Tervetuloa Tietopohja kuntoon -luennoille keskiviikko-iltaisin ja sunnuntai-iltapäivisin Pohjois-Sipoossa!
Aika 18-20 (ke) ja 16-18 (su) ja hinta 20 e/kerta.
Ilmoittaudu tekstiviestillä 050-520 3598 tai sähköpostilla mitallberg@gmail.com – Ilmoita nimesi, puhelinnumerosi (tekstiviesti-ilmoittautumisissa ei tarvitse) ja luennon päivämäärä.
Su 3.11.2019 klo 16-18: Ongelmakäytöksen anatomia: Miksi ongelmia tulee ja miten niitä korjataan. Moni ongelma johtuu hevosen luontaisesta käyttäytymisestä, eikä ihmisestä lainkaan. Emme voi muuttaa hevosta eläinlajina, mutta ennakoimalla ja korjaamalla jo syntyneet ongelmat pääsemme todella pitkälle yhteistyössä hevosen kanssa.
Ke 6.11.2019 klo 18-20: Hevosen kouluttaminen 1: Miten hevonen oppii ja miten sitä kannattaa kouluttaa (esimerkkinä lastaus ja kuljettaminen). Lastaus on yksi yleinen ongelma, ja juuri siksi siihen kannattaa perehtyä ja ennakoida mahdollisimman paljon. Kun rakentaa lastauksesta hevosen lempitehtävän, on jo pitkällä. Käymme läpi vahvisteet ja rankaisut, kouluttamisen periaatteet ja yleistäminen.
Su 10.11.2019 klo 16-18: Hevosen käyttäytyminen: Millainen eläin hevonen on ja miten se vaikuttaa hevosharrastukseen. Hevonen on laiduntava laumaeläin, joka on evoluution aikana ollut monen pedon saaliina. Vaikka tästä ei ole enää vaaraa, hevosen käyttäytyminen on yhä samanlaista. Mitkä ominaisuudet periytyvät voimakkaasti ja miten voimme ottaa hevosen luontaisen käyttäytymisen huomioon kaikessa toiminnassamme?
Ke 13.11.2019 klo 18-20: Hevosen kouluttaminen 2: Nuorten hevosten eskari ja ratsastajaan totutus, luottamuksen rakentaminen. Tilallamme on joitain ratsastamattomia hevosia, joille talven aikana opetetaan ratsuhevosen alkeet. Varusteisiin ja ratsastajaan totuttamista, eteenpäin meneminen, kääntyminen ja pysähtyminen sekä sitä, miten suhtaudutaan selässä keikkuvaan ja tasapainonsa menettäneeseen ratsastajaankin pelkäämättä. Alustava ohjastuntuman opettaminen.
Ke 27.11.2019 klo 18-20: Katsotaan hevosia -videoilta: Katsellaan yhdessä hevosia sekä ratsastettuna että vapaana videolta. Keskustellaan mm. siitä, miltä näyttää rento hevonen, kipeä hevonen, sulkeutunut hevonen ja hyvinvoiva hevonen. Millainen on oikea kokoaminen ja mistä sen tunnistaa? Miltä ”hyvä ratsastus” ja ”hyvä koulutus” näyttää?
Su 5.1.2020 klo 16-18: Hevosen eleet ja ilmeet: Tunnista hyvinvoiva hevonen ja hyvinvointiongelmat, kuten pelko ja kipu. Mitä on tutkittu ja mitä tutkimuksissa on todettu? Kuvia ja videopätkiä sekä hyvinvoivista että kipeistä hevosista.
Ke 8.1.2019: Varsan kesyttäminen ja alkeisopetus: Kohta on jo uusien varsojen aika. Miten kesytät varsan, mitä emälle kannattaa etukäteen kouluttta ja miten opetat varsalle perusteet, kuten riimun pukeminen, taluttaminen, jalkojen nostaminen ja piikitettävänä oleminen.
Su 19.1.2020 klo 16-18: Onnistu hevosen kanssa! Miten saat hevosen ja itsesi innostumaan harjoittelusta ja rakennat hevoselle (ja itsellesi!) sinnikkyyttä ja resilienssiä. Voisiko sinunkin hevosesi tulla laukassa luoksesi laitumelta ja höristä, kun aloitat työskentelyn?
Su 2.2.2020 klo 16-18: Eläinlääkärin suosikkipotilaaksi: Näin valmistelet hevosesi eläinlääkärin tutkimuksiin ja koulutat siitä helpommin hoidettavan. Paikallaan oleminen, piikitys, suun ja silmien tutkiminen jne. on helpompaa, kun hevonen tietää mistä on kyse ja että tilanne on sille turvallinen.