Hyvinvoiva hevonen

Katse hevosen hyvinvointiin -seminaari on takana päin ja päivä oli tosi mielenkiintoinen. On todella hienoa, että hevosen hyvinvoinnin eteen tehdään asioita, pieniä ja isoja. Tallenne on katsottavissa täällä (ainakin nyt lauantai-aamuna, päivitän linkkiä jos lopullinen linkki vaihtuu) ja minun vuoroni alkaa noin 5.35 kohdalla. Aihe oli hevosen oppiminen, mikä tulee varmasti kaikille tooooosi suurena yllätyksenä!

Muutamia juttuja tuli mieleeni vielä: Sekä ammattilaisten että harrastajien keskuudessa on todella iso tarve ja halu oppia lisää. Kun pidin viime talvena pelkästään ammattilaisille suunniteltuja webinaareja oppimisesta ja kouluttamisesta eläintenkouluttajan näkökulmasta, kiinnostus oli todella suurta. Mutta miten voit arvioida, kenen luo pitäisi hakeutua oppiin? Minulla ei ole tähän vastauksia, pelkästään kysymyksiä.

Itsehän olen sitä mieltä, että koulutan niin hyvin kuin tällä hetkellä osaan, mutta samaa mieltähän kaikki muutkin kouluttajat ovat. Joku on sitä mieltä, että ihmisen pitää osoittaa olevansa johtaja, toinen sitä mieltä, että ruokapalkinnot ovat ratkaisu kaikkeen. Minä olen käynyt ensimmäisen ajatusmaailman läpi 1990-luvulla ja toisen 2000-luvun alussa. Nykyään pidän parhaimpana se, että hevosta koulutetaan sekä reagoimaan paineeseen rennosti ja ihmisen haluamaan suuntaan että tehdään mahdollisimman pitkälle hevosen työstä sille mieluisaa palkitsemalla sitä myös.

Hevosen hyvinvointi koostuu kymmenistä, sadoista tai tuhansista yksityiskohdista. Fyysinen hyvinvointi: sopiva ravinto, terveyden ylläpitäminen, liikkumisen mahdollistaminen, hoidon saaminen jos ongelmia tulee. Tähän kuuluu geneettinenkin hyvinvointi, eli jalostuksen tulos. Astuta terve ja hyväluonteinen (mikä sekin kenellekin tarkoittaa) hevonen toisella terveellä ja hyväluontoisella hevosella. Koska käsi sydämellä: mahdollisesti syntyvä varsa tulee todennäköisesti olemaan harrastehevonen. Jos se on terve ja helppo (lue: hyvin koulutettu joo, mutta ennen kaikkea sopivan rohkea ja pakokäyttäytymiseltään maltillinen) sille tulee parempi elämä.

Henkinen hyvinvointi, ja tässä tulee sekä hevostenpito- että kouluttamistapa voimakkaasti mukaan. Hevonen on laumaeläin. Sillä pitää olla mahdollisuus seurustella toisten hevosten kanssa, tai se ei voi hyvin. Sillä pitää olla mahdollisuus liikkua, kun tuntuu siltä. Sillä pitää olla mahdollisuus tutustua ympäristöön, kokea uusia ja kiinnostavia asioita, käyttää aivokapasiteettiaan ja kehoaan. Tähän kuuluu kiinteästi ihmisen kanssa työskentely ja siinä ihmisen toiminta karkeasti jaoteltuna joko lisää hevosen hyvinvointia tai heikentää sitä.

Jatkan vielä muutamia viikkoja lastauskoulutuskirjan tekemistä ja sitten ehdin jatkamaan aiheesta. Palaillaan!

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: