Lastauskoulu 1: Miksi hevonen ei lastaudu?

Linkit ensimmäiseen osaan, lue ensinä:
https://minnatallberg.com/2018/01/01/lastauskoulu-onnistunut-lastaus

Hevonen on eläin, joka elää toisten hevosten seurassa ja pakenee juoksemalla. Vasta toissijaisesti se puolustautuu. Hevonen jännittyy helposti, kun se tuntee olevansa kiinni vailla pakomahdollisuutta. Kaikki nämä hevosen luontaiseen käytökseen kuuluvat ominaisuudet vaikuttavat siihen, että lastausongelmaisia hevosia on paljon. Se on niille lajityypillisesti vaikea tehtävä.

Mitä vaikeampi tehtävä, sitä enemmän täytyy kouluttaa

Tässä maassa jokainen pystyy valitsemaan hevosten kanssa olemisen. Se antaa meille mahdollisuuksia – mutta myös velvollisuuksia. Koska kenenkään henki ei ole hevosesta riippuvaa meillä on mielestäni velvollisuus antaa hevoselle niin hyvän elämän kuin mahdollista.

Tähän sisältyy se, että hevoselle koulutetaan kaikkia niitä asioita, mitä sen halutaan tekevän. Tietoisesti koulutetaan: Ei oleteta, että hevonen luontaisesti osaa. (Ja jos on itse taipuvainen uskomaan, että hevonen luontaisesti osaisi jotain, mitä ihminen haluaa sen tekevän, niin lastaus nyt ainakaan ei kuulu näihin asioihin.)

Vaikeusaste = koulutusaika ja -vaiva

Eli tehtävä lastaus = vaikea = koulutusaika pitkä. Ei se sen kummempaa ole. Jos sinulla on hevonen, joka menee rennosti traileriin (ks. Onnistunut lastaus, linkki) ja pysyy siellä halutun ajan, se on hienoa. Suosittelen ylläpitämään taitoa liittämällä siihen harjoittelukertoja, jossa hevonen menee sisälle muttei joudu matkustamaan. Hevonen voi kyllä tottua matkusteluunkin, mutta heiluva lattia on aina oppimismielessä rankaisu. Jos tehdään kuten 1980-luvulla eli laitetaan hevonen traileriin ja lähdetään mahdollisimman nopeasti ajamaan (varsinkin jos hevonen vähän kolistelee), ”että se saisi muuta ajateltavaa,” hevonen ketjuttaa sisäänmenon ja heilumisen. Toistojen myötä se voi oppia, ettei sisälle kannata mennä.

Eli ylläpidä hevosen hyvä lastaustaito viemällä se sisälle, antamalla sille siellä ruokaa ja pyytämällä sitä ulos ennen kuin ruoka on loppu. Silloin hevoselle jää yleensä halu mennä uudelleen sisälle. Hyvin tehty lastausopetus tähtää siihen, että hevonen on mielummin trailerin sisällä kuin sen ulkopuolella, kuten Ritva-poni videolla.


<p><a href=”https://vimeo.com/232172274″>Trailer Loading Training, Minna Tallberg</a> from <a href=”https://vimeo.com/minnatallberg”>Minna Tallberg</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: