Tanskalainen lausunto: Hevostenpito

Mitä lausunnossa sanotaan hevostenpidosta ja niiden sosiaalisesta käyttäytymisestä? Epävirallinen käännös © Minna Tallberg.

”Hevoslaji on sopeutunut elämään aukeilla alueilla ja elävät tiiviisti laumassa. Ne kiintyvät toisiinsa ja niillä on sosiaalista kanssakäymistä, kuten molemminpuolista rapsuttamista, jotka lujittavat sosiaalisia suhteita.

Hevosilla on suuri motivaatio olla toisen hevosten seurassa ja puutteita sosiaalisessa kontaktissa ja sosiaalisen käyttäytymisen estäminen lisää riskiä sille, että hevoselle kehittyy epänormaalia käyttäytymistä, kuten aggressiivista käyttäytymistä lajitovereita kohtaan. Hevosilla voi kuitenkin olla myös tarve pitää etäisyyttä toisiin hevosiin.

On tärkeää, että hevosilla on mahodllisuus olla toisten hevosten seurassa nuorena, jotta ne oppivat normaalia sosiaalista käyttäytymistä.”

”Hevoset ovat sosiaalisia eläimiä ja ne kiintyvät vahvasti muihin hevosiin. Vuodesta 2021 lähtien on lakisääteinen vaatimus, että
hevosia tulee pitää yhdessä lajitovereiden kanssa, mutta ei ole määritelty, kuinka läheisesti hevosiin pitää olla mahdollisuus olla tekemisissä lajitovereiden kanssa.

Hevosia voidaan siis edelleen pitää yksittäin karsinoissa ja tarhoissa, joissa he kuulevat, näkevät ja haistavat
lajitovereitaan, mutta joissa heillä ei ole mahdollisuutta olla fyysisesti vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Silloin, kun hevosia pidetään yhdessä jatkuvasti, vammoja nähdään harvoin. On kuitenkin tärkeää, että hevoset ovat tottuneet olemaan toistensa kanssa ja että niitä pidetään mahdollisuuksien mukaan kiinteinä pareina tai ryhminä, jotta hevosten väliset suhteet ovat vakaat.

Jotkut urheiluhevoset tarhaavat yksin suojatakseen heitä loukkaantumiselta. Mutta jos hevoset ovat yhdessä vain satunnaisesti, sosiaalinen käyttäytyminen patoutuu ja voi olla liioitellun voimakasta, kun hevoset pystyvät toteuttamaan sitä, mikä puolestaan lisää aggressiivisen käyttäytymisen riskiä. Tämä voi lisätä loukkaantumisriskiä.”

”Oriiden pitäminen yhdessä toisten hevosten kanssa voi olla haasteellista, sillä niitä on usein pidetty eristyksessä nuoresta asti. Oriitkin ovat sosiaalisia ja niitä voi hyvin pitää yhdessä, mutta tämä asettaa vaatimuksia varhaiselle sosialistumiselle, pitopaikalle ja hevosryhmän koostumukselle.”

Toimikunta muistuttaa, että kilpailujen ulkopuolinen aika on hevosen elämästä valtaosa, ja siksi se vaikuttaa urheiluhevosten hyvinvointiin. Toimikunta määrää siksi, että hevosta pidetään sen luonteelle sopivalla tavalla, esimerkiksi liittyen kontaktiin lajitovereiden kanssa ja mahdollisuus vapaaseen liikkumiseen laitumella tai isossa tarhassa ja että hevosen sosiaalisia tarpeita priorisoidaan.

Toimikunta muistuttaa myös, että ”hestebekendtgörelsenin” vaatimusten mukaiset määräykset liittyen liikkumiseen ja yhdessä toisten hevosten kanssa pitämiseen koskevat myös urheiluhevosia.

Koko lausuntö löytyy ladattavana tanskaksi täältä: https://detdyreetiskeraad.dk/udtalelser/udtalelse/pub/vis/publication/udtalelse-om-brug-af-heste-til-sport-2023

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: