuttamaan eli ennakoimaan.

_MG_3006
Kaikki hevoset osaavat laukata!

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: