Hevosen liikennekoulu

Kolmen rivin tiivistelmä:

  • Kouluta hevonen suhtautumaan liikennevälineisiin luottavaisesti
  • Aloita koulutus helposta ja vaikeuta asteittain
  • Videopätkä näyttää ensimmäisen koulutusosuuden loppupuoli, vielä on paljon yleistämistä jäljellä

(Muistan kyllä luvanneeni kirjoittaa ketjuttamisesta, mutta tämä aihe tuli nyt ajankohtaiseksi.)

Miksi hevonen jännittyy kohdatessaan liikennettä?

Lyhyt vastaus: koska hevonen on hevonen. Hevoseläimelle lajityypillistä käytöstä olisi poistua paikalta, kun jokin iso asia lähestyy lujaa. Se on ollut lajia säilyttävä piirre: lisääntymisikään ehtinyt villihevonen on vaistomaisesti osannut poistua paikalta ennen kuin peto on saanut sen kiinni. Tässä, kuten lastauksessakin, olemme siis tekemisissä hevoselle lajityypillisesti vaikeiden asioiden kanssa. Älä siis oleta, että hevonen suhtautuu lähestyvään autoon tai rekkaan rennon luottavaisesti: Jos pitää olettaa jotain, oleta ainakin, ettei hevonen suhtaudu liikenteeseen rennon luottavaisesti ja etene siitä eli kouluta sitä.

Miksi hevonen oppii pelkäämään liikennettä?

Joskus on toki tapahtunut onnettomuus tai jotain, mikä on selkeästi aiheuttanut hevoselle pysyvän pelon liikennettä kohti. Mutta usein hevonen tuntuu vain koko ajan pelkäävän enemmän, vaikkei varsinaista yksittäistä syytä siihen ole. Silloin kyseessä voi olla tahattomasta rankaisusta (linkki blogikirjoitukseen rankaisuista) eli kun hevonen jännittyy, ratsastaja jännittyy. Hän kiristää otettaan ohjista ja jaloillaan hevosesta itsestään, ja jos hevonen yrittää väistää, se tuntee vähintäänkin epämukavuutta tai jopa kipua. Vähitellen hevonen oppii yhdistämään ohiajavan ajoneuvon tuntemaansa epämukavuuteen ja se oppii pelkäämään tilannetta, joka johti rankaisuun.

Tämä on meissä kaikissa harmittava piirre. Olisi ilman muuta parempaa, jos suhtautuisimme rennosti hammaslääkäriin ja jos hevonen ei oppisi yhdistämään epämukavuutta ajoneuvoon, esteeseen, eläinlääkäriin tai kengittäjään. Totuus on kuitenkin se, ettemme voi vaikuttaa tähän oppimisen muotoon. Voimme kyllä kouluttaa hevosta niin, ettei se pelkää liikennettä. Ja jos et vielä osaa tehdä sitä, löysää ainakin ohjia ja jalkoja hevosen ympäriltä, jos se joskus jännittyy.

Miksi hevonen pelkää ajoneuvoja maastossa, muttei tarhassaan?

Tässä tapauksessa kannattaa ensin tarkistaa, että hevonen on maastossa rento. Ellei se sitä ole, kouluta siitä rento näitä ohjeita soveltamalla (linkki ohjeisiin hevosen yksinolo-opetukseen).

Jos hevonen on maastossa jännittynyt, se reagoi suuremmin kaikkiin asioihin ja siis myös autoihin. Jos taas hevonen on maastossa muuten rento, tarkista että olet yleistänyt sen rennon suhtautumisen ajoneuvoihin kotona ja muualla. Hevonen on hidas yleistäjä ja sille pitää huolella opettaa, että kaikki ajoneuvot ovat turvallisia ja että joka paikassa kohdattuna ajoneuvo on turvallinen.

Kannattaako tässä asiassa vastaehdollistaa eli palkita jollain, mitä hevonen haluaa?

Kyllä. Vaikka itse olen sitä mieltä, että on monta asiaa johon ruokapalkinnot ei välttämättä sovi, tämä ei ole yksi niistä. Lastaus on yksi asia, johon kannattaa mielestäni liittää hevoseläimelle varmasti toimiva motivaattori juuri siksi, että se on hevoselle lajityypillisesti vaikea tehtävä, ja tämä on toinen. Yksinolo on kolmas lajityypillisesti vaikea asia.

Kannatan järjestelmää, jossa joka tallille järjestetään oma liikennekoulu, missä kaikille tallin hevoselle opetetaan järjestelmällisesti miten autoihin kannattaa suhtautua. Pidän sellaisia kursseja, ota yhteyttä jos kiinnostuit! Sähköposti on mitallberg@gmail.com, puhelinnumero 050-520 3598 ja tekstari tavoittaa ainakin aina.

Teemme nuorten hevosten kurssilla samaa koko kevään ajan ja videoklippi on sieltä. Videon hevosilla ei ollut huonoja kokemuksia liikenteestä mutta käytän silti mielelläni pari tuntia niiden elämästä siihen, että ne oppivat ajoneuvojen kohtaamisen niin, että ne laskevat hieman päätään ja liikkuvat pyydettyä vauhtia eteenpäin sekä jopa hieman toivomaan, että auto kaahottaisi läheltä ohi. Se tekee hevosharrastuksesta aika paljon rennompaa ja turvallisempaa niin hevoselle kuin ihmisellekin.

 

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

3 vastausta artikkeliin “Hevosen liikennekoulu

  1. Voiko olla että ravurit pelkäävät liikenteessä keskimääräistä vähemmän kuin ratsut siksi että niillä ei ole kukaan selässä jännittämässä vaan se kramppi tapahtuu rattailla eikä siksi välity samalla tavalla hevoselle..

  2. Ravureilla varmasti vaikuttaa sekin, että niiden kanssa pääsääntöisesti tehdään enemmän ja säännöllisemmin jo pienestä varsasta asti mutta voi hyvin olla totta sekin että kärryiltä ei jännitykset samalla tavalla välity. Ehkä lähtötilanteessa ollaan samalla pelon tasolla, mutta tottuneempia ravurit ehdottomasti ovat ja sitä kautta pelkäävät vähemmän / reagoivat vähemmän tai miten sen nyt haluaa kutsua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: