Hevosen kivun tunnistaminen

Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet uraa uurtavia hevosen kivun tunnistamisen saralla. Jos käyt PubMedissä ja haet sanoilla horse ja pain, tuloksia tulee melkein kaksi tuhatta [linkki]. Osa julkaisuista ovat tärkeitä, osa vain mielenkiintoisia ja osa tietenkin molempia. Juuri julkaistu Johannes van Loon ja kumppaneiden menetelmä hevosen kroonisen kivun arvioimiseen on tutustumisen arvoinen [linkki]. Jos ehdit vilkaista vain valmista arviointilomaketta niin se avautuu tästä linkistä: [linkki].

Myös koneälyn valjastaminen hevosen kivun tunnistamiseen on jo nurkan takana. Hyvää tässä olisi, että kone pystyy ihmistä paremmin säilyttämään objektiivisuutensa ja myös käsittelemään suurempaa määrää hevosyksilöitä [linkki].

Tutkija Sue Dysonin julkaisut tulevat todennäköisesti käymään läpi tarkan seulan, koska hän sai juuri rangaistuksen ratsastajan painotutkimukseen liittyvään julkaisun yhteydessä keksimästään tarkastajasta. Kuitenkin ryhmänsä julkaisemat ratsastetun hevosen kivusta kertova etogrammi ja sen käytännön sovellukset ovat osa jokaisen hevosihmisen perustietämystä. Google auttaa kun siihen laittaa ”Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain”. En aina osaa löytää järkeviä linkkejä ladattaviin PDF-tiedostoihin…

Tunnista kipu

Hevonen voi näyttää kipua ilmeessään, eleissään, käyttäytymisessään, liikkeissään ja reaktioissaan. [Oman kirjan mainos]: Kirjassani Toimiva hevonen – näin onnistut käyn läpi kivun tunnistamista tarkemmin mm. tutkijoita haastattelemalla ja tutkimuksia tonkimalla. Luvun on tarkistanut eläinlääkäri ja kipututkija Ann-Helena Hokkanen, josta vielä tässä suurkiitos.
Linkki verkkokauppaan, josta kirjan voi hankkia.

Hyvä uutinen on, että jokainen meistä voi oppia paremmaksi tälläkin alueella. Harjoittelu tekee riittävän hyvän tässäkin. Toinen hyvä uutinen on, ettei kaikki hevosen kipu ole sen henkeä uhkaava. Joskus auttaa kun satulan vaihtaa, turpahihnan löysää parilla reiällä tai ottaa kiven pois kaviosta. Kivun tunnistamista ei tarvitse pelätä, se ei aina tarkoita, että jokin on vakavasti vialla. Mutta mitä aiemmin sen kivun tunnistaa, sitä paremmalla tolalla hevosen hyvinvointi on.

Lisää luettavaa:

Stressin vaikutus hevosen ilmeeseen on eri kuin kivun. Tässä tutkimuksessa hevosia kuljetettiin yksin ja osa vielä pidettiin yksin jonkin aikaa ja verrattiin niiden ilmeitä siihen, kun ne olivat oletettavasti rentoja: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8177539/

Alla olevat julkaisut käsittelevät kipua:

Ratsastetun hevosen kivun arviointi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7341225/

Ratsastetun hevosen kivun arviointi huipputasolla: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8235099/

Jo klassikko: Juuri ruunattujen hevosten kipuilmeitä: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0092281

Toinen klassikko: Hevosen kipuilme, kun sille aiheutettiin kipua kiristyssiteellä ja ihoa ärsyttävällä aineella: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1467298716301325

Tämä artikkeli käsittelee hyvinvoinnin arvioimista kasvojen ilmeiden perusteella, yhtenä eläinlajina hevonen: https://www.altex.org/index.php/altex/article/view/37/32

Aiemmin keräämiäni mielenkiintoisia kipututkimuksia:

Hevosen silmien ilmeestä: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2019.00154/full https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0164017

https://www.equitopiacenter.com/videos/recognizing-facial-expressions-of-a-horse-in-pain-part-three-of-a-four-part-series/

Dyson, S., Berger, J., Ellis, A., Mullard, J. Can the presence of musculoskeletal pain be determined from the facial expressions of ridden horses (FEReq)? J. Vet. Behav.: Clin. Appl.

Dyson, S., Berger, J., Ellis, A., Mullard, J. Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain.

Dyson, S., Berger, J., Ellis, A., Mullard, J. Behavioural observations and comparisons of non-lame horses and lame horses before and after resolution of lameness by diagnostic analgesia.

Dyson, S., Van Dijk, K. Application of a ridden horse ethogram to video recordings of lame horses before and after diagnostic analgesia. Greve, L., Dyson, S. The interrelationship of lameness, saddle slip and back shape in the general sports horse population.

Mullard, J., Berger, J., Ellis, A., Dyson, S. Development of an ethogram to describe facial expressions in ridden horses (FEReq).

Van Loon, JPA et al: Objective pain assessment in horses (2014–2018)

J.C. de Grauw, J.P.A.M. van Loon: Systematic pain assessment in horses

Dalla Costa ym.: Can grimace scales estimate the pain status in horses and mice? A statistical approach to identify a classifier.

Johannes P.A.M. van Loon ym.: Monitoring acute equine visceral pain with the Equine Utrecht University Scale for Composite Pain Assessment (EQUUS-COMPASS) and the Equine Utrecht University Scale for Facial Assessment of Pain (EQUUS-FAP): A scale-construction study

Gleerup et al.: An equine pain face.

Dalla Costa, E, Minero, M, Lebelt, D et al. Development of the Horse Grimace Scale (HGS) as a pain assessment tool in horses undergoing routine castration.

Graubner, C, Gerber, V, Doherr, M et al. Clinical application and reliability of a post abdominal surgery pain assessment scale (PASPAS) in horses.

Sutton, GA, Paltiel, O, Soffer, M et al. Validation of two behaviour-based pain scales for horses with acute colic.

“Towards an Ethological Animal Model of Depression? A Study on Horses” (Furieux ym. 2012)

“Towards a Postural Indicator of Back Pain in Horses (Equus caballus)” (Lesimple ym. 2012)

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: