Lastauskoulu tallillesi?

Olen pitänyt erilaisia lastauskursseja ja -luentoja pitkin Suomea mutta usein tuntuu siltä, ettei päivän kurssilla pääse kuin vähän alkuun.

Siksi suunnittelin lastauskoulun, jonka tarkoitus on opettaa sekä hevosta että sen omistajaa niin, että alussa pidettyjen kahden luennon lisäksi käyn tallilla noin kahden viikon välein pitämässä käytännön harjoittelukertoja ja antamassa harjoitteluohjeita.

Kurssi jatkuu niin pitkään kuin on tarvetta mutta osallistujat sitoutuvat alussa osallistumaan luentoihin ja kolmeen harjoittelukertaan. Tällä systeemillä uskoisin useimpien pääsevän jo hyvin alkuun itsenäisen harjoittelun kanssa. Jos hevosellasi ei ole lainkaan kuljetuskokemusta, kolmen kerran jälkeen se on jo hyvin pitkällä! Jos hevosella on jo lastausongelma, harjoittelua tarvitaan enemmän eli kannattaa panostaa kouluttamiseen jo ennen kuin ongelmia ilmenee.

lastaus_rKun hevonen itse haluaa traileriin, lastaus on lastenleikkiä.

Miksi lastaus?

Lastaus on ehdottomasti yleisin ongelma, jonka takia minuun otetaan yhteyttä. Lastaus on hevoselle lajityypillisesti vaikea tehtävä ja hevosta pitää sekä siedättää asteittain jotta se suhtautuu lastaukseen ja trailerissa oloon rennosti että opettaa siihen, että traileri on turvallinen ja miellyttävä paikka.

Sinussa ei siis hevosenomistajana ole mitään vikaa, ellei hevosesi vielä osaa lastautua ja pysyä trailerissa. Se on harjoittelua vaativa, vaikea tehtävä.

Millä tavalla lastauskoulussa toimitaan?

Hevosia voidaan opettaa lastaukseen monilla kymmenillä tai sadoilla tavoilla. Koska minulle eettinen toiminta on tärkeä ja turvallisuus myös, koulutan hevosta itse haluamaan traileriin ja seisomaan siellä rennosti.

Sitten siedätän hevosta erikseen kaikkiin mahdollisiin häiriötekijöihin ja sitten vielä yleistän opitun huolella. Tällä tavalla saan hevosesta sellaisen, että se todellakin osaa mennä traileriin ja pysyä siellä ja se useimmiten vieläpä valitsee lastausharjoittelun ennen hevoskavereiden kanssa laitumella olon.

Tärkein periaate on, että lastauksenkin tulee olla hevoselle ja omistajalle mahdollisimman vähän stressiä aiheuttavaa. Lisää mietteitäni lastauksesta voit lukea mm. täältä (linkki).

Esimerkkitapaus videolla on 9-vuotias tamma, joka jännitti traileria. Videolla näkyy sen neljäs harjoittelukerta, jolloin tärkein oli jo saavutettu: Tamma piti traileria turvallisena ja miellyttävänä paikkana – jopa niin paljon, ettei se tullut sieltä edes houkuttelemalla pois!

Tämä on vain yksi pieni osa lastauskoulua, mutta edellytys sille, että loppukoulu voidaan käydä loppuun. Koska tämä tamma on luottavainen ja hyvin käsitelty ja koulutettu, se seuraavana päivänä jo tottui häiriöihin ongelmitta ja matkustikin. Jatkamme harjoituksia sen kanssa.

Mitä lastauskoulu maksaa?

Voit kerätä omalta talliltasi harjoitteluporukan ja tilata luennot ja käytännön harjoittelut omalle tallillesi. Nämä hintaesimerkit ovat neljän hengen käytännön harjoitteluryhmälle, joka on myös minimimäärä kurssin järjestämiselle näillä hinnoilla.

Voit aina tilata Lastauskoulun vaikka yksityisesti itsellesi, kerrot vain hinnan neljällä!

Luennoille osallistujien lukumäärä riippuu käytettävissä olevasta tilasta ja harjoitteluryhmän ulkopuolisilta kuuntelijoilta veloitan 15 e/osallistuja/luento sis. ALV.

Hevosia kannattaa ehdottomasti lastauskouluttaa kotonaan, ei viedä muualle koulutukseen! Muualle vieminen tehdään sitten lopussa, kun yleistetään kotona opittu. Näin saadaan hevoselle opetettua lastaukseen sopiva, rento mielentila.

Hinta: 2 luentoa (2 h/luento) + 3 käytännön harjoittelukertaa (yht. 2 h/kerta) 4 osallistujaa: 120 e/osallistuja sis. ALV

Lisäksi veloitan matkakulut 0,30 e/km, joka jaetaan osallistujien kesken. Lähden Pohjois-Sipoosta eli matkan ollessa vaikka 50 km, matkakuluja tulee 4 osallistujan kohdalla kullekin noin 8 e/krt.

Luentojen aiheita (osa niistä, siitä tarkemmin luennoilla):

Luento 1

Onnistunut lastaus

Miksi lastaus ja kuljetus ovat hevoselle vaikeita

Oppimisesta lyhyesti

Estämisen ja kouluttamisen ero

Tunnista jännittyminen

Milloin on pakko?

Turvallinen kuljettaminen

Hyvän harjoitusympäristön luominen

Perustaidot ennen lastausharjoittelua

Ennakkoharjoitukset

Oikean mielikuvan luominen

Opeta hevonen luottamaan sinuun

 

Luento 2

 

Sisäänmenon vahvistaminen

Seuraavaksi kontrolli

Kun sisäänmeno sujuu, jäljellä on vielä:

Vaikeusasteet eli häiriöt, yksi kerrallaan

 

Lisätaidot

Takapuomista eteenpäin

Liinoista eteenpäin

Lähettäminen

Juuri kun luulit olevasi valmis: Yleistäminen

Hevonen lajina: yleistäminen

Pakko mennä vaikkei heti haluaisi

 

Matkaan!

Mukaan matkalle

Auto ja traileri

Lastaustaidon ylläpitäminen

 

Kiinnostuitko? Pyydä lisätietoja minulta, p. 050-520 3598 tai mitallberg@gmail.com

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: