Kodinvaihtajahevoset

Hiljaisuus täällä = kirja etenee kotisohvalla. Halusin kuitenkin kirjoittaa muutama sana hevosista. Niistä, joilla on enemmän kuin yksi omistaja elämänsä aikana. Luulen, että hevosista nämä ovat aivan valtaosa populaatiosta. Miksi kodinvaihtajahevonen? Eikö hevonen saisi vaihtaa omistajaa?

Meillä on kodinvaihtajakoira, Vallu nimeltään. Vallu palautui itsestään riippumattomista syistä kasvattajalleen 8 vuoden iässä ja tuli meille muutama vuosi sitten. Vallu ei ole rescue eikä ongelmakoira, se tarvitsi vain uuden kodin. Vallu on aivan mahtavan hieno tyyppi.

Kun Vallu tuli, olimme kuitenkin tietoisia siitä kaikesta, mitä emme Vallusta tienneet. Koiria otetaan useimmiten 8-9 viikon ikäisinä, jolloin niillä on rajalliset kokemukset elämästä ja ulkomaailmasta. Jos ottaa aikuisen koiran, jokainen kuitenkin vaikuttaa ymmärtävän, että on olemassa laaja menneisyys, josta uusi koti ei tiedä mitään. Joskus saa tietää jotain, joskus ei mitään.

IMG_4597
Tässä on Valllu.

Hevoset vaihtavat omistajaa eri syistä. Poni jää lapselle pieneksi, talous ei anna enää hevostenpidolle armoa. Syitä on kymmeniä tai satoja. Usein hevonen oppii nopeasti uuden omistajan tavoille mutta aina välillä törmää johonkin, johon ei ollutkaan tietoinen tai varautunut. ”Ahaa, tämä pelkääkin suihkepulloa.” ”Oho, kylläpä se jännittyi kengityksessä.” ”Kävimme harjoituskisoissa ja tämä löikin jarrut kiinni tuomarin kohdalla.” Ei mitään eriskummallista, yleensä ei mitään, mitä ei saisi kouluttamalla ja siedättämällä korjattua, mutta yllättävää silti.

Kun edessäsi on uusi hevonen, tärkeintä sille – ja sinullekin, turvallisuuden takia – on, että sillä on turvallinen olo. Tämän saavuttamiseksi olisi hyvä, että tutustuisitte toisiinne hieman ennen kuin toinen teistä kiipeää toisen selkään. Hevoselle on suuri ero, onko ihminen tuttu vai tuntematon.

Vaikka koiria harvoin myydään aikuisina uuteen paikkaan ja hevoset vaihtavat tallia ja omistajaa tämän tästä, se ei kuitenkaan tarkoita, että hevoselle uusi paikka tai ihminen olisi yhdentekeviä.

Kun hankit uuden hevosen tai ryhdyt harrastamaan uuden hevosen kanssa:

  1. Selvitä kaikki, minkä voit saada hevosesta selville jo etukäteen
  2. Katso hevosta ja esittele sille asiat asteittain. Silloin ehdit reagoida, jos hevonen vaikuttaa jännittyvän, ennen kuin se pelkää tai pakenee.
  3. Muista, että hevonen on oma ainutlaatuinen yksilönsä ja vaikka olisit tähän mennessä tavannut satoja hevosia, tämä voi silti käyttäytyä toisin

Kodinvaihtajahevosestakin voi tulla ihmisen paras harrastuskaveri!

Takaisin kirjan pariin. Palaan viimeistään silloin, kun se on painossa…

_MG_6008

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

2 vastausta artikkeliin “Kodinvaihtajahevoset

  1. Minusta jokainen hevosen kasvattaja ja omistaja pitäisi velvoittaa kouluttamaan hevosensa mahdollisimman toimivaksi useiden eri ihmisten käsittelyssä. On karhunpalvelus kouluttaa ja ”hyväksyä”, että hevonen toimii vain omistajansa kanssa, sillä sellaista asiaa kuin varma loppuelämän koti ei olekaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: