Katso hevosta 3

– This post available in English at http://tallbergminna.wordpress.com/2013/12/31/horse-watching/

Katsellaan hevosia taas! Tällä kertaa hevosten ilmeitä. Viime aikoina on jopa tutkimuksissa saatu selville, että hevosten ilmeet muistuttavat välillä yllättävänkin paljon ihmisten ja muidenkin nisäkkäiden ilmeitä. Esimerkkinä tämä tutkimus, jossa selvitettiin hevosten ilmeitä ja eleitä maistaessaan makeaa tai kitkerää makua: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23973764

Myös kipu näkyy hevosten ilmeissä: tässä tutkimuksessa katsottiin juuri ruunattujen hevosten ilmettä ja verrattiin niitä samojen hevosten ilmeeseen ennen ruunausta (linkin PDF:n sivu 38): http://www.equitationscience.com/documents/Conferences/2013/9th_ISES_Proceedings.pdf

”Six facial action units were defined (stiffly backwards ears, orbital tightening, tension above the eye area, strained chewing muscles, mouth strained and pronounced chin, strained nostrils and flattening of the profile).”
Vapaasti käännettynä: Kuusi eri kasvojen alueen liikettä löytyi (korvat jäykästi taakse päin kääntyneenä, jännittyneet silmät, jännitystä silmän yläpuolella, jännittyneet purulihakset, jännittynyt suu ja selkeästi erottuva leuka, jännittyneet sieraimet ja litteämpi profiili.

Myös tämä tutkimus oli mielenkiintoinen, sillä se käsittelee sulkeutuneita hevosia ja niiden ilmeitä ja eleitä: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0039280

Kaikki, jotka ovat katselleet hevosia, tietävät miltä rento ja luottavainen hevonen näyttää. Hevosen pitää työskentelyn aikanakin olla rento ja luottavainen. Sen lisäksi se voi toki olla aktiivinen ja tehdä vaikka kuinka lennokkaita asioita.

Sitten katsotaan hevosia:

Image

Kuvassa on kaksi samanikäistä hevosta samassa tilanteessa. Kumpi esittelee aika monta epämukavuuteen viittaavaa ilmeen osaa?

Image

Hevonen voi olla jännittynyt, kuten yllä oleva kimo, vaikka sillä ei olekaan ratsastajaa selässään tai edes ohjia kiinni suitsissa. Varusteetonkin hevonen voi olla jännittynyt.

Hevonenhan näyttää toki keskittyessään ja tehdessään fyysistä työtä erilaiselta verrattuna siihen, että se lepää.

Image

Keskittynyt hevonen voi näyttää juuri siltä: keskittyneeltä. Yllä olevan kuvan hevonen esiintyy passagessa. Kuitenkaan työtä tekevän hevosenkaan ei kuuluisi näyttää siltä, että työnteko aiheuttaa sille kipua eikä siltä, että se on sulkeutunut. Katso kahden yllä olevien kuvien hevosten silmien ympärystä – näetkö eron?

Image

Vaikka hevonen tekee laukkapiruettia, kuten kuvan hevonen, sen pitää silti havainnoida ympäristöään – ja katsella vaikka siihen tupsahtavaa valokuvaajaa.

Hevosen kuuluu näyttää hereillä olevalta, ympäristöstään normaalisti kiinnostuvalta ja sen tapahtumiin reagoivalta. Se ei tietenkään tarkoita, että hevonen työskennellessään vapaasti voisi reagoida ympäristön tapahtumiin täysin samalla tavalla kuin se tekisi vapaalla ollessaan. Kuitenkin koulutusjärjestelmä, joka tähtää siihen, ettei hevonen reagoi lainkaan, tai joka vahingossa saa aikaan hevosen, joka sulkeutuu, ei ole hyvä koulutustapa.

Kun muutama vuosi sitten ns. Rollkur-kohu syttyi (lyhyesti: tapa, jolla jotkut hollantilaiset kouluratsastajat verryttelyssä ratsastivat, herätti keskustelua ja kritiikkiä), osa rollkurin puolustajista aivan tosissaan väittivät, ettei hevosen ilmeistä voi päätellä, että sillä olisi epämukavaa. Siksikin on mielenkiintoista, että tutkijat nyt ovat edes alustavasti määrittelemässä, miltä epämukavuutta kokeva hevonen näyttää. Tutkittu on myös sitä, että ns. rollkur/hyperfleksio (eli asento, jossa hevosen leuka vedetään sen rintaan kiinni) voi aiheuttaa hevoselle sekä stressiä että rajoittaa sen hengitystä (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24329611, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24329719).

Image

Hevonen on luotu liikkumaan ja jopa fyysisesti hyvinkin rankkoja asioita voi oikein koulutettuna ja toteutettuna olla sille palkitsevia ja miellyttäviä. Hevoselle ei kuitenkaan hevosharrastuksen nimissä pidä aiheuttaa kipua tai epämukavuutta. Hevosten varusteiden kuuluu olla sopivat ja niitä pitää käyttää niin, etteivät ne aiheuta hevoselle kipua. Koulutuksen kuuluu edetä hevosen ehdoilla niin, että sen lihaksisto ja mieli pysyvät mukana. Hevosen kuuluu voida tehdä työtä ilman pelkoa rankaisuista. Ei ole mitään syytä käyttää hevoselle kipua aiheuttavia koulutustapoja, kun parempiakin on olemassa.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: