Lastauskoulu 1: Lähestyminen

Linkit edellisiin osiin, lue ensin tässä järjestyksessä:
https://minnatallberg.com/2018/01/01/lastauskoulu-onnistunut-lastaus

https://minnatallberg.com/2018/01/02/lastauskoulu-1-miksi-hevonen-ei-lastaudu/

https://minnatallberg.com/2018/01/03/lastauskoulu-1-oppimisesta-lyhyesti/

Tiedämme kaikki, miten lastaus sujuu ihannetapauksessa. Jos kuitenkin hevosesi ei vielä osaa lastautua (joskus kuulee sanottavan, ettei hevonen halua lastautua mutta silloin on samasta asiasta kyse: hevonen ei vielä osaa lastautua eli sitä pitää kouluttaa haluamaan traileriin) niin unohda sisälle meno vähäksi aikaa.

Miksi näin? Koska pääset nopeimmin lopputulokseen, kun jaat opetettavan asian pieniin osiin. Pilko siis sisälle meno askeleisiin ja palkitse hevosta joka askeleesta kohti traileria. Jos hevonen ei vain halunnut sisälle, kohta se haluaa.

Saadessaan palkinnon (RR eli ruokaa tai rapsutusta) hevosen motivaatio mennä sisälle kohoaa. Jos se alussa vain halusi olla mielummin ulkopuolella, kohta se haluaa mielummin olla sisällä (koska vain siellä tulee RR). Anna herkku tai rapsuta hevosta aina heti, kun se ottaa askeleen traileria kohti ja jollei se niin tee, vie traileri tai hevonen kauemmaksi toisistaan ja aloita sieltä.

Entä jos tämä ei toimikaan? Jos palkitset hevosta joka askeleesta kohti traileria, mutta se silti pysähtyy eikä ota sitä seuraavaa askelta? Silloin kyseessä ei ole pelkästä uuden asian kouluttamisesta tai riittävän neutraalin asian muuttamisesta toisenlaiseksi vaan siitä, että hevonen on jo oppinut trailerin olevan ikävä paikka.

Ennen kuin tässä kohtaa viillät ranteita auki Huonona Hevosenomistajana, hengitä syvään pari kertaa. Muistuta itseäsi siitä, että hevoselle kuin hevoselle trailerissa matkustaminen on rankaisu.

Voit kuitenkin kouluttaa hevosta niin, että se siitä huolimatta menee mielellään traileriin, mutta nyt sinun pitää paitsi vastaehdollistaa (= RR joka askeleesta kohti traileria) myös siedättää (= asteittain totuttaa hevosta eli opettaa sille, että traileri on ihan turvallinen eikä enää aina niele hevosta tärisevään kyytiinsä kiukkuisten tai jännittyneiden ihmisten saattelemana).

Vie siis hevosta kauemmaksi ja aloita askel = RR uudelleen kauempaa. Yritä huomata, milloin hevonen vähän hidastuu ja katselee traileria yhtään jännittyneempänä. Jää siihen ja pyydä hevosta vaikka kumartamaan trailerille, laskemaan ja nostamaan päätään, koskettamaan jo aiemmin opetettua kosketusesinettä tms. ja palkitse niistä kaikista asioista, kunnes se siedättyy eli tottuu ja rentoutuu. Palaa sitten siihen, että palkitset askeleesta traileria kohti.

Niin kauan kuin hevonen kokee trailerin yhtään painostavana, sinulla on käytössäsi myös erinomainen paineen poisto. Opeta siis hevoselle, että kun se lähestyy traileria, se pääsee siitä kauemmaksi (negatiivinen vahviste = paineen poisto). Sano vaikka sille ”Pois” ja pyydä sitä kääntymään pois, taluta se muutamia metrejä kauemmaksi ja anna sen olla siellä hetken.

Samalla opetat hevoselle monia asioita lastauksesta. Opetat sille, että trailerinkin lähellä on turvallista olla. Opetat sille, että sinun ohjeita kannattaa seurata ja että hevoselle käy silloin ihan hyvin. Näin hevonen oppii tuntemaan olonsa turvalliseksi lähelläsi ja se oppii luottamaan sinuun. Mitä enemmän harjoittelet näitä asioita tietoisesti, sitä paremmin yhteiselonne sujuu – lastauksessa ja muualla.

laaja_4882

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: