Sokeasta ihailusta ja vasaroista

Taustatietoa: Uusiseelantilainen kilpailuista jo eläkkeelle jäänyt kenttäkilpailija Mark Todd esiintyy TikTokissa ja Instagramissa videolla, jossa hän mätkii hevosta oksalla saadakseen sen hyppäämään veteen. Videon on julkaissut hevosen omistaja ja ratsastaja, ja hän on odotetusti sitten saanut osakseen vihaa. Koska kun idoli kaatuu, se sattuu ihailijoihin.

Kommentti: Vaikka eilen käytin Traumatisoituneen hevosen kouluttaminen -luennolla vesihaudan hyppäämistä esimerkkinä järjestelmällisen siedättämisen tarpeesta, en silloin tiennyt tästä tapauksesta mitään. Sattuipahan vain tulemaan päähäni esimerkkinä.

Sokeaa ihailua esiintyy varmasti kaikkialla, missä on ihmisiä ja esikuvia. Tarkoitan tällä sitä, että on ihmisiä jotka ihailevat formulakuskeja, näyttelijöitä ja vaikka sitten kilparatsastajia, ja ihailussahan ei ole mitään vikaa.

Sokeassa ihailussa on kuitenkin eräitä vaaroja ja siksikin kannatan sitä, että jokainen, joka on hevosten kanssa tekemisissä perehtyisi riittävästi niiden hyvinvointiin ja kouluttamiseen, ettei tarvitse matkia kaikkea, mitä joku menestynyt ratsastaja tekee.

Mitä enemmän itse ymmärrät hevosesta eläinlajina, sitä vähemmän sinun tarvitsee ottaa käyttöön juuri sen yhden keskieurooppalaisen ratsastajan hevostenpitotapoja, jossa hevonen ei tarhaa kuin yksin kaksi tuntia vuorokaudessa.

Mitä enemmän ymmärrät hevosen oppimisesta, sitä vähemmän sinun tarvitsee ottaa käyttöön juuri niitä koulutustapoja, jossa hevosta pakotetaan ylittämään esteen tai hyppäämään lätäkköön aiheuttamalla sille pelkoa ja/tai kipua. Tiedät, että on muitakin tapoja saada hevonen tekemään sitä, mitä haluat. Etkä hurraa, kun ihailemasi esikuva toimii typerästi, kuten Toddin videolla.

Mitä enemmän ymmärrät varusteiden ergonomiasta ja säädöistä, sitä vähemmän sinun tarvitsee ottaa käyttöön saksalaista ”napakkaa” kiristämistä siksi, että ihailemasi ratsastajat kiristävät näin.

Matkimisessa ei ole mitään vikaa, mutta jos ainoa tapa edetä on matkiminen, voi olla, että matkit 50% hyvää ja hyödyllistä ja 50% turhaa ja haitallista. Kukaan ei nimittäin ole täydellinen.

Ja ei, en ole ratsastus- enkä kilpailuvastainen edelleenkään. Uskon vakaasti, että molempia voi tehdä hevosen hyvinvointia suuremmin vaarantamatta. Mutta on aivan selvää, että väkivalta on nyt vain karsittava sekä koulutuksesta että kilpailuista. Ja yksi tie siihen on koulutustiedon lisääminen. Miten tehtävää muokataan pienestä yrityksestä kohti suurempaa, aivan minimaalinen millin askel kerrallaan. Miten hevosen motivaatiota tehtävään lisätään eri tavoilla, ja kyllä, myös sen positiivisen vahvisteen avulla. Koska silloin sinulla on myös muita työkaluja kuin se paineen lisääminen. Ja silloin ongelma ei aina ole naula.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: