Varsan lastauskoulu 1

Ehdin viimein katsoa läpi ja siirtää muutama video Youtubeen. Ensimmäinen on varsan lastauskoulutukseen liittyvä. Videon varsa menee videolla koppiin muistaakseni toista kertaa, ensimmäinenkin oli samalla systeemillä toteutettu ja tapahtui siis minuutti ennen tätä videota.

Opetin varsalle ensin peruuttamisen merkistä trailerin ulkopuolella. Samalla se oppi äänimerkin eli vihellyksen tarkoituksen sekä sen emä oppi siihen, että on turvallista antaa vieraan ihmisen touhuta varsan kanssa, vaikka traileri on auki.

Kuten näkyy, järjestelmä on varsin simppeli. Ajetaan auto ja traileri laitumelle, aidataan sopivankokoinen alue yhdistelmän ympäri ja otetaan varsa ja emä sille puolelle. Tämän varsan tapauksessa emä ei suhtautunut aivan levollisesti ajatukseen trailerista, joten se kävi pariin otteeseen hakemassa varsansa pois, mikä pidensi koulutusaikaa jonkun verran.

Miten kauan menee opettaa varsa itse menemään traileriin oikein ajoitetun rapsutuspalkinnon avulla? Ei kauan. Väittäisin, että kaikkia varsoja kutittaa jossain vaiheessa, ja sitä kannattaa käyttää hyödyksi. Trailerihan on lähtökohtaisesti hevoselle vaikea paikka: kaikki hevoset karttelevat synnynnäisesti ainakin jonkun verran ahtaita, pimeitä paikkoja ja outoja alustoja. Siksikin on hyvä opettaa varsa ihan pienenä siihen, että traileri on mukava ja kannattava paikka, johon kannattaa mennä. Eihän tämä riitä: varsaa pitää totuttaa erikseen kaikkiin kymmeniin lastaukseen ja kuljetukseen liittyviin asioihin sekä yleistää opittu, mutta tuollainen perusharjoitus olisi hyvä tehdä ihan alkuun ja jatkaa sitten muihin osiin.

Pidän myös räätälöityjä lastauskursseja: jos kiinnostuit ja haluat järjestää oman lastauspäivän tallillesi, ota yhteyttä! Sähköpostiosoite on m.tallberg@kolumbus.fi, puhelinnumero 050-520 3598 ja Facebook-viestikin tavoittaa: https://www.facebook.com/hevostenkoulutus

Ai niin, se video. Nyt en puhunut niin paljon asiaan kuulumatonta, joten äänikin on mukana.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

4 vastausta artikkeliin “Varsan lastauskoulu 1

 1. Tässä päivän pilkunviilaus 😉 Vahvisteen on (kai) tarkoitus tulla silloin kun varsa astuu kohti trailerin oviaukkoa? Kohdassa 0,38 varsa astui sivuun, poispäin trailerin oviaukosta ja sitä palkittiin rapsuttelemalla. Rapsuttelu jatkui kun varsa pysähtyi joten sitä palkttiin myös sillalle pysähtymisestä. Pysähdyttyään varsa sai myös heinää syödäkseen joten se sai siitä tuplapalkinnon.

  Ei tämä varsa tuosta pilalle mennyt mutta tämä kohta on hyvä esimerkki väärästä asiasta palkitsemisesta eli positiivisen vahvisteen suurimmasta riskistä. Maailma on täynnä hevosia jotka asuvat sillalle ja jämähtävät siihen koska niille on opetettu että sillalle pysähtyminen on niille kannattavin vaihtoehto ei sillalla eteenpäin liikkuminen. Tämä johtuu siitä että niitä on palkittu pysähtymisestä, ei liikkeestä kohti oviaukkoa.

  Katsoppa itse objektiivisesti tuo kohta 0,38 ja mieti mistä varsaa siinä kohdassa palkitaan. Liikkeestä kohti traileria vai liikkeestä poispäin siitä ja pysähtymisestä.

  1. Kiitos 🙂 Ja joo, olen minäkin bongannut tuostakin videosta vaikka mitä kouluttajan virheitä. Jokainen kouluttajahan tekee niitä jatkuvasti, ei sille mitään oikein voi. Mitä paremmaksi kouluttaja tulee, sitä vähemmän virheitä toki tulee, ja sitä nopeammin hevonen oppii, mutta virheettömäksi ei pääse kukaan.

   Siksi onkin hyvä että käyttää operanttia koulutustapaa: hevonenhan ei opi kerrasta, ellei sitä säikytä kunnolla. Kun koulutustapa perustuu pääosin palkitsemiseen, sitä vaaraa ei ole: ellei nyt lentokone satu laskeutumaan pihalle samaan aikaan tms. Jotta hevonen oppisi väärää asiaa kouluttajan virheistä niin se vaatisi, että kouluttaja palkitsisi sen vähintään parikymmentä kertaa samasta väärästä asiasta (mikä on toki melko helposti tehty sekin, ellei pysy hereillä).

   Koulutusmetodihan ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa kouluttajaa, eli virheiden määrä on sama systeemistä riippumatta. Mutta hevoselle sillä on kuitenkin paljonkin väliä, miten koulutetaan. Jos hevonen on sitä mieltä, että se on kouluttajan seurassa turvassa ja aina kannattaa yrittää, virheet eivät haittaa sitä eikä näin ollen koulutuksen etenemistäkään.

   Tuossahan käytän äänimerkkiä merkkaamaan, mistä hetkestä rapsutuspalkinto tulee. Rapsutuksen aikana hevonen toki pysähtyy, ja sekin vahvistuu äänimerkistä huolimatta, mutta vain hitaasti. Kun tarkoitus kuitenkin olisi opettaa varsa menemään traileriin (jokaisesta askeleesta palkitseminen on pikaisesti ohimenevä vaihe) ja pysymään siellä rauhallisena, rapsutus on ihan oiva palkinto.

 2. Löysin netistä tämänkin: ”Operantti koulutustapa hevosen näkökulmasta”.

  Tässä ilmeisesti opetetaan hevosta peruuttamaan negatiivisen vahvisteen avulla. Mitä oikeasti tapahtuu? Hevoselle laitetaan painetta, se peruuttaa mutta paine ei poistu. Paine poistuu kun hevonen pysähtyy. Mitä hevonen oppii? Paine ei poistu kun peruuttaa vaan silloin kun pysähtyy.

  Oikea tapahan olisi että paine poistuu kun hevonen liikkuu taaksepäin, siirtää painopistettä taakse tai edes ajatttelee peruuttamista. Tuossa videossa ollaan auttamattomasti myöhässä paineen poistamisessa.

  Kyllä tämä hevosten kouluttaminen on helppoa kun istuu jalat pöydällä ja katselee muiden tekemisiä 🙂

  1. Niinhän se on 😀 Tuo videopätkä oli itselleni taas hyvä muistutus siitä, että kas, kaikki ihmiset ei olekaan Facebookissa. Siihen liittyi siis alun perin kurssieni kotisivuilla (https://www.facebook.com/hevostenkoulutus ja syyskuun 26 päivän postaus) teksti, jonka nyt päivitin videon tietoihinkin. Enpä tullut ajatelleeksi, että videon yhteydessä ei ollut yhtään selvitystä siitä, mitä siinä tapahtuu, ja joku voi katsella sitä muutakin kautta kuin FB:ssä. Teksti vielä tähänkin:

   ”Molly kertoo, mitä mieltä se on kouluttamisesta. Äänet päälle!
   https://www.facebook.com/hevostenkoulutus

   Kuuden sekunnin video siitä, miten hevonen reagoi uuden ihmisen harjoitellessa ensimmäisen kerran hevoselle tuttua asiaa. Kannattaa laittaa äänet päälle!

   Mollysta olen joskus kertonut seuraavaa:
   Molly oli meille tullessaan oppinut loikkimaan narun päässä tasajalkaa, taluttamaan ihmisiä ja lähtemään maastossa lapa edellä lähimpää puuta kohti.
   Se luimisteli satuloitaessa, peruutti ihminen selässä lujaa mielummin kuin meni eteenpäin ja jumitti portilla, kun sitä otettiin tarhasta. Minusta se oli alussa aika pelottava.
   Nyt se on kaikista mieluiten töitä tekevä, intoa puhkuen hörisevä, jokaisen ei koskaan hevosen selässä käyneen aikuisen tai lapsen luottoponi.”

   Eli jos olisi ollut kyse siitä, että hevonen videolla opetetaan peruuttamaan negatiivista vahvistetta käyttäen niin olisit ihan oikeassa. Videolla kuitenkin opetetaan ihmistä tekemään itselleen uutta asiaa ja hevosta siihen, että kaikkien ihmisten kanssa kannattaa tehdä asioita.

   Videolla kuitenkin hevonen (jolle on kyllä aikanaan opetettu peruuttaminen negatiivista vahvistetta käyttäen, tosin nenästä pyytäminen on opetettu vasta sen jälkeen, kun hevonen jo osaa peruuttaa pyynnöstä) tekee uuden ihimsen kanssa jo hyvin osaamansa jumppaliikettä, johon kuuluu peruuttaminen pyynnöstä, kunnes pyyntö lopetetaan, ja siitä liikkeelle lähtö.

   Liikkeelle lähtöhän kannattaa liittää peruutukseen aika pian opettamisen jälkeen niin, että hevonen oppii peruutuksessakin koko ajan odottamaan sitä, jotta peruutuksessakin säilyy eteenpäinpyrkimys ja energia.

   Mutta videossa hevosten maasta käsin jumppaamisen vasta oppimaan aloittava ihminen tekee ihan ensimmäistä kertaa ko. harjoitusta, joten hevonen on ihan vinossa jne. – ja minä kameran takaa naksautan kielellä eli palkitsen siitä, kun hevonen lähtee liikesarjan toiseen osaan eli peruutus on vasta muuttumassa eteenpäin liikkumiseksi.

   Yleensä palkittaisiin vasta huomattavan paljon suoremmasta ja aktiivisemmasta peruutuksesta ja hevonen pääsisi liikkeen toiseen osaan vasta, kun se kääntää lantiota hieman paremmin alleen. Eteenpäin liikkumisenkin pitäisi olla selkeästi aktiivista, tai raviin asti, ja vasta siitä tulisi palkinto.

   Tässä tehdään niin kuin yleensäkin: jos yhtäkkiä tehtävän joku osa vaikeutetaan – tässä tapauksessa uusi ihminen, joka ei vielä itse tiedä täysin, miten toimia, tuntuu hevosesta todennäköisesti oudolta – niin muita kohtia vastaavasti helpotetaan muutamaksi kerraksi. Eli hevosta palkittiin jo siitä, että se tajusi tämän olevan se tuttu harjoitus.

   Syy videon laittamiseenhan oli tosin se, että siinä kuulee niin hyvin, miksi pidän operantista koulutustavasta: hyvin tehtynä hevosharrastuksesta voi tulla ihan yhtä hauskaa hevosen mielestä kuin ihmisen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: