Att välja 50% framför 100%

Jag har gått hela vägen från s.a.s. vanlig hästmänniska via natural horsemanship med ledarskapstankar och negativ förstärkning (tryck och eftergift) till att jobba främst med klickerträning och positiv förstärkning (belöningsbaserat). I dag har jag tagit några steg tillbaka mot att kombinera båda förstärkningssätten och känner mig kanske inte riktigt hemma någonstans. Men alla har vi vår egen lilla bubbla, eller hur?

Varför då kombinera och inte bara använda tryck och eftergift eller belöningar? Jag håller föreläsningar och kurser i belöningsbaserad träning här i Finland och har då för vana att förklara hur alla hästmänniskor borde lära sig positiv förstärkning, för annars har du ju bara hälften av möjligheterna att förstärka det du vill.

Men det gäller ju åt andra hållet också. Nu talar jag om den sortens negativ förstärkning och den sortens tryck som inte orsakar hästen rädsla eller annat än övergående obehag. Inte typ jaga hästen i en kvart tills den ger upp. Den typ av negativ förstärkning där hästen först får lära sig hur den kan bli av med lättaste möjliga tryck innan trycket förstärks.

Det ger också möjligheter, och främst tycker jag det har fördelar när du vill lära hästen att använda sin kropp i rörelse. Genom att röra hästen med handen, skänkeln eller spöet kan du snabbt och effektivt få hästen att aktivera precis de muskler som gör det lättare för den att röra sig bättre.

En annan situation där jag inte ens kombinerar negativ och positiv förstärkning som jag annars gör är när jag ber hästarna flytta på sig i hagen. Eftersom jag använder belöningar blir jag ju en resurs och en möjlighet till belöningar, så hästarna kommer ju alltid fram i hagen. Men jag vill oftast bara ha en med mig eller fixa staket, kratta eller något annat. Då har jag olika inlärda sätt att flytta undan hästarna på, och där belönar jag inte.

Jag hade Covid och hängde för mycket på olika Facebookgrupper där en del ventilerar åsikter som att ”godis är mutor” och andra ”tryck är alltid hot”. Ingetdera behöver vara sant, och jag skrev tidigare om att hästar inte kan förstå konceptet mutor (som i att ”nu ger jag dig något och du ska sedan göra något jag vill”). Nu om tryck och eftergift.

Om hästen får lära sig hur den kan undvika trycket tycker jag inte att hästen känner sig hotad. Exempelfilmsnutt här: https://vimeo.com/687579011/50fd985411


Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: