Oletko tulossa kurssille oman hevosesi kanssa? Lue tämä!

Tervetuloa mukaan!

Olen pyrkinyt joka kurssin yhteydessä etukäteen varmistamaan, että jokaisen hevosen kohdalla on mahdollisuus harjoitella sitä varsinaista kurssin aihetta. Tähän liittyy olennaisesti se, että hevonen on riittävän rauhallisessa mielentilassa oppiakseen uusia asioita tehokkaasti ja oikein.

Hevosen tyyneys on valitetttavasti asia, jossa en pysty tinkimään edes silloin, kun kyseessä on kurssi: koska hevoset oppivat aina uuden tai uudelleen opetetun asian mukana sen mielentilan, jossa he koulutuksen aikana olivat, se palautuu suorastaan ihmeen tarkasti silloin, kun koulutettua asiaa pyydetään uudelleen myöhemmin.

Jos lähtisimme esimerkiksi harjoittelemaan lastausta silloin, kun hevonen on jännittynyt, se jännittyisi lastatessa uudelleen. Vaikka se muuten olisi ihan rauhallinen. Tätä ilmiötä näkee jonkun verran korjattavissa hevosissa. Yksi on oppinut jännittymisen osaksi lastausta tai kuljettamista, toinen liittää sen ratsastajaan selässään, kolmas kengittäjään. Ratkaisu on yleensä kaikkien kanssa sama: opetetaan koko asia uudelleen niin, ettei hevosta jännitä.

Jos kyseessä on aikuinen hevonen, joka on jo paljon kuljetettu eri paikkoihin ja tiedetään sen olevan perilläkin rauhallinen, se voi omistajan harkinnan mukaan ja omistajan vastuulla tulla kurssille toisellekin tallille, kuitenkin niin, että se saapuu hyvissä ajoin ja ehtii rentoutua.

Kaikkia hevosia rauhoittaa paljon se, jos niillä on tuttu hevoskaveri mukana uudessa paikassa, jos tämä suinkin on järjestettävissä. Seurahevosen pitäjä pääsee seuraamaan kurssia ilmaiseksi.

Jos kyseessä on nuori hevonen, on useimmiten suositeltavaa käydä vähintään kerran paikan päällä etukäteen tutustumassa niin, että siellä tehdään vain hevoselle tuttuja asioita (ja niitäkin helpotetaan mahdollisimman paljon). Jos nuori hevonen tuodaan uuteen paikkaan kurssille, jossa sen pitäisi oppia tulevan elämänsä kannalta oleellisia asioita on melko epätodennäköistä, että se olisi riittävän tyyni ellei se ole päässyt tutustumaan paikkaan etukäteen. Silloinkin voi olla, ettei nuori hevonen totu yhdellä käynnillä ja silloin koulutus kannattaa jättää sellaiseen päivään, jolloin kouluttaja pääsee hevosen kotitallille, eikä tinkiä tästä hevosen tulevaisuuden kannalta tärkeästä asiasta eli tyyneydestä. Voi myös totuttaa hevonen tähän kurssipaikkaan huolella niin, että se on sielläkin rento. Siitä on hyötyä tulevaisuudessakin.

Hevoselle kannattaa jo kotona opettaa pyyntö, millä sen saa uudessa tilanteessa tai paikassa rauhoittumaan. Silloin tämä opetetaan (esimerkiksi pään laskeminen pyynnöstä) sellaisessa tilanteessa, kun hevonen on täysin rauhallinen ja sitä toistetaan satoja kertoja tässä rauhallisessa mielentilassa (tähän ei mene kovin kauan, yleensä saa monia kymmeniä toistoja yhden harjoituskerran aikana). Silloin se alkaa toimimaan myös toisin päin, eli hevonen rauhoittuu tätä tehtävää tehdessään.

Tämän tekstin tarkoitus on varmistaa, että kurssista on mahdollisimman paljon hyötyä niin hevosen omistajalle kuin hevoselle itselleen. Antoisaa kurssipäivää!

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: