Hevosen hyvinvointitoimikunta, miksi ja mitä tekemään?

Usean maan ratsastajainliitot sekä kansainvälinen ratsastajainliitto FEI ovat viime aikoina perustaneet omat hevosen hyvinvointitoimikuntansa ja niiden mottona näyttäisi olevan suurin piirtein ”mutusta tutkittuun tietoon”. Erinomainen kehityssuunta! Suomen Ratsastajainliiton hallitus nimittää oman hevosen hyvinvointitoimikuntansa vuoden 2023 tammikuussa.

Miksi tällaisia toimikuntia sitten tarvitaan? Hevosen hyvinvoinninhan luulisi olevan ensisijainen prioriteetti kaikkien hevosalalla toimivien ihmisten kohdalla. Niinhän toki osittain onkin. Mutta ensinnäkin ihmisillä on tutkitustikin erilaiset valmiudet esimerkiksi empatiaan ja ilmeiden, eleiden ja tunteiden tunnistamiseen toisessa. Ja jotta voi tehdä hevosen hyvinvointia tukevia ratkaisuja, pitää olla tietoa. Ei pelkkiä perinteitä, ei vain kolmannen käden tarinaperusteista ”tietoa”, ei menestyjien matkimista. Vaan tutkittua tietoa, jonka perusteella voi tehdä hevosen hyvinvointia parantavaa työtä.

Viimeisin uutinen tuli Britanniasta, jossa toimikunnan tehtäviä kuvaillaan tällä tavalla: Toimikuntaa ei ole perustettu puolustamaan hevosurheilua vaan varmistamaan, että se voi toimia turvallisessa ja eettisessä ympäristössä.

Juttu: https://www.horsetalk.co.nz/2022/12/24/britain-ethics-welfare-horse-sport-future/

Käsi ylös, kuka omasta mielestään toimii eettisesti kyseenalaisella tavalla? Ei kukaan? Niinpä. Harva myöskään halua myöntää, ettei tiedä vielä riittävästi omasta alastaan. Tiedon siirtäminen käytäntöön on mielestäni ensisijaisen tärkeää ja nimenomaan sitä varten hevosen hyvinvointitoimikunta on erittäin tärkeä. Sen tulee arvioida käytäntöjä, sääntöjä ja koulutusta sekä kilpailuja nykytiedon valossa ja tehdä tarvittavat muutosesitykset.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: