Lastauskoulu 1: Sisälle meno

Linkit edellisiin osiin, lue nämä ensin tässä järjestyksessä:
https://minnatallberg.com/2018/01/01/lastauskoulu-onnistunut-lastaus

https://minnatallberg.com/2018/01/02/lastauskoulu-1-miksi-hevonen-ei-lastaudu/

https://minnatallberg.com/2018/01/03/lastauskoulu-1-oppimisesta-lyhyesti/

https://minnatallberg.com/2018/01/17/lastauskoulu-1-lahestyminen/

Sitten pääsemme siihen, mikä on yksi tärkeä osa lastaamista ja kuljettamista eli sisälle meno. Siirry tähän vaiheeseen vasta, kun lähestyminen sujuu! Tämä on ehkä kaikista tärkein onnistuneessa kouluttamisessa: Älä etene ennen kuin hevonen osaa edellisen vaiheen. Harjoittele siis trailerin lähestymistä niin kauan, kunnes hevonen menee miellään ja täysin rennosti traileria kohti.

Miksi? Koska olet opettamassa hevoselle paitsi sisälle menoa ja muita lastausjuttuja ennen kaikkea sitä, kannattaako sinun ohjeitasi seurata ja mitä hevoselle silloin tapahtuu. Käykö hevoselle hyvin vai huonosti? Jos hevoselle järjestelmällisesti käy huonosti kun se tekee kuten ehdotat, se lakkaa jossain vaiheessa tekemästä ja ryhtyy päättämään asioistaan itse. Tai se tekee, mutta sen stressitaso nousee niin, että sillä (ja yleensä sinullakin) on kurjaa.

Kun hevonen lähestyy traileria mielellään (eli on oppinut, ettei se aina joudu sinne sisälle ja matkustamaan) voit siirtyä sisälle menoon. Palkitse siis hevosta (RR, ks. edellinen lastausblogi [linkki]) siitä, kun se astuu etukaviollaan sillalle – ja pyydä itse hevosta pois. Vie hevosta pari metriä kauemmaksi, palkitse taas askeleista kohti traileria ja siitä, että se astuu sillalle – asteittain edeten kavioiden määrässä sillalla ja sitten sisällä hevosen tottumisen tahdissa.

Alussa on paljon parempi viedä hevonen itse kauemmaksi trailerista kuin se, että kiireessä etenet askeleen liian pitkälle ja hevonen tekee itse päätöksen poistua. Oppimismielessä se harjoitteli silloin kerran vielä aivan väärää asiaa ja se osaa sen väärän asian hieman paremmin.

Kauanko tähän vaiheeseen menee?

Tämä on yksilöllistä. Hevosia on erilaisia: on rohkeampia ja pelokkaampia yksilöitä, sellaisia joille palkinnot ovat voimakkaasti kouluttavia ja sellaisia, jotka muistavat rankaisuja (ja jokainen säikähtäminen ja omaehtoinen poistuminen trailerista on rankaisu) pitkään. Lisäksi hevosilla on erilaisia oppimishistorioita – joku on vain oppinut haluamaan kauemmaksi trailerista ja toinen on sitten jo oppinut suuresti pelkäämään lastaustilannetta. Toinen oppii uuden tavan suhtautua nopeammin kuin toinen.

Muista: Toistot muokkaavat aivoja. Mitä enemmän toistoja hevonen saa traileriin menosta, sitä paremmin se osaa mennä sinne. Ja päinvastoin: Mitä useammin yrität pakottaa hevosta traileriin, sitä enemmän se oppii pelkäämään tilannetta (vaikka se sisälle menisikin).

Mitä pitää tehdä, jos hevonen lähtee itse ulos?

Kun etenet, tulet joskus törmäämään tilanteeseen jossa hevonen vähän ylittää oman huolestumiskynnyksensä ja se lähtee itse ulos. Mitä silloin tehdään?

(Ota tässä kohtaa jo muutama syvä hengitys ja harjoittele henkisesti oikeaa zen-asennetta, sillä tämä ohje on päinvastainen kuin kaikki sellaiset ohjeet, jotka kouluttamisen sijaan perustuvat hevosen jonkinasteiseen pakottamiseen ja väärän käytöksen estämiseen):

Annat sen mennä.

Kyllä. Miksi näin? Kuten yllä kirjoitin, kaikista tärkein asia mitä olet hevoselle opettamassa on yleistetty luottamus ihmiseen eli sinuun. Ei ole mitään nopeampaa tapaa romahduttaa tämänastinen luottamuksen rakentaminen kuin yrittää pitää saaliseläimestä kiinni, kun se luontaisten käyttäytymismalliensa ohjaamana pyrkii kerran tai pari tarkistamaan, ettei se ole jumissa pienessä kopissa.

Kerron nyt salaisuuden: Kun hevonen pääsee jännittävässä tilanteessa itse ottamaan etäisyyttä jännittävään asiaan, se tulee yleensä heti takaisin eikä koe enää tarvetta tehdä sitä. Tämä toimii siis vain, jollei mikään kiristä kun hevonen lähtee kauemmaksi. 

”Mutku, eihän se mitenkään voi saada tehdä niin! Sehän on vaarallista!”

Tässä ollaan opettamassa uutta taitoa hevoselle (tämä on nopeaa) tai korjaamassa vanhaa väärin opetettua (tämä on työläämpää). Tiedämme todennäköisesti kaikki, että monisataisen pakoeläimen runnominen pieneen koppiin on sekä vaarallista että joskus mahdotonta. On parempi ja turvallisempi ja eläimellekin parempi kouluttaa, ei estää väärää käytöstä eikä rankaista siitä edes yrittämällä pitää hevosta siinä.

Kyllä sinäkin osaat kouluttaa hevosta, kunhan opettelet. Se vaatii rauhallisuutta ja harjoittelua, mutta sen pystyy jokainen oppimaan. Ei ole syytä, miksi elämän pitäisi olla välillä tosi stressaavaa ja vaarallista esimerkiksi kengityksen, eläinlääkärin tai lastauksen ollessa aiheena. Me pystymme parempaan.

Haluatko tietää lisää?

Pidän lastausluentoja (2 + 2 h tai 4 h) sopimuksen mukaan ympäri Suomen. Seuraavat ovat Espoossa Cypis-tallilla 11.3.2018 (osa 1) [linkki FB-tapahtumaan] ja toinen la 17.3.2018 klo 10-12. Luennoilla opit lisää siitä, miten koulutat hevosta hyvin lastautuvaksi. Ilmoittautumiset ja tiedustelut mitallberg@gmail.com

21_06_06_2478

Julkaissut Minna Tallberg

Hevostenkouluttaja ja valokuvaaja. Horse trainer and photographer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: