Lastauskoulu 1: Oppimisesta lyhyesti

Linkit edellisiin osiin, lue ensin tässä järjestyksessä:
https://minnatallberg.com/2018/01/01/lastauskoulu-onnistunut-lastaus

https://minnatallberg.com/2018/01/02/lastauskoulu-1-miksi-hevonen-ei-lastaudu/

Kun lähdet lastauskouluttamaan hevosta – ja jokainen lastauskerta on lastauskouluttamista – niin pidä mielessä, että hevonen oppii koko elämänsä ajan. Joka kerrasta. Mutta pidä mielessä myös, että kaikista tärkein asia hevosen ja ihmisen yhteiselon sujuvuuden kannalta on se, että hevosen luottamus ihmiseen säilyy ja mielellään koko ajan vahvistuu.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka koulutus itsessään on tärkeää ja se, että hevonen oppii oikeita asioita niin ehkäpä vielä tärkeämpää on henki, joka koulutuksessa vallitsee. Käy aina läpi: Onko hevosella turvallinen olo? Onko sinulla turvallinen olo? Jos jommalla kummalla ei ole, voisiko asialle tehdä jotain?

Jotta hevonen voi oppia lastautumaan rennosti, harjoituspaikan pitää olla alussa sellainen, että hevonen on rento. Jos hevonen on rento tallinpihassa ja kentällä hieman jännittynyt, aloita lastausharjoittelu tallinpihassa. Vasta kun hevonen osaa jonkun osa-alueen lastauksesta kannattaa yleistää eli opettaa hevonen esimerkiksi lähestymään traileria tai menemään sisälle myös eri paikoissa.

Itse kouluttaminen…

…on yksinkertaista, muttei helppoa. Sinun pitää opettaa hevosta haluamaan samaa kuin sinä eli käytössä pitää olla vahviste, joka kelpaa hevoselle. Jollekin tämä on rapsutus, monelle ruoka. Sitten sinun pitää osata siedättää eli edetä pienin askelein hevosen tottumisen tahdissa. Muuten voi olla, että hevonen oppii menemään jännittyneenä kyytiin ja hevosen kokoisen eläimen kohdalla jännittyminen on melkein aina huono juttu.

Jännittynyt hevonen on herkempi säpsähtämään, regoi suuremmin ympäristön tapahtumiin ja on ihmiselle ja itselleen aina epäturvallisempi kuin mieleltään rento hevonen. Koska lastauksessa olemme aina viemässä hevosta todella rajattuun tilaan, turvallisuusnäkökohdat täytyy ottaa entistä paremmin huomioon.

Vahviste vahvistaa käytöstä, palkinto motivoi

Käytät sitten rapsutuksia tai paineen poistoa vahvisteena, toinen lisää hevosen motivaatiota osallistua koulutukseen eli vahvistaa myös sinun ja hevosen suhdetta, toinen ei. Itse olen päätynyt käyttämään monessa asiassa yhdistelmää paineen poistoa ja palkintoja, mutta lastauskoulutuksen alussa käytän yleensä pelkkää palkintoja, ellei hevosella ole jo ikäviä kokemuksia lastauksesta (silloin käytän myös trailerista kauemmaksi pääsemistä paineen poistona, kun hevonen itse lähestyy sitä). Miksi?

Koska lastautuminen on hevoselle lajityypillisesti vaikea tehtävä ja aina on olemassa pieni riski siihen, että hevonen säikähtää jumissa olemista. Silloin on parempi jos hevosella on alusta asti se [väärä] käsitys, että juuri traileriin meno on täysin vapaaehtoista ja itse asiassa hevosen oma ideakin. Tuntuu siltä, että se auttaa hevosta kestämään pieniä vaikeita kohtia koulutuksessa ja kuljetuksessa myöhemmin.

Seuraavaksi lähdemme kouluttamaan eli ensimmäinen tehtävä: Lähestyminen.

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: