Konteksti on kaikki

Okei, ei nyt kaikki, mutta todella oleellinen osa tilanteen arviointia. Asiayhteys siis. Sain tuossa männä viikolla neljältä eri ihmiseltä viestiä samasta videosta, eli siitä, missä hevonen on mennyt piehtaroimaan lumeen ja jäänyt selälleen siihen. Video löytyy täältä: https://www.tiktok.com/@farmluonnos/video/7211849905323789574?_t=8aps6z5wdGg&_r=1


Ensinnäkin eläinvideoissa tai uutisvideoissa yleensäkin huomiota herättää se, jos niissä tapahtuu jotain yllättävää. Eläinten kohdalla siihen liittyy usein se, että eläin käyttäytyy lajilleen epätyypillisellä tavalla. Osa viraaleista eläinvideoista voivat olla eläinlajin tuntevallekin hauskoja, osa on vain kamalaa katsottavaa.

Otetaanpa sitten case irlannincob lumessa. Omistajan ja videon ottaneen ihmisen luvalla, huom. Hevonen oli mennyt piehtaroimaan, jäi selälleen, nousi ylös kun omistaja kannusti. Olennaista on asiayhteys ja erityisesti se, miltä hevonen näytti noustuaan (se näkyy vähän videossa). Eli ennen tapahtumaa siinä ei ollut mitään poikkeavaa ja tapahtuman jälkeen se käveli pois.

En ole lukenut Tiktok-kommentteja mutta omassa Facebook-kuplassani näkyi vaikka mitä diagnoosintynkää. Kyllä hevonen näyttää siltä, että se on kipeä, sillä on hiekkaa suolistossa, sillä on epileptinen kohtaus ja se ei voi hyvin. Voihan toki olla näinkin. Mutta.

Hevosillakin on ihan samankaltainen neljän F:n pelkoreaktio kuin monella muullakin nisäkkäällä. Eli Flight (pakene, hevosilla ensisijainen), Fight (taistele, hevosilla harvinainen mutta vaarallinen), Freeze (jäätyminen, näkyy joskus vaikka lastaussillalla tai varsojen liian nopeasti tehdyssä ajo-opetuksessa) ja Flirt tai Fool Around (yleinen levoton sählääminen, näkyy joissain hevosissa lähinnä pienemmän pelon kohdalla). Tuossa voi olla kyseessä sellainen jonkinasteinen jäätymisreaktio. Tai sitten ei.

Miksi olen tätä mieltä? Ensinnäkin jokainen, joka on ollut vuosikymmeniä monen hevosen kanssa tekemisissä on nähnyt tai vähintään kuullut tapauksesta, jossa hevonen on karsinassa piehtaroidessaan jäänyt jalat seinään päin jumiin.

Hevosen nouseminen maasta on nimittäin hyvin samalaisena toistuva liikesarja. Ensin hevosen on saatava takajalat alle eli piehtaroidessa sen selkäranka taipuu, jotta hevonen pystyy heilauttamaan itseään kyljelleen ja sieltä ylös.

Jollei se onnistu (eli jos vaikka lumi estää tämän taipumisen ja takajalkojen ”alle heittämisen” niin koko kuvio helposti keskeytyy. Karsinassa joskus joku hevonen on yrittänyt päästä pois aivan uupumukseen asti, mutta moni jossain yllättävän aikaisessakin vaiheessa jää niille sijoilleen. Tiedän, koska vasta silloin niitä kannattaa mennä auttamaan pois seinältä. Se on siis ihan hyvä juttu.

Olen myös nähnyt hevosen, joka piehtaroi tarhassa niin, että sen takajalat jäivät heinänsyöttöalustana toimineen kuormalavan päälle. Sekin riitti siihen, että nouseminen estyi (kunnes menin ja vedin lavan pois sen jalkojen alta ja poistin lavat tarhasta).

Eri hevosyksilöillä ja roduilla on eri taipumus näyttää näitä neljää F:ää. Työhevosilla näkee enemmän jäätymistä, arabeilla enemmän pakenemista (tosin lähes kaikki hevosemme pakenevat ensisijaisesti, puolustautumista on jalostettu aika pitkälle pois) ja vaikkapa seeproilla, vaikkeivät kesyhevosia olekaan, enemmän taistelemista. Ravivarsoilla näkee joskus videolla sen äärimmäistä muotoa, kun liian nopeasti kärryt perään saanut varsa kaatuu maahan ja näyttää kuolleelta. Screenshot minulle lähetetystä videosta:Tätä hevosten jäätymistä voi jopa käyttää eräänlaisena koulutusmenetelmänä. En suosittele, mutta sitä näkee silti. Katso esimerkiksi alla olevaa videota. Mitä mieltä olet? Kerron asiayhteyden ensi kerralla.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

2 vastausta artikkeliin “Konteksti on kaikki

  1. Mikä tämän tekstin tarkoitus on? Esittää oma näkökulma? Kysymys kuuluu, että samanarvoisesti muiden veikkausten kanssa vai niitä ylenkatsoen? Kaikki tähän tapaan makaavat hevoset eivät ole ”jäätyneitä” eli niin ei tule ajatella. Eli konteksti EI ole kaikki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: