Hevosen oppimisesta 2: Vahviste = palkinto

Kolmen rivin tiivistelmä:

  • Jos haluat nopeita, hyviä tuloksia, keskity vahvisteisiin eli anna hevoselle jotain, mitä se haluaa palkinnoksi, kun se tekee oikein
  • Palkinnon pitää tulla heti, jotta hevonen oppisi sitä, mitä haluat
  • Hevonen päättää, mikä on sille palkinto

Mikä on vahviste?

Vahviste on mitä tahansa, mitä hevonen kokee miellyttäväksi. Painotin sanaa hevonen, koska hevoset ovat yksilöitä ja se, mikä yhdelle hevoselle on miellyttävää voi olla toiselle epämiellyttävää.

Vahviste eli palkinto on paras ystäväsi silloin, kun haluat, että hevonen toimii. Käytännössä palkinto voi olla monia eri asioita: paineen poisto tai keveneminen, toisten hevosten lähelle pääseminen, rapsutus, lepo, laukkaaminen, seisominen, ruoka, leikkiminen, puuhaaminen, oivaltaminen, työnteon loppuminen, työnteon aloittaminen, ohjista myötääminen, pohjeavun lopettaminen jne. jne. Hevosten kanssa käytämme usein paineen poistoa, ruokaa ja rapsutuksia palkintona.

Ihmisen huomio, kehuminen, taputtaminen tai niiden yhdistelmä on harvoin hevoselle palkinto. Hevonen voi kyllä nopeasti oppia, että kehu tarkoittaa käyntitaukoa, huomio heinäannosta tai taputtaminen pitkiä ohjia, mutta pelkkä kehu ilman varsinaista palkintoa ei toimi koulutuksessa kovin hyvin.

Opeta hevonen haluamaan samaa kuin sinä

Kun hevonen liikkuu pohjeavusta eteen, lopeta apu ja anna hevosen olla rauhassa.
Kun hevonen pysähtyy pyynnöstä, myötää ohjalla.
Kun hevonen hyppää, varmista, että paine kevenee varsinkin silloin, kun hevonen on esteen yläpuolella. Jos haluat hevosen, joka itse haluaa hypätä, yhdistä paineen poisto ja esimerkiksi ruokapalkinto (joudut ajoittamaan ruokapalkinnon äänimerkillä ja opettamaan hevoselle miten sen kuuluu toimia, että se saa palkintonsa, mutta saat vastapainona hevosen, joka itse haluaa ylittää esteitä.)

Esimerkki palkinnon toimivuudesta on se rankaisutekstin shetlanninponi, joka löysi tiensä toiselle puolelle aitaa. Jos ruoho oli vihreämpää aidan toisella puolella, poni sai aidan alta menemisestä palkinnon. Aidan alta meneminen vahvistuu. Vaikka ponin omistaja yrittäisi aitaa parantamalla (kirjoitan myöhemmin käytöksen estämisestä) pitää ponin omassa tarhassaan, se ei välttämättä onnistu kovin hyvin. Palkinto oli tarpeeksi hyvä vahvistamaan aidan ali menemistä.

Vahvisteilla pukkikoneeksi!

Samoin epämukavaksi koetun asian poistuminen on hevoselle palkinto ja mitä epämukavampi asia, sitä suurempi palkinto sen poistuminen on. Jos hevosella on epäsopiva satula, ratsastaja voi tuntua selässä ikävältä. Jos ratsastaja sitten ihan muista syistä tippuu hevosen selästä, epämukava tunne poistuu. Jos palkinto on tarpeeksi hyvä, hevonen voi oppia haluamaan ratsastajan alas selästään ja sitten loikkimaan yhä enemmän.

Tässä esimerkissä käy ilmi myös, että vaikka ratsastajan selästä tippumiseen sisältyy hevosen kannalta aina rankaisu, sillä yleensä ratsastaja ennen tippumistaan  takertuu kiinni hevoseen, sitten menettää tasapainonsa ja usein vielä yrittää pitää ohjista kiinni eli vetää hevosta suusta. Jos pelkkä oikea-aikainen rankaisu toimisi, yksikään hevonen ei pukittelisi ratsastajaa alas enemmän kuin kerran.

Kuten rankaisukin, vahvisteen pitää tulla sillä hetkellä, kun hevonen tekee oikein. Muuten hevonen oppii jotain aivan muuta kuin piti tai sen pitää ketjuttaa (tulossa seuraavassa blogissa), jotta se yhdistäisi vahvisteen siihen, mitä ratsastaja halusi. Se on hidasta.

Hevonen oppii nopeasti

Hevonen oppii nopeasti ja muistaa hyvin. Siksi sitä voi kouluttaa monella eri tavalla ja kunhan hevosella on mahdollisuus, se kyllä oppii. Tästä loimitustutkimuksesta käy ilmi, miten vähillä toistoilla hevoset oppivat.

Tehokas vahvisteiden käyttö tekee hevosten kouluttamisesta hämmästyttävän nopeaa ja tehokasta. Saman huomasi Rajavartiolaitoksen koirankouluttajat muuttaessaan koulutustapaansa palkintoperusteiseksi. Rajan koiria koulutetaan tätänykyä puhtaasti palkitsemalla ja tulokset ovat nopeampia, parempia ja sekä koirat että kouluttajat voivat paremmin.

Kirjoitin vahvisteista jo aiemmin hieman enemmän. Voit myös lukea käytännön esimerkkejä oppimisesta Sanni Bachmannin sivuilta.

cropped-bannerii.jpg
Toisten hevosten kanssa juokseminen on hevosille usein palkitsevaa.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: