Siedättäminen kertoo hevoselle, mitä tulee tapahtumaan

Elämä on ollut aika aitauspitoista viime päivinä, mutta nyt pitäisi hetkeksi helpottaa. (Tiedättehän aikuisuus, koko ajan lausuu tuota samaa lausetta ”Kohta helpottaa” ja paikkansapitävyys on vähän niin ja näin…)

Mietin siedättämistä hevosen kannalta. Siedättäminen (tarkemmin nimettynä järjestelmällinen siedättäminen) on monessa mukana hevosen kanssa toimiessa. Jos kykenet siedättämään eli asteittain totuttaa hevosta uusiin, jännittäviin tai opitusti pelottaviin asioihin, olet jo puolessavälissä hyvän hevosihmisen polkuasi. Mikään taito ei mielestäni ole tärkeämpi.

”Kohta sinulle tapahtuu näin”

Esimerkkitilanne: eläinlääkäri tulee tutkimaan hevosta. Hevosen pitäisi seistä paikallaan. Hevosta voi kuitenkin alkaa tilanteessa jännittämään.

Siedättäminen tulee tässäkin apuun ja siedättää voi parissakin minuutissa. Tärkeintä on, että se antaa hevoselle mahdollisuuden oppia, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Käytännössä pyydä hevosta lempeästi pysähtymään ja heti kun se sen tekee, myötää ja palkitse. Pyydä eläinlääkäri koskemaan hevoseen ja heti lopettamaan kosketus sekä perääntyä askeleen verran. Toista, kunnes hevonen rentoutuu. Ajoita sekä myötääminen (kosketuksen irroittaminen) että palkinto (ruoka tai rapsutus) siihen, kun hevonen on paikallaan.

Joo, se voi tuntua eläinlääkärin ajan haaskaukselta. Käytännössä kuitenkin jokainen eläinlääkäri oppii suhtautumaan pieneen siedättämistuokioon myönteisesti, kun hän toistojen myötä huomaa, että hevonen suhtautuu rauhallisemmin tutkimiseen. Tai sitten voit ihan selittää eläinlääkärille, mitä teette ja miksi. Eläinlääkäri ymmärtää puhetta, toisin kuin hevonen. Hevoselle pitää muulla tavalla kertoa, mitä tulee tapahtumaaan. Se edistää hevosen turvallisuuden tunnetta ja hevosen turvallisuuden tunne edistää ihmisten käytännön turvallisuutta.

Älä sido hevosta kiinni ellet voi olla varma, että se suhtautuu toimenpiteeseen rennosti. Vetopaniikki yhdistettynä eläinlääkärin läsnäoloon voi kerrasta opettaa hevosta pelkäämään. Ota mielummin pitkä köysi, laita se kulkemaan kiinnisitomiskohdan ympäri (esimerkiksi renkaasta läpi) ja pidä köyden toinen pää kädessäsi. Näin pystyt antamaan köyden hieman liukua jos hevonen liikahtaa äkillisesti.

Hevonen ei näyttele vetopaniikkia ja se voi aiheuttaa vammoja. Älä kuitenkaan täysin myötää painetta pois, jos hevonen peruuttaa. Pidä pieni paine yllä ja löysää vasta, kun hevonen taas pysähtyy. Tätä kannattaa harjoitella jo ennen kuin eläinlääkäri on paikalla.

Kirjassani ”Toimiva hevonen – näin onnistut” kerron tarkemmin siedättämisestä, palkitsemisesta ja hevosen kouluttamisesta mm. eläinlääkärin kaveriksi. Kirjan painokset 1-3 on loppuunmyyty, mutta uusi painos tulee kesäkuun loppupuolella. Voit tehdä ennakkotilauksen verkkokaupassamme: https://holvi.com/shop/kuuranmaen/product/5faeefe050437041f9b01e4b880e6631/

riimu2

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: