Eikö hevonen liiku? Tee näin!

Eikö hevonen liiku ratsastuksessa? Varmista, ettet vahingossa estä sitä liikkumasta pitämällä ohjista. Tässä tulee kaikkien suosikkipostaus eli eläintenkouluttaja antaa ratsastusohjeita netissä. Mikä voisi mennä pieleen?

Jotta hevonen voi oppia toimimaan toisin, keskity vain tähän yhteen asiaan. Unohda siis katsomossa istuvat ihmiset, hevosen muoto, suunta (turvallisuus huomioiden) ja niin edelleen. Korjaa ensin tämä eteenpäin liikkumisen ongelma, sillä ilman liikettä ja aktiivisuutta ei vain ole ratsastusta.

Tee näin:

1. Myötää käsillä vähintään kymmenen senttiä kohti hevosen suuta niin, että molemmat ohjat ovat aivan löysällä

2. Pyydä hevosta eteen aivan kevyellä pohjeavulla, joka jatkuu taukoamatta, kunnes hevonen reagoi

3. Anna hevoselle muutamia sekunteja aikaa reagoida pyyntöön

4. Jollei hevonen reagoi lainkaan, kokeile voimistaa pyyntöä heiluttamalla jalkaa hieman (potkimatta hevosta) samalla periaatteella, eli apu annetaan taukoamatta

5. Tämä on olennainen: Heti, kun hevonen reagoi aivan miten pienesti tahansa, lopeta pohkeiden antaminen täysin ja anna hevosen olla. Tämä on negatiivinen vahviste, joka vahvistaa reagoimista. Ellei tämä myötääminen tule, avuista tulee hevoselle merkityksettömiä.

6. Toista ja nosta vaatimustasoa hevosen oppimisen tahdissa eli 8-10 onnistuneen toiston jälkeen. Vaatimustaso voisi olla vaikka ajatus-painonsiirto-askel-käynti-reippaampi käynti-vielä reippaampi käynti-käynti ravin rajamailla-ravi.

7. Varmista tästä lähtien aina, ettet pyydä hevosta siirtymään aktiivisuutasossa askellajin sisällä tai askellajeissa ylöspäin, vaikka samalla pidätät ohjilla. Se on hevoselle epäreilua.

8. Seuraa hevosen pään liikettä käynnin ja laukan tahdissa, ravissa se on melko paikallaan. Käyntiliike on sellainen ”ääretön-merkki” eli kyljelleen kaatunut kahdeksikko, ja käsien tulisi vieläpä liikkua myös eteen kohti hevosen päätä silloin, kun pää askeleen tahdissa siihen suuntaan menee. Laukassa sivuttaiskahdeksikkoa ei ole, mutta hevosen pään liike voi olla isokin, sellainen ellipsi sivusta katsoen.

Miksi tuo viimeinen on niin tärkeä? Koska rankaisu vähentää sitä edeltänyttä käyttäytymistä. Jos hevonen tuntee nykimistä päässään (suussa tai nenäpiissä suitsituksesta riippuen) joka askeleella, se on rankaisu. Se vähentää liikkumista. Ei ole hevosen vika, että se oppii.

Auttoiko? Jos auttoi, se on mahtava uutinen ja voisit palkita itseäsi jollain kivalla jutulla, kuten omakehulla, joka ei sisäisesti toteutettuna haise lainkaan. Ei nimittäin ole sinun vikasi, että näitä asioita ei välttämättä ole neuovottu riittävän tarkasti ennen. Kirjasuositus: Tuire Kaimion kirja/kirjasarja Hevosen kanssa. Sieltä tällaiset reseptit löytyvät.

Hevonen voi toki myös olla kipeä, satula sopimaton ja turpahihna niin kireällä, että hevoseen sattuu. Kaikki nämä rankaisevat liikkumista myös. Mutta joskus on vain kyse oppimisesta.

Ei, kuva ei juurikaan liity aiheeseen. Quarteri oli vain alussa sitä mieltä, että lötköpuomi on laavaa ja harjoittelimme sen ylittämistä vapaana.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: