Puhutaanko hevosen ostosta?

Viisain neuvo: Älä osta hevosta. Blogi loppu.
Vitsi. Hevosen omistaminen on parasta, mitä elämässä on. Tai ainakin top vitosessa. Minä en saanut lapsena yhtään hevosta, joten tässä sitä ollaan. Googlaa rebound-ilmiö tai ylikompensaatio.

Puhun nyt hevosen ostamisesta hevostenkouluttajana mutta älä ylläty, jos teksti koskee lähinnä kaikkea muuta kuin kouluttamista. Ai miksi? Koska hevonen on nopeaoppinen eläin ja kouluttaminen (näin yli 20 vuotta kouluttamista opetelleena) yleensä helppoa ja nopeaa. Ei toki kaikille. Ei olisi minullekaan keisarinleikkauksen tekeminen, jakohihnan vaihtaminen tai tilinpäätöksen tekeminen helppoa ja nopeaa.

Mutta kouluttamisen ammattilaiselle, joka osaa kouluttaa, ei hevosen kouluttaminen ole kovinkaan vaikeaa. Jos haluaa haasteita, hankkii vaikka kaukaasianpaimenkoiran. Jos taas hevosen käyttäytymisen muuttaminen vie ammattilaiselta vuosia, voi ehkä harkita toiseen ammattilaiseen vaihtamista. Tätä ei pidä sekoittaa hevosen fyysisen kunnon rakentamiseen, joka oikeasti viekin vuosia, jos halutaan hevosen suorittavan korkealla tasolla. Eikä siihenkään, että jos hevonen pelkää tai siihen sattuu, se ei tee kuten kouluttaja/ratsastaja/valmentaja yrittää. Mutta jos hevonen on riittävän rento ja kivuton, sen kouluttaminen on hauskaa ja kivaa molemmille osapuolille.

Tähän liittyy kiinteästi myös se tosiasia, että voit ostaa hyvin koulutetun hevosen mutta se voi silti viikossa tai kuukaudessa oppia tekemään täysin päin vastoin, kuin mitä se teki ostohetkellä. Siksikin hevosen kohteleminen laissa tavarana on ongelmallista. Nykäisepä hevosta suusta jokaisen esteen alastulossa niin yli puolet hevosista [/mutu] ei kohta enää hyppää. Loput hyppäävät silti, koska ovat – no, hevosia. Emme ansaitse niitä, ne ovat niin säyseitä eläimiä.

Yksi: Vanhalla hevosella voi olla terveysongelmia

Jos ostat 15-vuotiaan hevosen, sillä voi olla terveysongelmia, käytöstä johtuvia tai perusrakenteensa ominaisuuksista johtuvia. Niistä voi olla haittaa tai sitten ei. Mitä vanhempi hevonen, sitä vähemmän vuosia jäljellä, sitä enemmän vammoja. Vaikka tavoite olisi hankkia tasainen ja varma, kokenut hevonen, terveysongelmista johtuvat käyttäytymismuutokset ovat joskus hyvinkin rajuja.

Kaksi: Jos hevosella on tehty paljon nuorena, sillä voi olla terveysongelmia

Tämä on ikuinen dilemma. Nuorta hevosta pitäisi liikuttaa, jotta sen jänteet, luut ja lihaksisto vahvistuvat. Nuorta hevosta ei kuitenkaan pitäisi väsyttää, koska se altistaa vammoille, eikä sen päällä istua liikaa, sillä sen selkäranka luutuu vasta siinä 5-7 vuoden iässä [lähde]. Tee siinä sitten oikein.

Kolme: Hevosen käyttäytyminen kertoo paljon

Ennen kuin edes menet katsomaan myyntihevosta, pyydä siitä videoita. Ei ainoastaan ratsastettuna, vaan siitä, kun hevosta haetaan tarhasta, sille laitetaan riimu, sitä harjataan, kaviot puhdistetaan ja sille laitetaan satula ja suitset. Katso, että hevonen suhtautuu ihmisiin ystävällisesti, että se reagoi myös silloin, kun se on varustettavana (eikä vaivu passiivisuuteen) ja että se ei esimerkiksi luimistele, kun sitä satuloidaan. Ai miksi? Koska hevosen käyttäytyminen kertoo siitä, miten se kokee tilanteen.

Hevonen, joka luimistelee satuloidessa, voi tehdä sitä vain siksi, että satulavyötä kiristetään liian nopeasti ja nykivästi. Se voi myös tehdä sitä siksi, että sillä on kissing spine, mahahaava tai hiekkaa suolessa. Et voi tietää, ennen kuin tutkit. Osta siis sellainen hevonen, joka käyttäytymisellään kertoo siitä, että se voi hyvin ja kokee ihmisen kanssa toimimisen turvallisena ja kivana asiana. Se säästää euroja eläinlääkärikuluissa myöhemmin.

Neljä: Ratsastusvideo

Pyydä myyntihevosesta video, jos sitä myydään ratsuna. Videossa vähintäänkin ensin pari kierrosta käyntiä pitkin ohjin molempiin suuntiin, pari kierrosta ravia pitkin ohjin molempiin suuntiin, pari kierrosta laukkaa pitkin ohin molempiin suuntiin. Miksi? Koska siitä näkee paljon. Näkee esimerkiksi, onko käynti nelitahista vai passimaista, liikuuko hevosen pää ja kaula normaalisti, laahaako se kenties takajalkoja, kompasteleeko se, millä korkeudella se pitää päätä ja kaulaa, millainen tahti sillä on, liikkuuko se symmetrisesti vai onko se kovin vino, onko sen helppo kääntyä molempiin suuntiin, millainen ilme sillä on, ilmentääkö se kipukäyttäytymistä, ontuuko se, liikkuuko se jäykästi takaa laukassa, pitääkö se päätä vinossa, heitteleekö se päätä jne. Jollet osaa itse nähdä nämä kaikki asiat, pyydä asiantuntija avuksesi. Tarjoan itsekin tällaista palvelua, 75 e/h sis. ALV.

Sitten vasta sama ohjastuntumalla, ja mahdolliset kouluratsastusliikkeet ja hypyt. Jos kaikki tämä on ok, käy ihmeessä tutustumassa hevoseen paremmin.

Viisi: Huomioi muuttostressi.

Jos hevonen osoittautuu mukavaksi ja osto onnistuu, ota huomioon muuttostressin vaikutus käyttäytymiseen. Tämäkin on yksilöllistä: on hevosia, jotka vaihtavat ympäristöä ja ratsastajaa, hevoskavereita ja hoitohenkilökuntaa ilman, että reagoivat ulkoisesti kovinkaan paljon. Ja on suurempi joukko [/mutu] joka oireilee muuton aiheuttamaa suurta stressiä jollain tavalla. Hevonen on elävä, tunteva eläin, joilla on ystäviä ja kokemuksia. Se tarvitsee aikaa kotiutua. Tämä ei tarkoita, etteikö hevosen kanssa voisi sillä aikaa tehdä mitään. Voi ja kannattaakin tehdä, mutta uusien asioiden opettaminen tai kovin vaativien suoritusten vaatiminen voi hyvin jättää myöhemmäksi.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: