Joulukalenteri 16

Pakkaspäivänä asiaa hevosten juomisesta. Se on varsin hyvä esimerkki ilmiöstä, jossa hevosen oma valinta ei olekaan aina sen omaksi eduksi. Kun pakkasta on paljon – meillä mittarissa tänään -17 – hevonen vähentää helposti juomistaan. Varsinkin, jos juotava vesi on kylmää. Tämä voi johtaa siihen, ettei elimistössä ole riittävästi nestettä ja ummetusähkyn mahdollisuus lisääntyy.

Hevoset juovat tutkitusti enemmän saavista kuin automaatista, ja kylmällä ilmalla ne juovat tutkitusti enemmän lämmintä vettä kuin kylmää vettä. Mutta tärkeä pointti: Jos tarjolla on sekä haaleaa että kylmää vettä, hevoset valitsevat kylmän veden, vaikka mahdollisesti lämpötaloudellisista syistä lopettavatkin sen juomisen aikaisemmin kuin haalean veden kohdalla.

En ole löytänyt vastaavia tutkimuksia lämpimästä vedestä, mutta omakohtaisia kokemuksia on kertynyt parinkymmenen vuoden ajalta. Alussa laitoin lämmintä vettä (noin 45-asteista hanasta tullessaan, ulkona saavissa kädenlämpöiseltä tai hieman lämpimämmältä tuntuva) juomasaaveihin siksi, että se jäätyisi hitaammin. Huomasin kuitenkin heti, että hevoset suorastaan jonottivat saaville lämpimän veden tullessa siihen, mitä nyt yksi Ruotsista tuotu hevonen hämmästeli pakkasessa höyryävää vettä hetken.

Nykyään olen päätynyt tällaiseen järjestelmään: Täytän aamulla eristetyn 250-litraisen juomapaljun lämpimällä vedellä, jonka näillä sähkön hinnoilla lämmitän pienessä ulkona seisovassa saunapadassa. Neljällä-viidellä klapilla tulee 50 litraa lähes kiehuvaa vettä, joka lämmittää sen ison paljun kylmät vedet kivasti kädenlämpöiseksi. Hieman väkertämistä siinä toki on, ja jos on lumimyräkkä niin lasken suosiolla vedet hanasta, edelliset talon omistajat kun laittoivat 400 litran lämminvesivaraajat.

Ennen täyttämistä laitan saavin pohjalle puoli litraa merisuolaa, puoli litraa pellavarouhetta ja litran verran rypsipuristetta, jotka liukenevat veteen ja maustavat sitä näköjään kivasti. Hevoset jonottavat juomaan. Kannan vielä pari erillistä ämpäriä tätä teetä kauemmaksi saavista, jos joku (= Ilo-tamma, 14 vee kohta) jäisi vartioimaan sitä arvokkaana resurssina. Annan kuitenkin heinät samalla, joten pitkään kenenkään ei tarvitse odotella.

Suolalisä varmistaa, että jokainen hevonen ylläpitää janon tunnettaan, koska suolakiveä nuollaan kovinkin eri määrä hevosesta riippuen. Jaan heinät aina eri paikkoihin tarhassa mutta lopuksi levitän sitä myös juomapaljujen lähelle, koska moni hevonen juo pian heinän syönnin jälkeen.

Ja kun tämä aamutee on pääosin juotu, tuon paikalle vielä toisen vastaavan 250-litraisen saavin pelkkää vettä. Toisin päinkin voi menetellä. Tärkeintä on, että hevoset opetetaan juomaan lämmintä vettä maustettuna, ja ettei samalla olekaan tarjolla kylmää vettä. Vesihän viilenee kyllä päivän aikana, joten jos hevosryhmässä olisi joku, joka ei vain joisi lämmintä vettä, se saisi sopivan viileää vettä jonkun tunnin päästä.

Lue lisää: Kristula & McDonnell, 1994: Drinking water temperature affects consumption of water during cold weather in ponies.
Nyman & Dahlborn, 2001: Effect of water supply method and flow rate on drinking behavior and fluid balance in horses.

https://hevostietokeskus.fi/i/talliymparisto/vesitalous/hevosen-juomaveden-tarveNyt on korkeatasoista kuvaa, mutta vasemmalla aamutee, oikealla hopeatee eli pelkkä lämmin vesi, ja tyypit.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: