Case: Kuolaimettomat vs. kuolaimet

Kultaisella 80-luvulla ratsastin joskus huvikseni riimulla, johon oli kiinnitetty ohjat. Mutta oletusarvo oli ja on yhä, kuten on kai ollut jo useamman tuhannen vuoden ajan, että hevosella on kuolaimet. Mitä tiedämme tällä hetkellä kuolaimista ja kuolaimettomista suitsista?

2000-luku toi asiasta lisää tietoa. Hevosen suussa ei ole tyhjää tilaa kuolaimelle. Kuolain vie aina tilaa kieleltä. Osalla hevosista on niin matala suulaki ja niin paksu kieli, ettei niiden suuhun mahdu kuolainta, saati sitten kaksi. Jos hevonen pureskelee kuolainta, sen hampaisiin voi tulla vaurioita. Jos turpahihna on kireällä, sen poskiin voi tulla haavaumia. Kuolaimilla ratsastetuilla hevosilla on useammin vaurioita suussaan kuin sellaisilla hevosilla, joilla ei syystä tai toisesta ratsastettu (PDF). Vähintään olisi hyvä, jos hevosilla ratsastettaisiin sekä kuolaimilla että myös kuolaimettomilla suitsilla sekä kuolaimia olisi muutama erilainen, on eläinlääkäri Mirjami Miettisen suositus (PDF).

Ruotsalainen hevosten hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri Ylva Rubin sanoo haastattelussa, että itse sisäänratsastaa aina nuoria hevosia kuolaimettomilla suitsilla. Hänen mukaan se helpottaa asiaa mm. siksi, että kuolaimettomilla suitsilla paine tulee samaan kohtaan päätä kuin riimu, johon nuori hevonen on tottunut pienestä pitäen. Lisäksi nuori hevonen tarvitsee paljon aikaa tottuakseen vain kuolaimen olemassaoloon suussa.

Jos hevonen ratsastettaessa kuolaimella avaa suutaan on todennäköistä, että se tuntee epämukavuutta tai kipua ja yrittää helpottaa oloaan. Suun sisäpuoli on hevosella todennäköisesti herkempi kuin hevosen pään ulkopuoli. Näin on meilläkin. Voit tehdä kokeen: paina vaikka kynällä  nenäsi päältä hetken ja tee sitten sama ikeneesi. Kumpi oli herkempi alue? Tämä todennäköisesti vaihtelee yksilön mukaan, mutta useimmilla ien on herkempi kuin nenäpii. Jos tarvitset lisää todistusaineistoa, tee sama hevosellesi eli paina kynällä vaikka sen nenäpiin päältä ja sitten hammaslomassa. Älä estä hevosta väistämästä eli tee tämä niin, että hevonen on irti. Milloin se väistää painetta? Kumpi paine oli pienempi?

Miten tietää, onko hevonen tyytyväinen kuolaimiin?

En ole kuolainten käyttöä vastaan: käytän niitä välillä itsekin. Mutta jos kerran tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että ne voivat myös aiheuttaa hevosille erinäisiä ongelmia, tai jos hevosen käytöksestä näkee, että sillä on kuolaimet suussa hankalaa, miksei sitten kokeilisi, viihtyisikö hevonen paremmin kuolaimettomissa? Osalle hevosista kuolain kuitenkin aiheuttaa epämukavuutta tai kipua. Mitä vähemmän hevonen tuntee kipua, sen rennompi, tyytyväisempi ja turvallisempi se on. Olennaista on tietenkin, ettei ohjista vedetä.

Mistä näkee, onko hevonen tyytyväinen kuolain suussa?

  • se antaa laittaa suitset päähän väistämättä poispäin
  • sillä on suu kiinni vaikka turpahihna on löysällä ja ohjat tuntumalla
  • sen huulet ovat rennot
  • se seuraa ohjasotteita vastustelematta
  • se kantaa päänsä rennosti normaalissa asennossa
  • sen pää ja kaula liikkuu normaalisti käynnissä ja laukassa

Mistä voi päätellä, että hevonen on tyytymätön?

  • se väistää pois tai nostaa päätään, kun sille laitetaan suitset
  • se aukoo suutaan
  • se heiluttaa päätään tai pyrkii painamaan ohjalle
  • se pitää huuliaan jännittyneesti erillään niin, että etuhampaat näkyvät
  • sen suusta valuu runsaasti kuolaa, se pureskelee kuolainta tai aukoo suutaan
  • se kohottaa päätään, huiskii hännällään, ei seuraa ratsastajan pyyntöjä

Millaisia kuolaimettomia suitsia on?

Tällä hetkellä suhteellisen helposti saatavia kuolaimettomia vaihtoehtoja ovat ainakin erilaiset kapsonit, crossunder, sidepull, bosal, erilaiset kärrynpyörähackamoret eli LG, kukkahackamore, Star Wheel, Orbitless jne., erilaiset hackamoret ja naruriimut sekä Micklem. Niissä on yhtä suuria eroja kuin on eri kuolaimissakin. Osassa on vipuvarsivaikutus, mikä koventaa ohjasapuja, monessa ei. Osa kiristyy joko turvan tai hevosen koko pään ympäri jos ohja kiristyy, moni ei.

Kun puhutaan kuolamista ja kuolaimettomista olisi hyvä eritellä, mistä tarkalleen puhutaan. Jos verrataan hevosen suuhun täydellisesti sopivaa anatomista kuolainta ja hackamorea ollaan hakoteillä. Samoin jos rinnastetaan kuolaimettomat suitset siihen, että hevosella on ohjat kiinni nahkariimussa tai sillä ei ole suitsia lainkaan. Jos taas haluaa argumentoida kuolainten tai kuolaimettomuuden puolesta olisi hyvä perehtyä kumpaankin. Keräsin tähän jonkinlaisen listan eri kuolaimettomista vaihtoehdoista ja kerron toivottavasti lyhyesti oma näkemykseni niiden toiminnasta.

Olennaista on, kuten aina, valita hevoselleen sopiva vaihtoehto ja opettaa hevoselle, miten sen kuuluu reagoida paineeseen. Jos haluat ratsastaa ohjat tuntumalla, valitse sellaiset suitset, jossa ei ole ohut naru painamassa hevosen nenäpiitä ohjien ollessa tuntumalla.

Miten uskallan kokeilla kuolaimettomia suitsia?

Hevosen hallintaan kuuluu kaikista olennaisena osana kouluttaminen. Kuten aina uuden välineen kanssa, hevonen tarvitsee koulutusta osaakseen toimia halutulla tavalla. Se tarkoittaa, että ensin maasta käsin opetat hevoselle, miten reagoida kääntäviin ja pidättäviin apuihin. Käytännössä otat kevyen paineen ohjaan ja kun hevonen myötää, paine poistuu. Toista kymmeniä kertoja, kunnes hevonen oppii. Kun hevonen tunnistaa ohjasavut maasta, harjoittele samaa selästä pysähdyksessä, käynnissä, ravissa ja laukassa. Kaikki tämä aidatulla alueella ja vaikka niin, että hevosella on samalla päällä sen tavalliset suitset, joihin menee toiset ohjat. Kas näin:

tpla

Tässä kuvassa nuori hevonen, jolla on aiemmin ratsastettu pelkällä kapsonilla, on ensimmäistä kertaa harjoittelemassa myös kuolaimilla. Vielä jonkun aikaa sillä on päässä molemmat. Jos kuolaimettomilla meneminen mietityttää omaa turvallisuuttasi ajatellen on aivan sallittua pitää molempia vaikka kuukausien ajan. Samoin voisi menetellä vaikka kilpailupaikalla… Käytä siis kuolaimettomia mutta pidä myös kuolaimiin ohjat varalla mukana.

Tarvitsetko kovempaa kuolainta tai kuolaimetonta?

Selvitä, olisiko ongelma korjattavissa kouluttamalla tai siedättämällä – tai molemmilla. Yleensä esimerkiksi maastossa kaahaaminen johtuu siitä, että hevosta jännittää. Jos hevonen on kovin etupainoinen, se voi myös olla hankala pysäyttää. Kokeile ensin opettaa hevonen pysähtymään kentällä tai tarhassa. Siedättämisohjeet maastoon menemiseksi löytyvät tästä blogista. 

Mitä ne maksavat?

Tavallinen riimu löytynee jo kaikilta hevosilta. Naruriimun voi saada uutenakin 10 eurolla. Käytettyjä sidepulleja, bosaleja, crossundereita ja kapsoneja liikkuu 30-60 euron hinnalla. Uusi mittatilauskapsoni maksaa yli 100 euroa ja Micklem-suitset noin 200 euroa. Voit siis maksaa kuolaimettomista suitsista paljon tai vähemmän. Tässä ruotsalaisessa nettikaupassa on suuri valikoima erilaisia suitsia.

Iberialainen ketjukapsoni

_mg_1979

Sain parikymmentä vuotta myöhemmin tilaisuuden kokeilla työskentelyä yläkuvan mukaisella iberialaisella/ranskalaisella ”ketjukapsonilla” ja mielestäni se oli niin hyvä, että olen itse aika lailla pysynyt sellaisissa. Ko. kapsonissa nenän päällä kulkee pehmustetun nahan sisällä polkupyöräketju. Tuntuuko hurjalta? Suosittelen kokeilemaan oman ranteen ympäri, miltä turpaosa tuntuu (se tuntuu yllättävän lempeältä juuri siksi, että se muotoutuu ranteen mukaan). Kapsoni muovautuu yleensä nahkaosaltaan ajan kuluessa hyvin hevosen pään muotoiseksi ja on ylös-alas-suunnassa vain vähän joustava, mikä mahdollistaa tarkan työskentelyn.

Iberialainen ketjukapsoni (tekisi mieli keksiä sille tästä lähtien lyhenne, olkoon siis IKK) on mielestäni kuolaimeen verrattuna erittäin hyvä vaihtoehto nuorelle hevoselle ja sellaiselle hevoselle, jolle syystä tai toisesta kuolain ei sovi. Erityisen hyvin se tuntuu sopivan myös sellaisille hevosille, joilla on kuolaimesta vähemmän hyviä kokemuksia.

Jos hevonen on esimerkiksi jo oppinut kuolaimella rullautumaan vähän tai paljon luotiviivan taakse, avaamaan suutaan tai pureskelemaan kuolainta käy uudenlaisen ohjastuntuman opettaminen nopeasti IKK:lla. Kun hevonen on oppinut uuden tavan liikkua ratsastajan alla voidaan taas lisätä kuolaimet ja opettaa nekin hevoselle uudelleen.

Lisäksi tuntuu siltä, että IKK saa hevosen helposti venyttämään hyvässä asennossa eli turpa eteen-alas ilman, että alakaulan lihas jännittyy ja hevosen nenä menee luotiviivan taakse.

Varoituksen sana: Jos ostat tällaista IKK:ta netistä, varmista, ettei kyseessä ole kiinteällä nenäraudalla varustettu kapsoni. Se voi olla hevoselle miellyttävä vaihtoehto mutta vain, jos rauta ja hevosen nenäpii ovat täsmälleen samanmuotoiset eli sovitus on yhtä tärkeä kuin kuolaimella. Lisäksi sitä täytyy kiinnittää hieman tiukemmin ettei rauta osu hevosta kipeästi nenään, jos hevonen heiluttaa päätään.

Toinen varoituksen sana: jos ostat kapsonin netistä varmista, ettei siinä ole piikkejä hevosta kohti. Jep, kyllä sellaisiakin on, Espanjassa laajasti käytössä.

Crosssunder-suitset

ou_6384

Crossunder-suitsissa nimen mukaisesti kulkee nahkahihna hevosen pään ympäri niskasta leuan alta ristiin ja siitä hevosen turparemmissä olevien renkaiden läpi jatkuen ohjina. Nämä suitset jakavat paineen kaikista tasaisimmin ympäri hevosen päätä. Itse kokeilin sellaisia aikanaan yhden hevosen kohdalla ja ongelmaksi tuntui muodostuvan se, ettei paine hellittänyt kovinkaan nopeasti kun ohjasta myötäsi, ehkä siksi, että hihna tekee jyrkän mutkan renkaan läpi mennessään. Nykyään myynnissä on myös malleja, jossa leuan alta menevä osa on paksua narua, jolloin myötäys tulee nopeammin eikä ohja jää niin helposti kiinni. Crossunderit tuntuvat sopivan hyvin hevosille, jotka eivät pidä paineesta turpansa päältä tai ympärillä. Joillekin hevosille ne eivät sovi lainkaan. Tämä koskee kaikkia kuolaimia ja kuolaimettomia.

Crossunder kiristyy hevosen pään ympärille.

Sidepull

sidepullt

Sidepullissa ohjia varten on renkaat hevosen turvan sivuilla. Verrattuna siihen, että ohjat kiinnitettäisiin nahkariimuun sidepull on yleensä paksumpaa ja jäykempää nahkaa ja se pyörii vähemmän herkästi hevosen päässä. Sidepullissa ei ole vipuvarsivaikutusta eikä se kiristy hevosen turvan ympärille.

Bosal

Bosalissa ja muissa lännenratsastusturpahihnoissa on usein jäykkä, ohuesta köydestä tai punotusta nahasta tehty turpahihna. Ohjat kiinnittyvät hevosen leuan alle. Bosalissa ei ole vipuvarsivaikutusta eikä se kiristy hevosen turvan ympärille, mutta jos se on liian löysä, se kääntyy helposti pidättävällä ohjasotteella alaspäin painamaan hevosen nenäpiitä. Ohjien ei kannata olla kovin painavat eikä bosalilla pidä ratsastaa ohjastuntumalla, sillä köysi on melko kova ja hevonen voi oppia jännittämään alakaulallaan ja pitämään päänsä jännitettynä ”nyökyssä”. Bosal voi myös liikkua sivuttaissuunnassa hevosen nenäpiin päällä joten se voi hiertää, jos tuntumaa on liikaa.

Bosalissa ei ole vipuvarsivaikutusta eikä se kiristy hevosen turvan ympärille.

Riimu

riimussaohjat
Ohjat kiinnitetty tavalliseen riimuun. Tämä voi olla oikein hyvä vaihtoehto koulutetulla hevosella aidatulla alueella ratsastavalle aloittajalle tai sellaiselle, jonka istunnassa tai käsienkäytössä on vielä parantamisen varaa. Sopii se myös sellaiselle taitavallekin ratsastajalle, joka haluaa ratsastaa hevoselle mukavalla tavalla tai antaa hevosen suulle lepopäiviä kuolaimista eikä halua hankkia toisia suitsia. Tavallinen riimu pyörii melko helposti vinoon hevosen päässä.

Riimussa ei ole vipuvarsivaikutusta eikä se kiristy hevosen turvan ympärille.

Kärrynpyörähackamoret

kukkamoret

Kärrynpyörähackamoressa (myydään eri nimillä, mm. kukkahackamore, LG, Orbitless, Star Wheel jne.) ohjia voi kiinnittää eri kohtiin kärrynpyörää. Jos ohja kiinnitetään osoittamaan kohti ratsastajan kättä kärrynpyörän taaimmaiseen kohtaan, vipuvarsivaikutus on mahdollisimman pieni. Jos hevonen nostaa tai laskee päätään paljon, se voi kuitenkin muuttaa ohjan kulmaa niin, että pieni vipuvarsivaikutus syntyy. Hevosen pään muodosta riippuen joskus kärrynpyörä voi kääntyä painamaan poskea jos ratsastaja käyttää johtavaa ohjasotetta.

Hackamore

hackamore

Hackamore näkyy esteradoilla jonkun verran. Se toimii samalla periaatteella kuin kankikuolain: kun ohjan paine lisääntyy, ketju tai nahkaremmi kiristyy leuan alla. Hackamorella on usein hieman hankala kääntää hevosta tarkasti eikä se ole hevoselle kovin lempeä suitsitus. Hackamoressa on vipuvarsi ja se kiristyy hevosen turvan ympäri.

Naruriimu

naruriimu

Naruriimulla voi ratsastaa ohjat kiinnitettynä joko leuan alla olevaan solmuun kuten kuvassa tai riimun sivusolmuihin kiinnitettynä. Ratsastustarvikeliikkeissä myydään naruriimuja, joissa on valmiina renkaat sivusolmuissa. Naruriimussakaan ei pidä ratsastaa painavilla ohjilla tai ohjat muuta kuin hyvin kevyellä tuntumalla, silloin ohut naru tuntuu epämiellyttävältä hevosen nenäpiissä ja hevonen voi oppia pitämään alakaulansa jännittyneenä ja pää ”nyökyssä” välttääkseen tätä.

Micklem

micklemit

Micklem-suitsia eli Rambo Micklem Multibridle voi käyttää sekä kuolaimilla että ilman. Sitä voi käyttää sidepullina ja crossunderina sekä välimuotona, jossa ohjat lähtevät renkaiden kautta aivan turvan alaosan alta ristiin ja vaikutus on ympäri hevosen turpaa kiristävä. Micklemin hyviin puoliin kuuluu se, ettei turpahihna paina hevosen poskia siitä kohtaa, missä poskihampaat ovat. Muiden ihmisten käyttökokemukset kertovat, että joillekin hevosille Micklemit sopivat erityisesti siksi, etteivät ne pyöri päässä.

Tulipa tästä blogista pitkä. Oikolukea saa, kommentoida myös.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

11 vastausta artikkeliin “Case: Kuolaimettomat vs. kuolaimet

  1. Moni ratsastuskouluhevonen vastustaa suitsien laittoa siksi, että aloittelijat selässä eivät osaa kuolaintuntumaa.

    1. Kyllä. Siksikin aloittelevilla ratsastajilla voisi mielestäni olla ohjat kiinni turpahihnassa tai suitsien päällä olevassa riimussa, ei hevosen suussa.

  2. Hyvä artikkeli, kiitos!

    Noista crossunder suitsista sen verran, että kannattaa olla tarkka millaisia kokeilee(ostaa). Esim. Hööksissä myydään ns, halpakopioita, joissa tuo turpahihnan sivussa oleva rengas, jonka läpi ohjat kulkevat ei ole erillinen rengas (kuten kirjoituksen kuvassa) vaan osa turpista. Silloin ohja jää ”jumiin” helposti hevosen posken ja turpiksen väliin eikä paine hellitä siis juuri ollenkaan tai ainakin toooodella hitaasti. Eli, jos tuollaisilla suitsilla mielii ratsastaa, kannattaa panostaa parempaan ja vähän kalliimpaan malliin, joka toimii. Niitä voin suositella, olen useita vuosia ratsastanut cross under suitsilla kymmeniä hevosia, yksi on vain tullut vastaan joille ne eivät sopineet. Sille yksilölle sopi onneksi sitten toisenlainen kuolaimeton!

    1. Se vaikuttaa myös paineen vapautumiseen, että millä korkeudella renkaat ovat. Vapautus käy helpommin kun rengas on alhaalla, koska remmi ei silloin tee niin jyrkkää mutkaa. Mä oon itse tehny naruriimumateriaalista crosundereita niin, että leuan alla on rengas painona helpottamassa paineen poistoa. Lukollisia ohjia ei sit kannata käyttää, sillä niissä on ehdottomasti liikaa painoa. Mun mielestä myös kuolaimien kanssa.

  3. Ihan mahdottoman hyvä artikkeli Minna! Vuosia olen linkannut ratsastajille Therese Sandinin vanhaa sivua kuolaimista ja kuolaimettomuudesta. Sen huonopuoli on ollut, että valitettavan harva jaksaa lukea ruotsia.

    Kiitos tästä.

  4. Hei! Vanha postaus, mutta toivottavasti silti kommenttini löydät. Osaatko sanoa voiko perus- tai kukkahackamoren kanssa käyttää martingaalia? Esimerkki kuvassasi sellainen kyllä näyttää olevan…?

    1. Mä lähtisin miettiin, miksi martingaalia tarvitaan ja kun löytyy syy lähtisin ratkomaan sen poistamista ja samalla lisä/uudelleen koulutusta

    1. Moi ja anteeksi, huomasin kommentin vasta nyt! Olen itse ostanut kapsonin sieltä mutta siitä on nyt yli kymmenen vuotta joten varauksella kyllä. Silloin ainakin sai itse tilata ihan mittojen mukainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: